Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Kaspersky Lab predstavuje Kaspersky Virus Scanner for Mac – bezplatný antivírusový program pre počítače s operačným systémom OS X. Toto bezplatné riešenie rýchlo a efektívne odhalí prítomnosť malvéru. Platená verzia softvéru „Pro“ navyše dokáže zo zariadenia odstrániť rôzne hrozby. Obe riešenia sú určené pre používateľov počítačov Apple, ktorým záleží na ochrane súkromia a dát uložených na ich zariadeniach.

Kaspersky Virus Scanner_nowatV roku 2014 produkty spoločnosti Kaspersky Lab zablokovali viac ako 3,6 milióna pokusov o infikovanie počítačov bežiacich na OS X. V priebehu roka identifikovali experti spoločnosti 1 499 nových, pre OS X škodlivých, programov. Toto číslo je síce oveľa nižšie ako množstvo nebezpečného softvéru za rovnaké obdobie vyvinutého pre Windows alebo Android zariadenia, avšak nedávny spotrebiteľský prieskum  ukázal, že len polovica zariadení OS X disponuje adekvátnou ochranou, čo znamená  že milióny používateľov sú v ohrození.

Riešenie Kaspersky Virus Scanner for Mac umožní používateľom odhaliť potenciálne hrozby a to aj v prípade, že už majú na zariadení nainštalované aj iné bezpečnostné riešenie. Aplikácie vyhľadávajú škodlivé programy (k dispozícii sú možnosti Full scan, Quick scan alebo Custom scan), pričom používateľ získava podrobné informácie o výsledkoch hľadania a vhodných riešeniach.

Kaspersky Virus Scanner (3)_nowatKaspersky Virus Scanner Pro for Mac navyše dokáže odstrániť rôzne nebezpečné aplikácie. Táto verzia antivírusového programu taktiež automaticky kontroluje, či nové stiahnuté súbory neobsahujú škodlivé kódy.

Antivírusové databázy oboch verzií aplikácie sú pravidelne aktualizované, aby dokázali čeliť aj najnovším hrozbám z dielne kybernetických kriminálnikov. Oba produkty navyše zachytávajú malvér nielen na zariadeniach s OS X, ale aj na platformách Windows a Android OS. Aj keď škodlivé programy zamerané na iné operačné systémy nie sú obvykle pre Mac počítače hrozbou, dokážu cez počítač nainfikovať iné kompatibilné zariadenie, napríklad pri kopírovaní súborov na externé zariadenia.

 „Aj keď si myslíte, že vaše dáta na zariadení Mac nepotrebujú ochranu, malvér vo vašom zariadení môže ohroziť vašich priateľov či kolegov. Môžu napríklad prísť o peniaze, ak kliknú na škodlivý link, ktorý bol do vášho používateľského účtu umiestnený malvérom, alebo stratia dôležité dáta po tom, ako ich napadne trójsky kôň z vášho USB kľúča. Preto je dôležité všetky zariadenia pravidelne podrobiť antivírusovému skenu – bez ohľadu na používaný operačný systém, či už je to OS X, Windows alebo Android,” vysvetľuje Vladimir Zapolyansky, viceprezident spoločnosti Kaspersky Lab.

Antivírusový program je už dostupný na stiahnutie v App Store, a to v 9 rôznych jazykoch.