Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najvyšším tempom rastie záujem o systémy pre automatické zastavenie pred prekážkou, stráženie vybočenia z jazdného pruhu či stráženie mŕtveho uhla

Aj keď trh s novými a ojazdenými automobilmi stagnuje, niektorí predajcovia naďalej rastú. Len v sieti autocentier AAA AUTO sa v minulom roku predalo rekordných 86-tisíc automobilov. Zvyšujú sa aj nároky zákazníkov na výbavu pri jazdených autách. Najvyšším tempom rastie záujem o autonómne prvky. Klimatizáciu alebo tempomat má už väčšina áut. Vyplýva to z analýzy predajných dát medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO.

„Aj rok 2019 ukázal ďalší nárast obľuby ojazdených automobilov. V stredoeurópskom regióne sme ich predali rekordných 86-tisíc. Zákazníci majú zároveň stále vyššie požiadavky na výbavu a do popredia záujmu sa začínajú dostávať autonómne prvky výbavy. Klimatizácia, hmlovky, či základné prvky bezpečnosti, ako sú ABS, ESP alebo airbagy patria k úplnému základu. Viac ako polovica áut má už aj tempomat, multifunkčný volant alebo dažďový senzor. Ďalej rastie záujem aj o komfortné prvky, ako napríklad vyhrievané sedadlá, volant alebo čelné sklo,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, ktorá medzinárodnú sieť autocentier AAA AUTO prevádzkuje.

Medzi najžiadanejšie prvky výbavy patrí  klimatizácia a hmlovky. Bezpečnostné prvky v podobe airbagov, ABS či ESP, už dosiahli svoje maximum a vo veľkých autocentrách už automobily bez nich nenájdete. Viac než polovica jazdených áut má aj tempomat (66%),  automatické denné svietenie (64%), multifunkčný volant (64%) alebo dažďový senzor (51%). Takmer polovica áut má Bluetooth pripojenie pre handsfree telefonovanie (49%), kontrolu tlaku v pneumatikách (42%) a USB pripojenie (49%). Tretina áut má už aj parkovacie senzory (33%) a vyhrievané sedačky (31%). Najväčšími skokanmi sú však autonómne prvky ako systémy pre automatické zastavenie pred prekážkou, stráženie vybočenia z jazdného pruhu či stráženie mŕtveho uhla, ktoré si pred piatimi rokmi zaobstarali len desiatky ľudí.

Značky: