OOKLA poznáme hlavne ako firmu, ktorá stojí za populárnou aplikáciou Speedtest. Je to však aj firma, ktorá sa zaoberá aj analýzou telekomunikačného trhu.

Aktuálne firma zverejnila svoje výsledky, ktoré zmerala na slovenskom trhu. Namerané výsledky sú pomerne rozsiahle. Pre našich čitateľov sme vybrali len najdôležitejšie fakty.

Podľa OOKLA si prvenstvo v 4. štvrťroku 2021 udržal Orange. Podľa ich meraní je to v súčasnosti najrýchlejší mobilný operátor na Slovensku s rýchlostným skóre 60,65, čím predbehol Telekom s hodnotou skóre 57,50. Najmenšie oneskorenie dosiahol O2 s hodnotou 19 ms.

OOKLA výsledky 2021Zdroj: OOKLA
Takto sú na tom slovenskí operátori v rýchlosti sťahovania dát. Zdroj: OOKLA

Telekom mal počas 4. štvrťroka 2021 najvyššie skóre konzistencie mobilných služieb na Slovensku na úrovni 93,4 %. Znamená to, že 93.4% realizovaných výsledkov dosiahlo minimálnu rýchlosť downloadu 5 Mbit/s a 1 Mbit/s pre upload. Telekom má podľa OOKLA najlepšie pokrytie Slovenska.

Spoločnosť UPC si udržala prvenstvo ako najrýchlejší a najkonzistentnejší poskytovateľ pevného širokopásmového pripojenia na Slovensku so skóre rýchlosti 145,52 a skóre konzistentnosti 87,3 %. Na druhom mieste je Antik Telekom.

Smartfón Apple iPhone 13 Pro mal počas 4. štvrťroka 2021 najrýchlejší medián rýchlosti sťahovania spomedzi všetkých populárnych zariadení na Slovensku a to na úrovni 80,74 Mbit/s. Na druhom mieste skončil Samsung A52S 5G s hodnotou 75,94 Mbit/s

Celkovo sa pri rýchlosti sťahovania dát najviac darilo Applu, nasledoval Samsung, Huawei a Xiaomi.

Zdroj: OOKLA mobilní operátori, OOKLA pevná sieť

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.