Emailová správa od Microsoftu nie je podvod.

Spočiatku nás tento informačný email pomýlil, pretože predmetom správy bolo, že naše úložisko v službe OneDrive bude odstránené. Takéto hlásenie býva jednou z častých zámienok, ako vás oklamať a donútiť kliknúť na vložený link v emailovej správe. Používateľ sa logicky snaží zistiť, o čo ide a zabrániť odstráneniu svojho účtu. V tomto prípade však išlo o legitímnu správu. Preto je dôležité poznať základné znaky podvodu, ako sa nenechať nachytať a medzi inými rozpoznať aj skutočnú správu, ako to bolo v tomto prípade.

onedrive upozornenieZdroj: TOUCHIT

Ako prvé je potrebné skontrolovať, kto správu odoslal. V tomto prípade bol odosielateľ správny, a tak sme sa rozhodli venovať emailovej správe bližšiu pozornosť. Ako sa ukázalo, naše cloudové úložisko je registrované ešte na ďalšiu emailovú adresu, pod ktorou sme sa do služby neprihlásili dlhšiu dobu. To bolo dôvodom varovania pred odstránením všetkých súborov z tohto účtu.

Microsoft vám takéto úložisko zmrazí, ak ho nepoužijete po dobu 2 rokov. Nejde o nič kritické a dostávate dostatok času na nápravu. Stačí sa do služby prihlásiť. Problém by nemal byť ani so zabudnutým heslom, systém vám vygeneruje nové. Od okamihu nového prihlásenia plynie opäť dvojročná doba, počas ktorej sa bude dať konto použiť, respektíve sa doňho nemusíte prihlásiť, ak ho vyslovene aktívne nepoužívate.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.