Výrobca opäť upozorňuje na blížiaci sa koniec dvoch verzií Microsoft Office.

Informácia o konci podpory Office 2016 a 2019 bola známa už v januári. Microsoft svoje kancelárske balíky podporoval približne po dobu 10 rokov. Dnes najviac propaguje kancelársky balík Microsoft 365, ktorý sa zaraďuje medzi služby s predplatným. Používatelia dostávajú kontinuálne vylepšenia, no zároveň musia platiť mesačný alebo ročný poplatok. Obe uvedené verzie budú mať ukončenú dobu životnosti dňa 14. októbra 2025.

Bez vydávania záplat

Na ich používanie máte ešte stále dostatok času a Microsoft vydáva bezpečnostné záplaty pre tieto produkty v rámci ich životného cyklu. To ale znamená, že po uvedenom termíne už používatelia nebudú dostávať opravy a produkty môžu byť časom zraniteľné. Chyby, ktoré sa objavia, nebude mať kto opraviť a aktualizácie neplánuje vydávať pre žiadnu skupinu používateľov. Situácia je odlišná ako v prípade Windows 10. Tento systém bude mať podporu na ďalšie 3 roky, avšak iba pre firemných používateľov, ktorí si za ňu zaplatia.

Vzhľadom na to, že sa na internete môžete stretnúť s akciami na produkty Microsoft Windows alebo Office, upozorňujeme, že optimálne je kúpiť si Office 2021 a uprednostniť ho pred vyššie uvedenými verziami. Kancelársky balík Office 2021 bude mať štandardnú podporu do 13. októbra 2026.

Office za akciovú cenu

Ide o plne legitímne licencie a tento spôsob nákupu z druhej ruky môžete pokojne využiť. Bežne stoja licencie na Office 2019 približne do 20 eur. Za verziu 2021, ktorá bude mať dlhšiu podporu, si priplatíte približne do 5 eur, v závislosti na predajcovi a type akcie. Ide o zanedbateľnú čiastku, ktorú sa oplatí vynaložiť pre používateľov hľadajúcich škatuľovú verziu bez predplatného.

Dnes už je verejne známa informácia o pripravovanom balíku Office 2024. Jeho podpora bude trvať 5 rokov od dátumu vydania. Výrobca tiež prisľúbil, že pripravuje ďalšiu verziu, ktorá bude nasledovať po kancelárskom balíku s označením 2024.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.