Vianoce sú už možno za nami, ale ešte sme nerozbalili všetky darčeky. Výrobcovia mikro počítača Raspberry Pi nám dávajú ďalší v podobe operačného systému PIXEL pre bežné počítače.

Ešte v septembri sme sa dočkali vynovenej verzie Raspbianu s názvom PIXEL. Operačný systém pre mikro počítače Raspberry Pi je veľmi flexibilný a dobre funguje aj na slabom hardvéri.

Teraz sme dostali vianočný darček v podobe distribúcie PIXELu postavenej na Debiane. Je určená pre bežné x86 počítače s aspoň 512 MB RAM. Operačný systém s názvom Debian+PIXEL je, pochopiteľne, v experimentálnej testovacej verzii, takže očakávajte rôzne chyby a diery v systéme. Stiahnuť si ho môžete z oficiálnej stránky. OS je bootovateľný na kompatibilných PC a Macoch priamo z USB disku alebo DVD.

Debian+PIXEL je OS určený pre slabšie počítače. Je ideálny pre oživenie zastaralých počítačových učební na školách, ako aj pre domácich entuziastov. Cieľom Raspberry Pi Foundation je vytvoriť univerzálny ekosystém pre každého, takže napríklad malý školák bude môcť v škole pracovať na rovnakom OS ako na domácich projektoch.

Zdroj: Raspberry Pi Blog

Značky: