Ak ste fanúšikmi Apple zariadení a doprajete ich aj svojim deťom, poradíme vám, ako jednoducho zabezpečiť iOS tak, aby mali deti prístup len k tomu, čo považujete za vhodné.

Moderné technológie a internet majú silnú moc, vedia byť nápomocné a náučné, ale pri nevhodnom používaní vedia aj „ublížiť“. Na každom „kroku“ číha množstvo nevhodného obsahu, bezhraničných hlúpostí a pod. To všetko má na deti a ich psychický vývoj podstatný vplyv. Zakazovať telefón v dnešnej pokrokovej dobe, resp. ho dieťaťu zneprístupniť, nebude tým najvhodnejším krokom.  Dá sa to riešiť aj iným spôsobom – nastaviť telefón tak, aby bol pre deti vhodný. (S touto myšlienkou nemusí súhlasiť každý rodič, je to subjektívny názor)

Vhodný z pohľadu obsahu a funkcionality. iOS má veľmi jednoduchý a skutočne užitočný doplnok, ktorý umožní do detailov nastaviť iPhone a iPad tak, ako uznáte za vhodné. Môžeme to pomenovať aj ako – rodičovská kontrola. Samozrejme, nie len to, využitie môže siahať aj iným smerom.

Ako nato?

Je potrebné prejsť do nastavení > všeobecné >  obmedzenia. To je funkcionalita, ktorú hľadáme. Po kliknutí na túto možnosť sa zobrazí ponuka, v ktorej je ako prvý krok > označiť – povoliť obmedzenia. Následne je potrebné nastaviť štvôr-miestny PIN kód, pod ktorým sa budete do tejto položky prihlasovať a nastavovať telefón podľa potrieb. Je dobré vedieť, že ak heslo zabudnete, jedinou možnosťou je vymazanie celého zariadenia! (Vždy keď režim obmedzenie opätovne zapnete, je vyžadované nové nastavenie hesla, môže byť aj opakovane to isté)

Po nastavení hesla prichádza na rad konfigurácia, ktorá je dostatočne obsiahla. Môžete povoliť alebo zakázať rôzne aplikácie v telefóne, vrátane kamery, siri, iTunes a pod. Páči sa nám konfigurácia Appstore, kde sú tri možnosti – zákaz inštalácie aplikácií, zákaz vymazávania aplikácií alebo zákaz nákupu platených aplikácií.

Povolený obsah – tu môžete nastaviť krajiny, z ktorých sa obsah nezobrazí, zakázať prehrávanie videí, hudby, a taktiež ohraničiť vekovú kategóriu obsahu filmov a aplikácií (7 / 12 / 15 / 18 rokov). Nechýba obmedzenie na seriály, knihy a Siri (nevhodné slová). Veľmi užitočnou možnosťou je presné nastavenie prehliadania webových stránok. Tie môžete úplne zakázať, povoliť alebo povoliť len konkrétne – prednastavené alebo vlastné zadanie.

Ďalším odsekom je súkromie, kde sú viaceré možnosti zákazov na vykonávanie zmien v dôležitých položkách – kalendár, kontakty, pripomienky, fotky, Facebook, kontá, mikrofón, zdieľanie cez Bluetooth a pod. Osobne sa mi najviac páči možnosť zákazu zmien v lokalizačných službách a mobilných dátach. To znamená, že ak chcete mať dieťa pod úplným dohľadom, vždy budete vedieť kde sa nachádza (pomocou Find my iPhone a pod.), pričom samo dieťa nastavenú konfiguráciu zmeniť nemôže (jedinou možnosťou je vypnutie telefónu). Práve táto možnosť nám v tejto funkcionalite, ako aj v celom iOS podstatne chýba – zákaz vypnutia zariadenia chránený heslom.

V ostatných odsekoch je možné zakázať/konfigurovať – ovládanie hlasitosti, osviežovanie aplikácii na pozadí, nastavenie Game Center, zákaz hrania hier pre viacero hráčov, pridávanie priateľov a nemožnosť urobiť záznam obrazovky.

Čo nám prekáža

Ak funkciu obmedzenie vyskúšate (používate) a vrátite sa späť do pôvodného režimu, bez obmedzení, všetky ikony budú rozhádzané na viacerých plochách. Tomuto nerozumieme a Apple by to mohol napraviť. Je pravdou, že ak zakážete fotoaparát a pod., tak sa, samozrejme, stratí aj jeho ikona, ale prečo je po prechode na normálny režim inde, aj spolu s ostatnými ikonami, je veľkou neznámou. (Možno je to však individuálne, čo je menej pravdepodobné, ale stať sa to môže. Ak to vyskúšate, dajte nám vedieť, či je tento „bordel“ v každom zariadení.)

Čo nám chýba

  • Možnosť časovania (deň/čas) pre jednotlivé aplikácie/funkcie
  • Zákaz vypnutia zariadenia chránený heslom

Záver

Režim obmedzenie má skutočne obsiahle možnosti nastavenia iOS, pričom je všetko prehľadné a jednoducho konfigurovateľné. Je to mimoriadne vhodné pre neplnoleté deti, pričom sa nemusíte trápiť nad tým, čo vaše ratolesti na smartfóne/tablete robia a či nenahliadajú na nevhodný obsah a pod. Neustále im stáť za chrbtom je nemožné, a tiež nevhodné. Podobnú funkcionalitu má aj niekoľko aplikácií tretích strán, ale táto integrovaná je viac prepracovaná a dovolí viacero zásadných obmedzení.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE