Nový spôsob, ako z vás vylákať peniaze alebo prepašovať do počítača škodlivý kód.

Či už sú to banky alebo kuriérske služby prípadne iná často využívaná služba. Toto je príklad Netflixu, na ktorý sa vás podvodníci snažia nalákať. Email, ktorý dostanete sa možno objaví v spame alebo priamo v doručenej pošte. Zistili sme, že sú možné rôzne scenáre, jedna správa príde ako spam, druhá do tej istej emailovej schránky ako bežná pošta.

Falošný email vydávajúci sa za upozornenie zo strany Netflixu požaduje overenie vášho účtu. Bolo otázkou času, kedy podvodníci prídu s týmto postupom. Dnes sa totiž hovorí o tom, že firma chce obmedziť zdieľanie účtov a prinútiť používateľov platiť. Tento email zatiaľ informuje o tom, že sledovanie streamovacej služby bude obmedzené a je potrebné „reštartovať členstvo“.

Službe vraj chýbajú nejaké údaje. Toto sa podobá na overenie zo strany Netflixu, ktoré sme pred rokmi museli odsúhlasiť a zadať poštovú adresu, aby si služba overila, či ju naozaj poznáme a ide o náš účet.

To znamená kliknúť na tlačidlo v emailovej správe na otvorenie falošnej stránky. Prehliadač ju zablokuje s upozornením, že ide o podvod, nesnažte sa na ňu dostať ďalej.

Správu môžete odstrániť a nevenovať jej pozornosť. Netflix bude pristupovať k obmedzovaniu zdieľania hesiel a sledovanie služby viacerými používateľmi na rôznych adresách, no bude o tom informovať iným spôsobom. Pokojne môže využiť aj email, avšak ten vás presmeruje na skutočnú stránku Netflixu.

Z hlavičky emailovej správy vidno, že ide o podvod. Emailová adresa noreply@notify.thinkific.com určite nebude patriť spomínanej službe. Buďte obozretní pri podvodoch tohto typu, vždy cielia na vašu nepozornosť a strach, že vám bude nejaká služba obmedzená a rýchlo treba vykonať podvodníkmi navrhovanú akciu.

Nedajte sa oklamať a ak si nie ste istý, radšej na podobné výzvy nereagujte. Členstvo obnovíte vždy ľahko, keď to bude naozaj potrebné a sledovanie filmov vám naozaj prestane fungovať.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.