OnePlus nám poskytol testovaciu vzorku nového telefónu, ktorý bol ohlásený 10. júla.

Máme potvrdené, že sa dostane aj do predaja na Slovensku a tiež do siete distribútorov.  Telefón sme vyskúšali tak, že sme ho niekoľko dní používali ako náš hlavný telefón.

Mali sme najvyššiu pamäťovú verziu, teda 12 GB RAM a 256 GB pamäti pre používateľa a v modrej farbe. V tejto pamäťovej kombinácii sa predáva za cenu 399 eur. Nám vyššia pamäťová verzia prišla vhod, vyskúšali sme s ním vytvoriť aj video a postrihať ho.

OnePlus Nord CE 5G

OnePlus Nord CE 5G. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Displej a jeho plusové body

Poďme pekne od začiatku. Perlou na tomto telefóne je podľa nás displej. Ten má uhlopriečku 6,43 palca a je s obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Je to plochý displej s priestrelom na selfie kameru v ľavej hornej časti. Naozaj poskytuje pekný obraz, dobre zobrazuje aj tmavé farby.

Frekvencia 90 Hz je vhodná voľba jednak na kvalitu zobrazenia a tiež s ohľadom na dobu výdrže na batériu – o tom nižšie. Rozlíšenie je 2400 × 1080 bodov, 410 ppi a je to typ AMOLED. Pomer strán je dnes zlatý štandard 20:9.  Nastaviť si môžete ambientný režim, tmavú scénu alebo režim lepšieho čítania dokumentov s vyšším kontrastom.

Frekvencia 90 Hz na AMOLED displeji vyzerá na Noted CE 5G dobre.

Frekvencia 90 Hz na AMOLED displeji vyzerá na Noted CE 5G dobre. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Samotný telefón je pomere tenký (len 7,9 mm) a ľahký (170 gramov). To je príjemné na nosenie aj v zadnom vrecku nohavíc. Nič sa mu nestalo aj keď sme si naň občas sadli. Rohy má pekne zaoblené a zo strany krytu sú hrany telefónu tiež zaoblené. Vytvára to zaujímavý farebný efekt, radosť pozerať.

Nord CE nemá garantovanú odolnosť voči vode, ale bežné pokvapkanie vodou bez problémov prežil. Sme si takmer istí, že mu neublíži ani mierny dážď.

Mierne pokvapkanie vodou nie je OnePlus Nord CE 5G problém

Mierne pokvapkanie vodou nie je OnePlus Nord CE 5G problém. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Fotoaparáty

Vzadu sú tri fotoaparáty, z nich hlavný má rozlíšenie 64 Mpx a svetelnosť 1/1.79. K tomu je tu ešte 8 Mpx širokouhlý fotoaparát, ktorý využijete pri fotkách krajiny. Pri fotení takejto scény fotoaparát sám navrhuje, aby ste to skúsili so širokouhlý, fotoaparátom. Jeho uhol záberu je 119° a fotky z neho vyzerajú efektne.

Trojica zadných fotoaparátov na OnePlus Nord CE 5G

Trojica zadných fotoaparátov na OnePlus Nord CE 5G. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Tretím do partie je mono kamera s rozlíšením 2 Mpx, ktorá sa pri výsledných fotografiách používa na výrazné vylepšenie celkového kontrastu. Sú aplikácie, ktoré dokážu túto kameru využiť samostatne – vie to napr. FiLMiC Pro na profesionálne zhotovovanie videa. Video sa inak dá zhotovovať v rozlíšení 4K/30 fps, prípadne 1080p/60 fps alebo napr. aj SuperSlowMotion 720p/240.

Príklad fotenia dennej scény s OnePlus Nord CE 5G

Príklad fotenia dennej scény s OnePlus Nord CE 5G. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

Videá robí OnePlus Nord CE celkom dobré, v porovnaní s najvyššími modelmi smartfónov (Galaxy S21) je pri zníženej viditeľnosti vidieť v prípade Nord CE viac šumu. Spokojní sme boli so selfie fotografiami, selfie kamera má rozlíšenie 16 Mpx a je to kamera od Sony. Videá s prednou kamerou môžu byť do 1080p/60 fps.

Celkovo fotografická výbava je vzhľadom na cenu toto telefónu nadštandardne dobrá.

Tenký dizajn OnePlus Nord CE.

Tenký dizajn OnePlus Nord CE. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Operačný systém a Google služby

Operačným systémom je Android 11 s nadstavbou OnePlus Oxygen. Počas nášho testu bola táto nadstavba dvakrát aktualizovaná. Celkovo OnePlus sľubuje dva roky hlavných aktualizácií operačného systému Android a tri roky bezpečnostných aktualizácií. Google služby sa používajú bez obmedzenia, aj keď OnePlus je čisto čínska značka.

Procesor a ďalšia výbava

Procesorom je Qualcomm Snapdragon 750G 5G s grafickým modulom Adreno 619. Pamäťová verzia je okrem testovanej kombinácie 12 GB RAM/256 GB pamäti pre používateľa aj 6 a 8 GB RAM + 128 GB pamäti pre používateľa.

S touto procesorovou a pamäťovou výbavou zvládne telefón všetky bežné úlohy. Pri skutočne náročných úlohách sa celkom zapotil, konkrétne bol dosť horúci v jeho zadnej časti. Stalo sa to pri renderovaní výsledného videa v programe Adobe Rush pri výslednom rozlíšení videa 4K. To je úloha, pri ktorej sa zadýchajú aj tie najlepšie telefóny.

Tlačidlá na telefóny OnePlus Nord CE 5G

Tlačidlá na telefóny OnePlus Nord CE 5G. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Páči sa nám batéria s kapacitou 4500 mAh, s ktorou pri našom používaní telefón dokázal pracovať dva dni. To je slušný výsledok. Nabíjanie je pomerne rýchle, ide o technológiu Warp Charge 30T Plus, teda to isté ako pri najlepšom telefóne od OnePlus. Je to nabíjanie 5V/6A a nabitie z 0 na 70 % kapacity sme dosiahli za 34 minút s dodávanou nabíjačkou.

Dodávaná nabíjačka pre Nord CE. Telefón je v puzdre. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT.sk

Dodávaná nabíjačka pre Nord CE. Telefón je v puzdre. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Áno, čipová súprava podporuje 5G pripojenie, v prípade operátora Telekom sme zatiaľ konektivitu 5G nedosiahli. Zrejme tento telefón ešte nepatrí medzi podporované modely, ale to sa môže rýchlo zmeniť. Z bezdrôtovej konektivity je to Bluetooth 5.1, Wi-Fi 802.11/n a veľmi oceňujeme, že vo výbave je aj NFC na platenie telefónom cez Google Pay.

Ešte viac nás potešil 3,5 mm jack na slúchadlá a v našom prípade aj na mikrofón. Žiaľ, reproduktor je len jeden a je v spodnej časti telefónu. Prepojovací port je len USB 2.0, ale má podobu USB-C portu. Ako príslušenstvo je možné zakúpiť kryt telefónu, k dispozícii sú štyri farby.

Prepojovacie porty na spodnej strane OnePlus Nord CE 5G

Prepojovacie porty na spodnej strane OnePlus Nord CE 5G. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Hodnotenie

Vzhľadom na cenu je Nord CE 5G výborný telefón. Dobre vyzerá, dlho vydrží na batériu a pekne fotí. Na bežné úlohy, ako je fotenie, video, komunikácia na sociálnych sieťach, maily, platenie telefónom mu nič nechýba. Ak zvažujete smartfón v cene do 400 eur, Nord CE 5G by ste určite nemali vynechať.

Rôzne obaly k telefónu Nord CE.

Rôzne obaly k telefónu Nord CE. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

thumbs-up-icon

Výhody

  • Tenký dizajn a nízka hmotnosť
  • Výborná kvalita nočných fotiek
  • Dlhá výdrž na batériu
  • Kvalita displeja

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Len jeden reproduktor
  • Priali by sme si aj bezdrôtové nabíjanie

Ceny a farby

Kombinácia 6 GB RAM a 128 GB ROM vo farbe Charcoal Ink (uhľový atrament) stojí 299 eur, kombinácia 8 GB RAM a 128 GB ROM vo farbe modrej a uhľový atrament je za 329 eur. Najvyššia kombinácia 12 GB RAM a 256 GB RAM je za 399 eur. Tá je vo farbe uhľový atrament, modrá (testovaný prípad) a exkluzívne aj Silver Ray (strieborný lúč). Telefón nám zapožičal priamo výrobca.

Fotogaléria – príklady fotiek z Nord CE 5G

 Viac o OnePlus Nord CE

OnePlus brúsi nové zbrane, Nord CE 5G prináša viac funkcií a je mierne lacnejší ako predchodca

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.