O dva týždne prichádza do platnosti možnosť platby len cez nový tvar účtu – IBAN.

VIDEO práve pripravujeme…

CSOB1-3

SEPA – Single Euro Payments Area (Jednotná oblasť platieb v eurách)

Od 1.2.2016 definitívne končí možnosť používať v platobnom styku starý formát účtu. Teda spravidla 10-miestny, no niektorí mali aj kratšie čísla účtov. IBAN pre našu krajinu má stanovenú dĺžku 24-znakov, no v rámci SEPA sa číslo bude podľa krajiny líšiť. Keďže pred zavedením IBAN (International Bank Account Number) mali jednotlivé krajiny rôzne dĺžky čísiel účtov, tomuto sa prispôsobila aj výsledná konverzia do IBAN.

IBAN nie je výmysel bánk, no ide o iniciatívu Európskej únie a Európskej banky, ktorá umožní platiť v rámci SEPA krajín za rovnakých podmienok, ako pri domácom platobnom styku.

CSOB1-5

Dana Škublová (uprostred), riaditeľka Odboru depozít a platieb ČSOB „IBAN skener je praktická služba, ktorú sme priniesli klientom za účelom zjednodušiť im platenie a vyhnúť sa namáhavému prepisovaniu čísla účtu s veľkým počtom znakov.“

To znamená, že môžete poslať peniaze do Nemecka alebo Španielska a prevod bude trvať jeden pracovný deňpoplatok bude rovnaký, ako pri platobnom styku v rámci Slovenska. Nezáleží teda na tom, či platíte faktúru telekomunikačnému operátorovi priamo na Slovensku, alebo platíte za ubytovanie v zahraničnom hoteli.
SEPA priestor je záväzný pre všetky krajiny a je možné do neho vstupovať aj krajinám mimo EÚ. Urobili tak napríklad Švajčiarsko ale aj Lichtenštajnsko.

IBAN sa prvýkrát objavil 1.2.2014 a banky v poslednom čase pravidelne informovali klientov o potrebe prejsť na nový IBAN tvar účtu. Doteraz ste mohli používať aj starý a teda kratší tvar účtu BBAN, banky vykonali konverziu do IBAN automaticky.

Netreba chodiť do banky a žiadať číslo v IBAN tvare. Stačí sa prihlásiť do internet bankingu a tam budete svoje IBAN číslo vidieť. Samozrejme, nepotrebujete mať internet banking. Banka vaše číslo účtu eviduje v novom tvare a uvidíte ho aj na papierových výpisoch.

Keď si pozriete faktúry z plynární alebo napríklad od operátorov, zistíte, že už zobrazujú svoje čísla účtov v novom tvare.

CSOB2-3

Ingrid Kosibová (vpravo), riaditeľka Odboru platobných služieb ČSOB „SEPA odstránila rozdiely medzi domácimi a zahraničnými platbami v krajinách, ktoré patria do SEPA priestoru, čo sú primárne tie štáty, kde je domáca mena euro.“

ČSOB SmartBanking

Ide o oceňovanú aplikáciu, ktorá má na konte už 140 000 stiahnutí a je dostupná pre všetky tri hlavné platformy. Teda Android, iOS a Windows Phone.

CSOB1-4

Silnou stránkou aplikácie je IBAN skener. Okrem toho má aj skener čiarových kódov a skener QR kódov. Teda prechod na nové čísla účtov pre klientov nebudú problémom a netreba sa obávať žiadneho prepisovania čísla účtu s 24 pozíciami.

CSOB1-2

Skener IBAN je vlastná optická technológia, ktorú si ČSOB vyvinula sama. Je to off-line systém a nepotrebujete byť v čase rozpoznávania pripojený na internet. Rozpoznáva jednotlivé čísla a písmená opticky, teda na základe vlastných vzoriek porovnáva znaky a verifikuje ich. Celý proces trvá približnej jednu sekundu. Forma naskenovania niektorého z podporovaných prvkov (kódov) tvorí až 10% platieb tejto banky. Počíta sa, že v roku 2016 toto číslo ešte stúpne, práve pre celkový počet znakov v dlhom čísle. Klienti banky tak predídu omylom pri ručnom zadávaní čísla účtov. Skenovanie je skutočne presné, no nepodporuje ručne písané číslice. To však nie je chyba, prepisovať IBAN nebude dnes už pravdepodobne nikto.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.