Traja veľkí operátori vo Veľkej Británii spätné zvažujú zavedenie roamingových poplatkov pre obyvateľov Európskej únie, teda aj vrátane Slovenska.

Platiť sa bude viac

Je to nepríjemná správa pre ľudí na Slovensku, ale hlavne Slovákov žijúcich napr. v Anglicku. Ich telefonáty zo slovenského mobilného čísla by sa tak poriadne predražili. Riešením je prejsť na operátora vo Veľkej Británii. To však nie je také jednoduché v prípade, že do tejto krajiny smerujete na návštevu. Tu to znamená nákup SIM karty ideálne s dvojSIMkovým telefónom.

Kedy sa tak stane?

Podľa vyhlásenia operátorov v UK by sa k tomuto kroku malo pristúpiť už v prvej polovici tohto roka a roaming by sa nemal týkať Írska. Prvou lastovičkou je britský operátor EE, ktorý by mal roamingové poplatky začal vyberať už v marci. Už ohlásenie tohto kroku však znamenalo veľkú nevôľu u jeho používateľov.

Vodafone má začať vyberať roamingové poplatky dokonca už do mesiaca a Three až k polovici tohto roka. Zmeny platia pre nových používateľov, netýkajú sa zatiaľ starších, ktorí svoju tarifu nemenili. Zvažuje sa s poplatok v prepočte okolo 2 eur na jeden deň telefonovania v roamingu.

Opačné garde

Zisťovali sme, ako je to s poplatkami v opačnom garde, teda pri volaní z krajín EÚ do UK. Momentálne sa na ničom konkrétnom nerobí ani sa nevyhodnocujú analýzy, čo by to prinieslo. Ako je známe, situácia s roamingom sa v rámci európskych operátorov začne prehodnocovať ako celok niekedy v júni až júli tohto roka. Ak sa niečo zmení, bude to pravdepodobne k tomuto dátumu.

Náš odhad je, že prvé roamingové poplatky by mohli Slováci platiť pri návšteve UK na konci roka 2022 a bude to na úrovni do 2 eur za deň pobytu v roamingu.

Ako z toho von?

Kupovať SIM kartu v nejakom obchode buď v UK alebo v krajinách EÚ je takpovediac staroveké. Je celkom možné, že práve toto bude bod, ktorý dokáže „nakopnúť“ väčšie rozšírenie eSIM karty. V tomto prípade nikam nechodíte, celý proces znamená len načítanie QR kódu. Je to rýchle, jednoduché a praktické.

Na túto tému sme sa vyjadrili aj pre televíziu Markíza v Televíznych novinách

Zdroje: vlastné, BBC, Zive.cz

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.