Podľa oznámenia firmy Oculus, jej okuliare pre virtuálnu realitu Rift budú potrebovať skutočne výkonný (rozumej drahý) Windows počítač, aby ste si ich naozaj užili. Navyše, prejde ešte veľa vody dole Dunajom, kým sa reálne objavia na trhu a na tom slovenskom ešte viac. Pre svetové trhy sa tak pravdepodobne stane v prvom štvrťroku 2016. 

Aj tak Rift nebudú masový spotrebiteľský produkt. Zdá sa, že to nebude taký produkt, ako si predstavoval šéf Facebooku, Mark Zuckenberg, keď firmu Oculus v roku 2014 kúpil. Vtedy bola predstava, že je to niečo ako nástroj na teleportáciu v oblasti cenovo akceptovateľného príslušenstva. Teraz je to skôr produkt, ktorý je určený pre náročných používateľov, hlavne pre hráčov, ktorí nemajú problém dať len za grafickú kartu 1000 Eur.

Je to relatívne dobrá správa pre iných výrobcov takýchto okuliarov ako je Microsoft, Valve alebo HTC. Všetci už svoje prototypy ukázali. Pre HTC Vive sa síce požiadavky na pripojený PC ešte neboli špecifikované, ale hovorca tejto firmy uviedol, že pôjde o high-end produkt. A ako taký, bude potrebovať aj výkonný počítač. Tak možno víťazom bude Samsung Gear VR, ktorý využíva ako základ smartfón.

GearVRInnovator4

Čo si myslíte vy? Treba nám takéto okuliare pre virtuálnu realitu? Alebo je to len ďalšia vec, ktorú nám firmy nanútia ako produkt, bez ktorého sa nedá žiť? Vyjadrite sa v diskusii!

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.