ChatGPT je konkurenciou veľkým redakciám, využíva ich obsah bez povolenia.

Chatbot ChatGPT sa stal súčasťou každodenného fungovania mnohých ľudí. Tí mu dokonca dôverujú natoľko, že prestali do veľkej miery využívať Google vyhľadávanie a dohľadávať si informácie na internetových stránkach. To sa samozrejme nepáči jednak Googlu, ktorý v chatbotoch vidí skutočnú hrozbu, ale ani redakciám veľkých novín, ktorých články boli použité na trénovanie AI modelov.

Týmto redakciám sa praktiky spoločnosti OpenAI nepáčia až natoľko, že The New York Times podáva na túto spoločnosť žalobu. Dôvodom je nepovolené používanie článkov, ktoré boli využité na trénovanie modelov. Tie dnes vedia tieto informácie podávať namiesto webových stránok redakcie, čo je samozrejme hlavným predmetom žaloby.

The New York Times žaluje OpenAI pre ChatGPT

Redakcia The New York Times je prvou redakciou, ktorá sa obrátila na súd so žalobou voči spoločnosti OpenAI. Chatboti ako ChatGPT či Microsoft Copilot mali byť trénované na článkoch tejto redakcie a dnes dokážu plne disponovať informáciami aj z ich archívu. Z tohto dôvodu klesajú preferencie návštevnosti stránok redakcie a čítanosť originálnych článkov z ich dielne.

Aby toho nebolo málo, chatboti ako ChatGPT dokážu aj citovať konkrétne pasáže z týchto článkov bez toho, aby označili citáciu z článkov The New York Times. A nakoľko táto redakcia nedala súhlas spoločnosti OpenAI na využívanie ich obsahu, tak má právo podať túto žalobu. Navyše však chatboti dokážu využívať aj štýl konkrétnych redaktorov a vytvárať články podobné ich tvorbe. Toto je taktiež jedným z mnohých dôvodov, prečo OpenAI čelí novej žalobe.

Suma, ktorú The New York Times žiada od OpenAI ako odškodné, nie je známa. Jednou z požiadaviek tejto redakcie je však to, aby odstránila všetky modely a modelové dáta, na ktorých sa tieto modely trénovali. Znamenalo by to, že by to výrazne ovplyvnilo chatbota ChatGPT, ktorý mnohí z vás využívajú na dennej báze.

Zdroj: andro4all.com, nytimes.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.