Dostať sa môže už do modelu 11 Pro.

Iba pred pár dňami sme spoznali novú vlajkovú loď spoločnosti – OnePlus 10 Pro. Pokým ešte stále čakáme na jej globálne uvedenie, už teraz sa začínajú objavovať zaujímavé technologické novinky, ktoré by sme mohli v podaní tejto čínskej značky vidieť v blízkej budúcnosti.

Neraz podobné návrhy zostávajú iba konceptmi, avšak tento má ambíciu sa dostať aj do sériovej výroby. Vizualizácie patentovej prihlášky sa tradične chopil portál LetsGoDigital a priniesol rendery, ktoré približujú riešenie tohto fotoaparátu. 

K úplnosti ešte uvádzame, že patentová prihláška bola podaná ešte v roku 2020 a následne v júni 2021 aj schválená. Patent s pomerne obyčajným názvom „Modul fotoaparátu a elektronické zariadenie“ pritom opisuje systém fotoaparátu, ktorý sa môže otáčať o 180-stupňov. Viac už priblížia 3D rendery od Technizo Concept (nižšie).

 OnePlus systém fotoaparátu, ktorý sa môže otáčať o 180-stupňovZdroj: LetsGoDigital
OnePlus systém fotoaparátu, ktorý sa môže otáčať o 180-stupňov

Na čo sa bude dať využiť otočný fotoaparát?

Systém využíva magnety a výrez na otáčanie hlavného fotoaparátu okolo svojej osi. Predpokladáme, že tento pohyb je možné vykonávať krokovo alebo kontinuálne.

Aj keď na prvý pohľad nie je zrejmé, na čo by sa mohla táto technológia využívať, tak vzhľadom na pohyblivé časti si pravdepodobne hneď nájde aj svojich odporcov. Predpokladáme však, že by okrem samotného natáčania by mohol zohrať svoju úlohu aj nejaký nový typ objektívu, čím by sa dosiahla rôzna ohnisková vzdialenosť.

Postprodukcia využíva rôzne nástroje na úpravu videa, no pokiaľ algoritmom pomôže aj hardvér, tak je výsledok ešte lepší. Patent však bližšie opisuje špeciálny „režim nahrávania rotujúceho videa„, ktorý má ísť ruka v ruke s novým hardvérom. 

Použitie magnetov v konštrukcii fotoaparátu má pritom ďalšie praktické využitie. Je ich možné naprogramovať tak, aby fungovali aj ako systém optickej stabilizácie obrazu, aj keď v tomto prípade rozhodne nejde o jednoduché riešenie.

Už v sérii OnePlus 11?

Aj keď to nie je vylúčené, táto možnosť je málo pravdepodobná a to aj napriek tomu, že spoločnosť mala od podania patentovej prihlášky dostatok času na prípravu. OnePlus by sa v prípade použitia muselo zbaviť ďalších fotoaparátov (tele a ultraširokouhlého) a pripraviť užitočné funkcie pre tento otočný fotoaparát, aby nahradil možnosti viacpočetných zostáv fotoaparátov.

Je však aj možné, že OnePlus má ďalšie eso v rukáve a otočný fotoaparát toho dokáže podstatne viac, ako nám prezradili patentové prihlášky a 3D rendery. 

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.