Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Digitálna doba so sebou priniesla množstvo nesporných výhod, no aj priestoru pre internetových podvodníkov, ktorých taktiky sú čoraz prepracovanejšie. O bezpečnosti pri obchodovaní s kryptomenami, na čo si dať pri obchodovaní pozor a internetových podvodoch hovorí Daniel Fekete, regionálny marketingový manažér spoločnosti Binance.

Zaznamenávate v obchode s kryptomenami za posledné roky nejaký posun?

Áno, v sektore kryptomien došlo za posledných niekoľko rokov k významným posunom a trendom vrátane prijatia v tzv. mainstreame. Pravdepodobne najvýznamnejším posunom je rastúce prijatie a používanie kryptomien hlavným prúdom podnikov a jednotlivcov. Veľké spoločnosti, ako napríklad PayPal, Tesla a Square, integrovali kryptomeny alebo do nich investovali, čím výrazne zvýšili ich dôveryhodnosť a prijatie.

Druhým dôležitým bodom je rastúci záujem inštitúcií, ako sú hedžové fondy, penzijné fondy a nadačné fondy. Ide o výrazný posun oproti začiatkom, keď tomuto sektoru dominovali retailoví investori.

V posledných rokoch sme tu mali boom decentralizovaných financií. Tieto protokoly založené na blockchaine sa snažia nahradiť tradičných finančných sprostredkovateľov, ako sú banky, a poskytujú služby, ako sú pôžičky a úvery, zvyčajne s kryptoaktívami.

Ďalším výrazným medzníkom boli NFT-éčka, alebo non-fungible tokens. NFT sú tokeny založené na blockchaine, ktoré predstavujú vlastníctvo jedinečných predmetov a sú populárne najmä v sektore umenia a zábavy.

Netreba zabúdať ani na zmeny regulačného prostredia. Aj Európska Únia vyvinula a zavádza regulácie v oblasti kryptomien s cieľom stanoviť jasné pravidlá, chrániť spotrebiteľov a predchádzať nezákonným činnostiam.

Tieto trendy naznačujú posun smerom k väčšiemu prijatiu, rozmanitejším aplikáciám, dozrievajúcej technológii a zvyšujúcej sa regulačnej kontrole.

Daniel Fekete z BinanceZdroj: Binance
Daniel Fekete z Binance

Ľudia z akých oblastí, prípadne na aké obchody, kryptomeny najviac využívajú?

Kryptomeny sa samozrejme najčastejšie používajú v oblasti financií a investovania. Jedným z hlavných spôsobov využitia kryptomien je ich využitie vo forme investičného aktíva. Jednotlivci a inštitucionálni investori kupujú kryptomeny, ako je napríklad Bitcoin pre ich potenciál zhodnotenia.

Ďalšou oblasťou sú finančné transakcie. Tradičné medzinárodné prevody peňazí môžu byť drahé a pomalé. Kryptomeny môžu výrazne znížiť transakčné poplatky a urýchliť proces, čím sa stávajú atraktívnymi pre posielanie peňazí cez hranice v rámci celého sveta.

Kryptomeny sa ako platidlo začínajú uplatňovať aj v oblastiach ako e-commerce alebo online gaming. E-shopy začínajú kryptomeny ako spôsob platby za svoje produkty alebo služby akceptovať. Kryptomeny umožňujú rýchle, bezpečné a lacné transakcie. Herný priemysel prijal kryptomeny pre ich rýchlosť transakcií, pseudoanonymitu a nízke poplatky.

Je dobré spomenúť rozvíjajúci sa sektor decentralizovaných financií (DeFi), kde sú kryptomeny a inteligentné zmluvy používané na obnovenie tradičných finančných systémov ako sú pôžičky alebo poistenie, ale decentralizovaným spôsobom.

Samostatnou kapitolou sú spoločnosti podnikajúce v oblasti technológií a vývoja softvéru, najmä tie, ktoré sa zameriavajú na technológiu blockchain. Tie vo veľkej miere používajú a dokonca vyvíjajú vlastné kryptomeny.

K výraznejšej adopcii kryptomien prispieva aj maloobchod. Od malých kaviarní až po veľké maloobchody, niektoré podniky akceptujú kryptomeny ako platidlo, čo umožňuje rýchle a bezpečné transakcie.

Je dôležité poznamenať, že používanie kryptomien sa môže v jednotlivých regiónoch líšiť, čo je ovplyvnené faktormi, ako sú predpisy, prijatie technológií a hospodárske podmienky.

Je obchodovanie s kryptomenami rovnako bezpečné, prípadne bezpečnejšie ako hotovostné či bezhotovostné platby?

Bezpečnosť obchodovania s kryptomenami v porovnaní s tradičnými hotovostnými alebo bezhotovostnými transakciami do veľkej miery závisí od rôznych faktorov vrátane postupov, ktoré používatelia uplatňujú, a konkrétnych platforiem, ktoré používajú.

Obchodovanie s kryptomenami môže byť skutočne bezpečné, najmä vďaka decentralizácii a kryptografickej bezpečnosti technológie blockchain, ktorá je základom väčšiny kryptomien. Transakcie sú transparentné, nemenné a dajú sa sledovať, čo zabraňuje dvojitým výdavkom a podvodom.

Má však aj svoje jedinečné riziká. Napríklad ak používateľ stratí prístup k svojim súkromným kľúčom, v podstate stratí prístup k svojim kryptoaktívam bez možnosti obnovy. Okrem toho, hoci renomované burzy kryptomien zavádzajú špičkové bezpečnostné opatrenia, nie sú imúnne voči hackerským útokom a decentralizovaná povaha transakcií znamená obmedzené možnosti odvolania v prípade straty.

Na druhej strane, tradičné hotovostné alebo bezhotovostné transakcie majú svoje vlastné výhody a nevýhody. Hotovostné transakcie nie sú náchylné na hackerské útoky, ale fyzická krádež, strata alebo poškodenie zostávajú rizikom. Bezhotovostné transakcie sú často vratné a poistené, čo môže používateľov chrániť pred podvodmi alebo zlyhaním banky, ale hackerské útoky a krádeže identity môžu byť stále problémom.

Celkovo bezpečnosť oboch metód spočíva v zodpovednom používaní, pochopení príslušných rizikových faktorov a uplatňovaní spoľahlivých bezpečnostných opatrení, ako je používanie zabezpečených sietí, vytváranie silných hesiel a v prípade používateľov kryptomien zváženie hardvérových peňaženiek na ukladanie ich prostriedkov.

Vykazujú podvody s kryptomenami súbor nejakých znakov?

Podvody sociálneho inžinierstva fungujú, pretože pôsobia na ľudskú prirodzenosť. Podvodníci zvyčajne využívajú strach ako motiváciu a vyzývajú ľudí, aby okamžite konali a chránili sa pred vymyslenou hrozbou. Útoky sa spoliehajú aj na chamtivosť, aby nalákali obete na rôzne typy investičných podvodov. Preto je dôležité si uvedomiť, že ak ponuka vyzerá príliš dobre na to, aby bola pravdivá, pravdepodobne ide o podvod.

Hoci niektorí podvodníci sú sofistikovaní, iní robia do očí bijúce chyby. Niektoré phishingové e-maily, a dokonca aj bannery scareware, často obsahujú syntaktické chyby alebo nesprávne napísané slová a sú účinné len na ľudí, ktorí nevenujú dostatočnú pozornosť gramatike a pravopisu. Kvalita phishingu sa však v posledných rokoch zvyšuje, a to ruka v ruke s inováciou prekladateľských nástrojov. Preto je lepšie byť opatrný a priame nevyžiadané kontakty ignorovať. Spoločnosť Binance vám nezavolá ani vás nepridá do skupiny na Telegrame alebo Whatsappe, ktorá by vám ponúkala bezplatné darčeky alebo investičné rady. Ak máte pochybnosti, obráťte sa na zákaznícky servis a overte si informácie.

Aby sa používatelia nestali obeťou útokov na kryptomeny, mali by seba, svoju rodinu a priateľov poučiť o bežných prípadoch škodlivého sociálneho inžinierstva a informovať ich o základných bezpečnostných pokynoch.

Dôležité je tiež dodržiavať bežné pravidlá kybernetickej hygieny, ktoré ste už mnohokrát počuli – buďte opatrní pri práci s prílohami e-mailov a odkazmi a neklikajte na reklamy alebo webové stránky z neznámeho zdroja. Je tiež dobré nainštalovať si dôveryhodný antivírusový program a udržiavať softvérové aplikácie a operačný systém v aktuálnom stave. Nepoužívajte rovnaké heslá na viacerých webových stránkach alebo v aplikáciách. A samozrejme, vždy, keď je to možné, používajte viacfaktorové overovanie na ochranu prihlasovacích údajov a iných osobných údajov.

Na čo si dať pri obchodovaní s kryptomenami pozor?

Na volatilnom trhu s kryptomenami obchodujte zodpovedne; ceny môžu v krátkom čase prudko kolísať. Vždy uprednostňujte bezpečnosť a používajte dôveryhodné platformy.

Sledujte najnovšie správy a trendy na trhu, aby ste mohli prijímať informované rozhodnutia. Nezabudnite nikdy neinvestovať viac, ako si môžete dovoliť stratiť, diverzifikujte svoje portfólio. Neustále si rozširujte svoje vedomosti o obchodovaní s kryptomenami, technológii blockchain a nových trendoch, aby ste mohli úspešne obchodovať.

7. Evidujete nové podvodné taktiky v oblasti kryptomien? Ak áno, aké?

Najčastejšími typmi podvodov v roku 2022 boli investičné podvody, podvody v oblasti NFT a tzv. romantické podvody. Podľa renomovanej výskumnej spoločnosti Chainalysis však celková suma ukradnutých finančných prostriedkov v roku 2022 výrazne klesla, a to z 10,9 miliardy USD v predchádzajúcom roku na iba 5,9 miliardy USD.  Spoločnosť Chainalysis výrazný pokles pripisuje podmienkam na trhu, keďže ziskovosť podvodov sa v čase nízkych cien kryptomien zhoršuje.

 Vo februári tohto roku Binance evidovalo viacero podvodných aktivít ľudí, ktorí sa vydávali za zamestnancov firmy Binance. Bolo zo strany Binance možné proti podvodným aktivitám zakročiť, alebo ste to vyriešili iba odporúčaniami na užívateľov, čo nerobiť?

Množstvo a kvalita phishingu (internetových podvodov) sa v posledných rokoch zvýšilo. Preto sme v spoločnosti Binance museli promptne reagovať, zaviesť sériu preventívnych opatrení a výrazne zvýšiť naše úsilie v boji proti podvodom. V rámci platformy sme preto zaviedli masívne bezpečnostné opatrenia a neustále pracujeme aj na zvyšovaní povedomia používateľov o bežných podvodoch.

Obete týchto podvodov sú často kontaktované prostredníctvom sociálnych médií, e-mailov alebo telefonátov. Útočníci používajú nátlakové techniky, aby sa pokúsili získať od obetí citlivé informácie, získať prístup k ich počítaču pomocou nástrojov na vzdialenú správu, ako sú AnyDesk alebo TeamViewer, získať prístup k ich účtom alebo od nich priamo vymáhať peniaze.

Ďalšou používanou taktikou je zneužitie strachu obete o vlastné finančné prostriedky. Obeť dostane podvodný e-mail, ktorý je zamaskovaný ako oficiálna správa od spoločnosti Binance. Podvodníci v nej obeť informujú, že jej prostriedky alebo celý účet budú zmrazené, ak nepodnikne potrebné kroky, a často na ňu tlačia, aby vykonala vklad ako záruku za fiktívne „rozmrazenie“ prostriedkov.

Chcel by som upozorniť, že ak niekto priamo osloví používateľa kryptomeny a tvrdí, že pracuje pre spoločnosť Binance, ide o podvod. Zamestnanci spoločnosti Binance nikdy nekontaktujú používateľov mimo oficiálneho chatu, nikdy nežiadajú o citlivé údaje, semená, heslá, o zaslanie finančných prostriedkov na špeciálnu adresu, vklad do kryptomenového bankomatu a nikdy neponúkajú pomoc s vkladom alebo otvorením účtu. 

Ak používatelia dostanú správu od niekoho, kto tvrdí, že pracuje pre Binance a žiada citlivé údaje, mali by kontakt zablokovať a okamžite to nahlásiť podpore Binance. Všetkým používateľom, novým aj starším, tiež odporúčame, aby si prečítali náš seriál o boji proti podvodom.

Myslíte, že Slováci sú už v obchodovaní s kryptomenami v porovnaní s ostatnými krajinami sebavedomí, alebo zaostávame?

Hoci môže byť zložité merať úroveň dôvery v obchodovanie s kryptomenami v danej krajine, pretože ide o decentralizovanú a do veľkej miery anonymnú oblasť, môžeme sa pozrieť na určité ukazovatele.

Kľúčovými ukazovateľmi môžu byť počet kryptomenových búrz a používateľov, miera prijatia kryptomien, regulačné prostredie a technologický rozvoj v krajine.

Z prieskumov vyplýva, že Slovensko, podobne ako mnohé iné krajiny, prejavuje o kryptomeny čoraz väčší záujem. V porovnaní so štátmi, ako sú USA, Japonsko, Južná Kórea alebo aj neďaleké Švajčiarsko, ktoré majú vysokú mieru používania kryptomien a zavedený regulačný rámec, však možno povedať, že Slovensko je stále v procese plného osvojovania si trendu kryptomien.

Dôležité je tiež poznamenať, že tempo prijímania kryptomien závisí od rôznych faktorov vrátane miestnych hospodárskych podmienok, demografických trendov, úrovne technologickej gramotnosti a jasnosti regulácie. S rastúcim povedomím a pochopením tejto technológie je však pravdepodobné, že sa do kryptomien zapojí čoraz viac Slovákov.