Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Do 19. septembra si fanúšikovia vychutnajú výkony svetovej cyklistickej špičky na najvýznamnejšom podujatí cestnej cyklistiky na Slovensku
  • Preteky Okolo Slovenska povedú z východného na západné Slovensko a pretekári prejdú spolu viac ako 690 kilometrov
  • Najväčším ťahákom je určite Peter Sagan, chýbať však nebudú ani ďalší zástupcovia svetovej špičky
  • Preteky bude sprevádzať flotila 17 vozidiel ŠKODA, plne elektrický ENYAQ iV bude na čele pelotónu vozidlom hlavného rozhodcu

Počas najväčších pretekov cestnej cyklistiky na Slovensku sa predstaví až sedem tímov najvyššej ligy s množstvom známych mien, na štart sa postaví aj najlepší slovenský cyklista Peter Sagan. Titul bude obhajovať Jannik Steimle, chýbať nebude ani Chris Froome. Spolu bude o body počas Okolo Slovenska bojovať 21 tímov na trase, ktorá pretekárov prevedie prakticky celým Slovenskom a meria viac ako 690 kilometrov. Fanúšikovia si však prídu na svoje nielen pri povzbudzovaní, súčasťou podujatí sú aj obľúbené cyklojazdy, tento rok premiérovo v každom cieľovom etapovom meste. ŠKODA AUTO Slovensko bude pritom nielen partnerom podujatia, ale podobne, ako je to aj na Tour de France, vedúci jazdec bodovacej súťaže získa zelený dres s logom ŠKODA. Vozidlá s okrídleným šípom na kapote nebudú chýbať ani v pelotóne ako organizátorské vozidlá, novinkou je ENYAQ iV ako vozidlo pre hlavného rozhodcu.

Preteky Okolo Slovenska, ktoré sa tento rok uskutočnia od 15. do 19. septembra, si počas ostatných troch rokov našli svoje miesto v kalendári medzinárodnej cyklistickej únie ako posledná etapová previerka pred majstrovstvami sveta. Na programe jubilejného 65. ročníka je prológ a 4 etapy, ktoré prevedú cyklistov od východu krajiny až po jej západ. Preteky odštartujú v Košiciach, povedú cez Spišské Podhradie, Dolný Kubín, Považskú Bystricu, Trenčianske Teplice a podujatie vyvrcholí v Trnave. Počas piatich dní cyklisti prejdú celkovo 692,1 kilometrov a zabojujú o 12 rýchlostných a 15 vrchárskych prémií. Na štarte nebude chýbať Peter Sagan, spolu sa predstaví 21 tímov, z toho až 7 celkov najvyššej ligy World Tour. Po prvýkrát v histórii budú môcť zároveň fanúšikovia sledovať preteky aj v priamom prenose a záznamoch na Eurosporte a Dvojke RTVS.

„Cyklistika je naša vášeň, preto som nesmierne rád, že popri ŠKODA BIKE OPEN TOUR, Detskej Tour Petra Sagana či L´Etape Slovakia by Tour de France môžeme fanúšikom priniesť ďalšie cyklo podujatie svetovej úrovne. Po prvýkrát zároveň uvidia v akcii na tomto podujatí plne elektrické SUV ŠKODA ENYAQ iV, ktoré sa predstaví bezemisnou jazdou v pelotóne ako vozidlo hlavného rozhodcu,“ uviedol Roman Rajtár, vedúci marketingu ŠKODA AUTO Slovensko.

Od východu na západ

Atmosféru podujatia, napäté štarty a ovácie vo finiši si tento rok môžu vychutnať fanúšikovia naozaj z celého Slovenska. Preteky odštartuje atraktívny večerný prológ ulicami Košíc, prvá etapa sa uskutoční v okolí Košíc, druhá zo Spišského podhradia do Dolného Kubína, tretia etapa je naplánovaná z Dolného Kubína až do Považskej Bystrice. Posledná etapa so štartom v Trenčianskych Tepliciach bude končiť v Trnave, kde celé podujatie vyvrcholí. Súčasťou tohto ročníka sú aj organizované cyklojazdy v každom cieľovom meste, v ktorom nebude chýbať ani bohatý sprievodný program, ktorý fanúšikom spríjemní chvíle čakania na hviezdy cyklistiky.

Premiéra bezemisnej jazdy

Organizátori podujatia sa aj počas prebiehajúcich pretekov budú môcť spoľahnúť na flotilu vozidiel značky ŠKODA. Spolu tak bude v teréne až 17 vozidiel a v premiére na tomto podujatí nebude chýbať ani prvý čisto elektrický model ENYAQ iV, ktorý sa zhostí úlohy vozidla hlavného rozhodcu. Fanúšikovia tak uvidia v akcii nielen svetovú špičku cyklistiky,  ale podľa hodnotení a ocenení aj špičku v bezpečnosti či dizajne z auto-moto sveta.

Víťaz bodovacej súťaže si zároveň bude obliekať, tak ako na Tour de France, zelené tričko s logom ŠKODA.

ŠKODA má cyklistiku v krvi

Cyklistika je doslova zapísaná v DNA značky ŠKODA, keďže jej zakladatelia Laurin & Klement začínali v roku 1895 ako výrobcovia bicyklov.Okrem legendárnych svetových pretekov Tour de France či Vuelta ŠKODA AUTO dlhodobo stojí aj pri cyklistike na Slovensku. Už ôsmy rok organizuje najprestížnejšie preteky horských bicyklov ŠKODA BIKE OPEN TOUR, rovnako je dlhoročným partnerom pretekov cestnej cyklistiky Okolo Slovenska. ŠKODA na Slovensku nezabúda ani na tých najmenších a aj tento rok bude hrdým partnerom Detskej tour Petra Sagana, kde si hneď v niekoľkých kategóriách môžu zmerať sily všetky deti od 3 do 14 rokov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.