Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Celoštátne kolo Olympiády v informatike sa konalo 6. – 9. apríla 2016 v Banskej Bystrici.

Do finálovej zostavy sa prebojovalo 30 najlepších mladých informatikov z celého Slovenska v pomere 25 chlapcov a 5 dievčat. Najpočetnejšie zastúpenie mali žiaci z Gymnázia J. Hronca v Bratislave. Zlatú medailu si však odniesol študent zo Žiliny.

Víťazom 31. ročníka celoštátnej súťaže sa stal Michal Sládeček z Gymnázia Varšavská v Žiline s rovnakým počtom bodov ako jeho minuloročný úspešný predchodca Eduard Batmendijn.

Fotografia 1_web2016_3_nowat

Michal Sládeček

„Súťaže som sa zúčastnil po druhýkrát, pripravoval som sa občas aj 2 hodiny denne. Do budúcnosti sa plánujem venovať informatike, rád by som išiel možno aj do zahraničia,“ hodnotí Michal.

Druhú priečku obsadila trojica súťažiacich: Alan Marko z Gymnázia v Nových Zámkoch, Peter Ralbovský z Gymnázia Jura Hronca V Bratislave a Samuel Sládek z Gymnázia v Námestove. „Tento rok som tu už po tretíkrát, mal som od seba vyššie očakávania, aj úlohy sa mi zdali byť jednoduchšie,“ hovorí Samuel, ktorý by sa po štúdiu v budúcnosti rád venoval umelej inteligencii.

V súťažnej tridsiatke zabojovala aj Zuzana Frankovská z Gymnázia J. Hronca. Skončila síce na 17. priečke, výrazný úspech však tento rok dosiahla v matematike, kde skončila druhá. „To, že lepšie ovládam matematiku mi nezaručuje, že budem rovnako dobrá aj v informatike, ale je to podobne náročné,“ s úsmevom dodáva Zuzana.

„Prvých trinásť umiestnených súťažiach v tomto kole pôjde na týždňové sústredenie, kde budú súťažiť a zbierať body a neskôr štyria z nich postupujú na svetovú súťaž v informatike, ďalší štyria idú na stredoeurópsku olympiádu. Vybraní súťažiaci ešte pred týmito súťažami absolvujú medzinárodný tréning, ktorý robíme s Čechmi a Poliakmi,“ objasňuje Predsedníčka Slovenskej komisie Olympiády v informatike Gabriela Andrejková.

Celoštátne kolo olympiády v informatike sa uskutočnilo na pôde Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Záštitu nad podujatím prevzali rektor UMB doc. Ing. Vladimír Hiadlovksý, PhD. a dekanka FPV UMB doc. RNDr. Jarmila Kmeťová, PhD.