Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po niekoľkomesačnom poklese a stagnácii trh s jazdenými autami v októbri zažil mierne oživenie. Na všetkých trhoch v krajinách V4, v ktorých pôsobí AAA AUTO, sa zvýšil počet inzerovaných ojazdených áut zo septembrových 405 978 vozidiel na októbrových 430 536. Na Slovensku ponuka vzrástla o skoro 5 000 áut, v Česku o takmer 8 000, v Maďarsku o necelých 2 000 a v Poľsku o vyše 9 000 vozidiel. K zlepšeniu situácie na sekundárnom trhu  výrazne prispieva dovoz jazdených áut zo štátov západnej Európy, ktorý je už od júna tohto roku vyšší ako v rovnakom období predcovidového roku 2019. Vyplýva to z analýzy trhu, ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ sietí autocentier AAA AUTO a Mototechna.

„Po dlhých mesiacoch došlo k navýšeniu ponuky inzerovaných jazdených automobilov na všetkých trhoch, kde pôsobíme. To sa dá prisúdiť mierne zvýšenému dovozu automobilov, ale aj vyššej ochote motoristov obmeniť svoj súčasný vozový park. Časť majiteľov, ale aj firiem nechce dlhšie čakať, hoci nákup nového vozidla je sťažený „čipovou krízou“ a dodacie lehoty nových áut sa pohybujú okolo jedného roka aj viac. Aj napriek tomu je na trhu stále výrazne menej áut, než tomu bolo v predošlých rokoch. V tejto chvíli sa však nedá s istotou povedať, či ide iba o momentálny výkyv alebo sa situácia na sekundárnom trhu začína stabilizovať. Napríklad dovozy áut sú veľmi citlivé na počasie a prvý sneh väčšinou znamená ich výrazný pokles,“ komentuje aktuálnu situáciu na trhu prevádzkový riaditeľ AURES Holdings Petr Vaněček.

Najčastejšie ponúkané ojazdené vozidlá v krajinách V4 v októbri 2021
SlovenskoČeskoMaďarskoPoľsko
1Škoda OctaviaŠkoda OctaviaOpel AstraOpel Astra
2Volkswagen PassatŠkoda FabiaFord FocusAudi A4
3Volkswagen GolfVolkswagen GolfBMW 3BMW 3
4Škoda FabiaVolkswagen PassatVolkswagen GolfVolkswagen Passat
5Škoda SuperbŠkoda SuperbVolkswagen PassatVolkswagen Golf
6BMW 3Ford FocusSkoda OctaviaFord Focus
7Audi A4BMW 3BMW 5Opel Corsa
8BMW 5Volkswagen TouranOpel CorsaBMW 5
9Audi A6BMW 5Audi A4Ford Mondeo
10Opel AstraFord MondeoSuzuki SwiftŠkoda Octavia

Najmladšie inzerované autá sú na Slovensku                 

Najčastejšie ponúkaným automobilom na Slovensku a v Česku ostáva Škoda Octavia (3 484 ks a 8 890 ks), v Poľsku a Maďarsku Opel Astra (6 864 ks a 1814 ks). Stredná hodnota veku bola v októbri najvyššia pri vozidlách predávaných v Poľsku (12,3 roka), nasleduje Maďarsko (11,5 roka), Česko (10,1 roka) a najmladšie boli vozidlá na Slovensku (9,8 roka). Stav tachometra je opäť najvyšší v Poľsku (medián 181 600 km), najmenej ojazdené sú vozidlá v Česku (medián 149 000 km).

Najdrahšie ojazdené inzerované vozidlá sú aktuálne na Slovensku, kde je stredná hodnota 7 000 eur, nasleduje Česko (6 640 eur), Maďarsko (6 070 eur) a najlacnejšie sú v Poľsku, kde je stredná hodnota ceny 4 765 eur.

Značky: