Samotné VR okuliare sa budú v Európe predávať za 700 EUR.

Virtuálna realita Oculus Rift má dva potenciálne nedostatky. Je to drahé príslušenstvo, ktoré v Amerike stojí 599 dolárov, v Európe 699 EUR a vyžaduje počítač so štvorjadrovým procesorom na úrovni Intel Core i5 štvrtej generácie a grafickú kartu GeForce GTX 970, resp. lepšiu.

Pre väčšinu používateľov to znamená vysoké vstupné náklady. Okrem virtuálnej reality si musia zaobstarať aj nový herný počítač. Oculus si to uvedomuje, už dávnejšie predstavil koncept tzv. „Oculus-Ready PC„, teda počítačov, ktoré majú dostatočný výkon, aby VR utiahli.

oculus_poziadavky_pocitace_nowat

Hardvérová konfigurácia počítača pre optimálny zážitok z virtuálnej reality Oculus Rift

Spoločnosť oznámila, že tieto počítače začne v spolupráci s partnermi predávať od 16. februára. Pôjde o predobjednávky, počítač sa dostane k majiteľovi spoločne s Oculusom Rift po jeho vydaní. K dispozícii je viacero modelov, pričom cena začína na úrovni 1500 dolárov a dosahuje až 3200 dolárov za kombináciu VR okuliarov a počítača Alienware Area 51 s procesorom Intel Core i7, 16 GB operačnou pamäťou, 2 TB pevným diskom a 128 GB SSD diskom. Jednotlivé konfigurácie si môžete pozrieť v obchodoch Best Buy a Amazon.

Nie je známe, či bude takáto iniciatíva Oculusu dostupná aj v Európe. Je však zrejmé, že spoločnosť sa snaží maximálne zjednodušiť zaobstaranie virtuálnej reality – používateľ si ju objedná a domov mu príde všetko potrebné. Nemusí riešiť výber (resp. iba v rámci úzkej ponuky, ktorá garantuje kompatibilitu s VR) alebo poskladanie nového počítača. Avšak druhá voľba je pre zručnejších používateľov cenovo výhodnejšia.

Ponuka balíčkov počítačov a VR Oculus Rift v obchode Best Buy

Ponuka balíčkov počítačov a VR Oculus Rift v obchode Best Buy

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit