OPPO dnes na INNO Day 2021 predstavilo nové okuliare s označením Air Glass.

Je určené na tzv. asistovanú realitu aR (assisted Reality) a ich základom je mikroprojektor Spark Micro, ktorý vyvinuli výskumníci v OPPO. Ten má objem iba 0,5 cm3, čo je približne veľkosť kávového zrnka a používa technológiu Micro LED. Ďalej je tu difrakčný displej s optickým vlnovodom. MicroLED dióda má jas až 3 milióny nitov. S touto výbavou podporujú okuliare štyri rôzne interakcie používateľa prostredníctvom dotyku, hlasu, pohybu hlavy a pohybu ruky. Je to najrýchlejší a najjednoduchší prístup k informáciám.

OPPO AirGlassZdroj: OPPO
OPPO AirGlass pri zobrazovaní informácií o počasí

Dizajn

Okuliare AirGlass majú futuristický dizajn a celkovo majú priniesť revolúciu v spôsobe, akým zobrazujeme a „konzumujeme“ informácie. Zabudovaný displej dokáže totiž zobraziť notifikácie alebo navigačné povely priamo pred očami. Hmotnosť okuliarov Air je len 30 gramov a dajú sa nosiť buď na okuliaroch alebo aj bez nich.

OPPO AirGlassZdroj: OPPO
OPPO AirGlass na nasadenie na iné okuliare

Dizajn hlavného tela je inšpirovaný vtáčím perím – je ľahký a zakrivený. Vybavený je dotykovou lištou, ktorá pripomína driek peria. Dizajn monokulárnej vlnovkovej šošovky je zasa inšpirovaný krídlami cikády. Objektív je upevnený na ľahkom a tenkom ráme, v ktorom sú umiestnené všetky komponenty vrátane platformy Qualcomm Snapdragon Wear 4100.

Rám okuliarov OPPO Air Glass je vyrobený technikou CNC a okuliare sú určené na každodenné nosenie aj keď ich práve nepoužívate.

Jasný obraz pred vašimi očami

Vďaka integrácii vlastného projektora Micro Projector a vlastnej technológii vlnovodu poskytujú okuliare Air Glass jasný a ostrý obsah bez ohľadu na to, či ich používate v interiéri alebo exteriéri.

Okuliare OPPO Air Glass využívajú na mieru vytvorený optický difrakčný vlnovod, ktorý podporuje dva režimy zobrazenia: 16-úrovňovú škálu sivej a 256-úrovňovú škálu sivej. Dokáže poskytnúť priemerný jas až 1400 nitov, čo znamená ostré vizuálne zobrazenie v rôznych svetelných podmienkach. Okrem toho sa na obalenie vlnovodu z oboch strán používajú dve vrstvy zafírového skla, ktoré zabezpečujú ochranu so zvýšenou priehľadnosťou.

Aj pre ľudí s okuliarmi

Okuliare Air Glass sú navrhnuté tak, aby ich mohli používať aj ľudia s refrakčnými chybami, ako je krátkozrakosť a hypermetropia. Okuliare sú k dispozícii v dvoch rôznych typoch rámov – strieborný polorám a čierny celorám, ktorý sa môže lepšie prispôsobiť používateľom, ktorí používajú korekčné okuliare. Obe farby sú k dispozícii v dvoch veľkostiach.

OPPO AirGlassZdroj: OPPO
OPPO AirGlass pri vyhotovení strieborný polrám

Spojenie s hodinkami a smartfónmi OPPO

Okuliare sa dajú ovládať pomocou aplikácie Smart Glass v hodinkách OPPO Watch 2 a v akomkoľvek smartfóne OPPO s nainštalovaným systémom ColorOS 11 a vyššie. Podporujú štyri spomenuté metódy interakcie – dotyk, hlas, pohyby ruky a pohyby hlavy.

Po spárovaní Air Glass s hodinkami OPPO Watch 2 môžete používať pohyby rúk aj na potvrdenie, zrušenie a prepínanie kariet aplikácií. Špecialitou sú pohyby hlavy, kedy Air Glass dokážu napr. jemným kývnutím alebo potrasením hlavy otvárať, resp. zatvárať oznámenia zo spárovaného zariadenia. Okuliare dokážu zatiaľ využívať len niektoré aplikácie ako je napr. Počasie, Kalendár, Zdravie, Preklad a Navigácia.

Napr. funkcia prekladu je dobrým pomocníkom pri diskusii s človekom, ktorý hovorí iným jazykom. Po spárovaní sa hlasový vstup jedného používateľa automaticky preloží do textov v cieľovom jazyku a potom sa zobrazí na zariadení Air Glass druhého používateľa. Air Glass už teraz podporujú obojsmerný preklad mandarínskej čínštiny do angličtiny a v budúcnosti bude k dispozícii aj preklad mandarínska čínština-japončina a mandarínska čínština-korejčina.

Ďalšou pripravovanou aplikáciou pre Air Glass Teleprompter, ktorý umožňuje adaptívne zobrazenie textu. Pomáha vám pri vašom vystupovaní v v práci alebo na verejnosti. Je to taký šepkár, aby ste nezostali ticho, keď to nie je vhodné.

OPPO AirGlassZdroj: OPPO
OPPO AirGlass pri spolupráci so špkárom

Pri navigácii bude podpora napr. pri pešej chôdzi alebo bicyklovaní. Aplikácia Explore Nearby bude zobrazovať informácie o blízkych obchodoch a iných zaujímavostiach na základe vašej polohy a záujmov.

Dostupnosť

Okuliare OPPO Air Glass sa dostanú na trh najprv v kontinentálnej Číne a to v 1. štvrťroku 2022. Zariadenie bude k dispozícii v dvoch farbách čiernej alebo bielej spolu s dvomi vlastnými rámovými doplnkami. Počíta sa aj s rozšírením na iné trhy. Cena okuliarov zatiaľ nebola stanovená.

Zdroje: vlastné, OPPO

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.