Najväčšia zmena v číslovaní bankových účtov je už predo dvermi. Finálne príde s prvým februárovým dňom a skrýva sa pod skratkami IBAN a SEPA. Každý ich už počul, ale niektorí v tom naďalej nemajú jasno. Sú však dôležité, aby peniaze z účtov mohli naďalej odchádzať a prichádzať. mBank preto prináša rady ako na to.

Prichádza IBAN a automatická zmena

Doteraz ste používali číslo účtu v BBAN formáte (Basic Bank Account Number – základné bankové číslo účtu), ktoré vyzeralo napríklad takto: 520700-1234567890/8360.

Od 1. februára 2016 sa čísla účtov menia na IBAN (International Bank Account Number – medzinárodné bankové číslo účtu) a vyzerajú napríklad takto: SK 68 8360 520700 1234567890.  

Z čoho sa IBAN skladá?

  • SK predstavuje Slovensko
  • ďalšie dva znaky sú povinné numerické, ktoré predstavujú kontrolné číslice
  • 8360 kód mBank S.A., pobočka zahraničnej banky
  • 520700 je povinné predčíslie účtu v mBank
  • Posledných 10 znakov je pôvodné číslo vášho účtu

Hladký prechod vďaka jednoduchým tipom

Ako je vidieť na príklade, ide o nový formát účtu, ktorý je dlhší o 4 znaky a zdá sa náročnejší na zápis alebo zapamätanie. mBank preto prináša päť praktických rád ako na to.

  1. Ak nechcete čakať na automatickú zmenu čísel účtu, skontrolujte si vo vašom internet bankingu, či máte nastavené všetky platby vo formáte IBAN. Staré čísla účtov vám na nový formát pomôže prepočítať napríklad IBAN kalkulačka: http://www.mbank.sk/pomoc/info/ucty/iban-kalkulacka.html
  1. Informujte sa u vášho zamestnávateľa, či má správne číslo vášho účtu vo formáte IBAN. Ak ste podnikateľ, pošlite na svojich obchodných partnerov email so svojím novým číslom účtu. Pri čísle účtu v mBank skontrolujte, či máte zadané aj povinné predčíslie 520700. Bez neho nebude IBAN vášho účtu správne vygenerovaný.
  1. Používajte skener QR a čiarových kódov v bankovej aplikácii pre mobilné telefóny. Číslo sa naskenuje už v novom formáte a vy sa vyhnete prípadným chybám pri prepisovaní.
  1. V spolupráci s vašou bankou si nastavte inkasá alebo trvalé platobné príkazy pre vašich dodávateľov plynu, elektriny a podobne. Stačí podpísať súhlas so SEPA inkasom a  platby sa vám jednoducho stiahnu z účtu v deň splatnosti bez nutnosti opakovane sa starať o zadávanie jednorazových platobných príkazov.
  2. Jednorazové platby môžete už teraz zadávať v tvare IBAN a postupne si naň zvyknete. Navyše internet banking mBank sa pri zadávaní platieb učí a zobrazuje všetky platby, ktoré ste v minulosti vykonali pre vybraného príjemcu.

O tlačovej konferencii ČSOB, kde sa na túto tému tiež hovorilo sme informovali už začiatkom týždňa.

Značky: