Magnety v telefónoch však nečakajte.

MagSafe je technológia vyvinutá spoločnosťou Apple, ktorá umožňuje bezdrôtové nabíjanie a pripojenie príslušenstva pomocou magnetov. Pôvodne bola predstavená v roku 2006 pre MacBooky, kde zabezpečovala bezpečné pripojenie napájacieho kábla. Medzitým sa kombinovanie magnetov a nabíjania objavilo v produktoch spoločnosti Palm, ale práve Apple je jej hlavným popularizátorom. V roku 2020 bola táto technológia znovu predstavená pre iPhone 12 a novšie modely.

Pojem MagSafe si väčšina majiteľov smartfónov spojí s nabíjačkami a držiakmi do auta, ktoré sa k telefónu pripájajú pomocou magnetov. Tie sa pritom nachádzajú priamo iba v iPhonoch alebo v puzdrách, ktoré sú s touto technológiou kompatibilné. Existuje samozrejme niekoľko alternatívnych produktov aj pre Android, ale na začiatku tejto idey nájdeme práve spoločnosť Apple. Tá zároveň inšpirovala iných výrobcov používať “MagSafe” aj pri ich produktoch.

MagSafe pre iPhone 12Zdroj: Apple
MagSafe pre iPhone 12

Zdá sa, že Apple inšpiroval aj spoločnosti OnePlus, OPPO a Realme, ktoré vraj pracujú na ekosystéme príslušenstva pre telefóny s magnetmi. Predpokladá sa, že spoločnosti pracujú na vlastnom magnetickom príslušenstve, ako sú puzdrá, ktoré umožnia napríklad bezdrôtové nabíjanie a chladenie. Pokým v prípade iPhonov sú magnety umiestnené v ich zadnej časti, tak OnePlus, OPPO a Realme budú musieť zvoliť celkom novú stratégiu.

Viac svetla do tejto problematiky vnáša známy leaker Digital Chat Station, ktorý na sociálnej sieti Weibo tvrdí, že skupina Ouga (materská spoločnosť OnePlus, OPPO a Realme) začala s vývojom ekosystému magnetického príslušenstva k telefónom. Zdroj zároveň tvrdí, že ich telefóny nemôžu mať „skutočné magnetické bezdrôtové nabíjanie“ v štýle iPhone, pretože by porušovali patenty spoločnosti Apple

OnePlus pripravuje odpoveď na MagSafe príslušenstvoZdroj: DigitalChatStation

Aj z tohto dôvodu sa predpokladá, že ide skutočne o magnetické puzdrá s podporou bezdrôtového nabíjania, vrátane klipov na chladenie. Zdroj zároveň dodáva, že pripravované telefóny od skupiny Ouga budú ponúkať toto príslušenstvo preto, aby prinútili majiteľov iPhonov kúpiť si jedno zo zariadení od Oppo, OnePlus alebo Realme. Očakáva sa, že práve modely OnePlus 13 a OPPO Find X8 budú prvými smartfónmi, ktoré budú toto príslušenstvo podporovať.

Určite by však potešilo, kebyže výrobcovia Android zariadení prídu na to, ako technológiu podobnú MagSafe integrovať aj do svojich zariadení. Možno niekedy v budúcnosti sa dočkáme.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.