Telefón Find X5 Pro od OPPO sa dostal do predaja už aj na našom trhu. Zaujme netradičným dizajnom, kamerovým systémom, 120 Hz displejom a 80 W nabíjaním.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Krásny displej na OPPO FInd X5 Pro

Hlavné parametre: procesor a displej

Find X5 Pro je postavený na platforme Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, podporuje teda 5G sieť a špecialitou je obrazový procesor MariSilicon X. Skutočný výkon napr. pri hrách, spracovaní videa a pod dáva grafický procesor od Qualcomm. Telefón sa bude na Slovensku predávať vo farbe Glaze Black s 12 GB RAM a 256 GB ROM. My sme mali na test telefón vo farbe Ceramic White. Pamäťový priestor sa nedá rozšíriť pomocou microSD karty a ide o 2-SIMkový telefón. Špeciálna 360° anténa zlepšuje kvalitu príjmu 5G signálu.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO FInd X5 Pro v dodávanom plastovom puzdre

Na prvý pohľad vás zaujme netradičný dizajn zadnej strany, ale zostaňme ešte na chvíľu pri jeho prednej časti. Tu je 10-bitový displej s uhlopriečkou 6,7palca s maximálnym jasom 1300 nitov. Obnovovacia frekvencia sa mení od 1 do 120 Hz. Je to AMOLED displej s rozlíšením WQHD+ (3216 × 1440 bodov) a podporou HDR10+. Výhodou je, že jeho farby si zachovávajú presnosť aj pri umelom osvetlení ale aj počas slnečného dňa.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Spodný panel na OPPO Find X5 Pro

Reprodukcia zvuku je kvalitná a stereofónna. Zvuk podporuje Dolby Atmos, 3,5 mm jack port však na telefóne nenájdete. Súčasťou výbavy je NFC a snímač odtlačku prsta pod displejom. Jediným fyzickom portom je USB-C.

Zadná strana z keramiky

Zadná strana je extrémne odolná, Find X5 Pro tak prichádza s krytím IP68 a je odolný proti striekajúcej vode aj prachu. Zadná časť je vyrobená zo skutočnej keramiky a nepoškrabete ju. Keramika je tvrdšia ako sklo a veľmi dobre odvádza teplo. Otázka je, čo sa stane po tvrdšom páde na zem, nemali sme povolenie na takéto skúšky. Pravda je, že súčasťou dodávky je plastový obal a ak ho nasadíte, pády na zem telefón z hľadiska zadnej strany vydrží. Jeho hmotnosť je 218 gramov.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Zadná strana OPPO Find X5 Pro

Samotné chladenie má OOPO v tomto prípade vyriešené veľmi dobre, je to viacúrovňový systém odvádzania tepla. Rámčeky telefónu sú kovové. Telefón je tenký a dobre sa drží v ruke.

Nabíjanie a adaptér

Napájací adaptér s kapacitou 80 W je v dodávke, to je dobrá správa. Batéria vo vnútri je dvojčlánková a jej celková kapacita je 5000 mAh. Dokopy adaptér a batéria podporujú nabíjanie s výkonom 80 W, čo výrobca označuje ako SUPERVOOC. Pri našom teste sme úplne prázdnu batériu nabili na 50 % za presne 13 minút a 5 sekúnd.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
80 W napájací zdroj k OPPO Find X5 Pro

Nielen káblové nabíjanie je rýchle, platí to aj pre bezdrôtové nabíjanie. Tu sa používa technológia AIRVOOC, ktorá v špičke prenesie 50 W výkon. Nemali sme nabíjaciu podložku s takýmto výkonom, spoľahneme sa na údaj od výrobcu: Na 100 % takto bezdrôtovo nabijete telefón za 47 minút.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Obsah dodávky OPPO Find X5 Pro

Napriek takýmto extrémnym nabíjacím výkonom výrobca garantuje dlhú životnosť batérie, má to byť 1600 nabíjacích cyklov. Pri každodennom nabíjaní je to životnosť vyše 4 roky.

MariSilicon X ako špecialista na nočné detaily

MariSilicon X je špeciálny procesor, ktorý má na starosti vyhodnocovanie neurónových sietí. Je vyrobený 6 nm procesom a jeho úlohou je zvládnutie výpočtov spojených s umelou inteligenciou. Ten sa v tomto prípade uplatňuje pri spracovaní fotografií.

Napr. je to redukcia šumu pixel po pixeli, pričom sa zachovávajú detaily v danej snímke, tón pleti a presnosť farieb. Výsledkom sú veľmi dobré fotografie v nočnom prostredí ale aj video v 4K rozlíšení, ktoré realizujete v noci.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Fotka z ruky hlavným fotoaparátom. Bez úprav, automatický režim

Fotografická výbava

Find X5 Pro je osadený širokouhlým a ultraširokouhlým fotoaparátom s kvalitnými snímačmi Sony IMX766. Oba majú rozlíšenie 50 Mpx a veľkosťou snímacieho bodu 1/1,56 palca. K týmto snímačom dáva výrobca objektívy vyrobené zo skla. K zadnej fotografickej výbave patrí ešte aj 13 MPx teleobjektív.

Hlavný fotoaparát je vybavený aj 5-osovým systémom optickej stabilizácie obrazu. Vyššie spomenutou umelou inteligenciou sa potom eliminuje šum, chvenie rúk a celkovo doostruje zábery.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Fotografická výbava pri OPPO Find X5 Pro

Ak chcete najvyššiu kvalitu výstupu, môžete fotiť v režime PRO. Tu je dostupný napr. formát RAW a RAW+ ale aj funkcia Hasselblad Natural Colour Calibration. Na legendárny Hasselblad sa podobá aj prostredie pre fotografovanie a charakteristický je aj zvuk uzávierky.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Fotenie pomocou OPPO Find X5 Pro

Predný selfie fotoaparát má rozlíšenie 32 MPix a ide o snímač Sony IMX709. Sú naň naviazané viaceré filtre, ktoré súvisia s vylepšením podoby tváre – odstránenie vrások, zmenšenie nosa, zväčšenie očí a pod.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Kvalitné selfie fotografie pomocou OPPO Find X5 Pro

Páčili sa nám aj špeciálne Master filtre, ktoré môžete použiť priamo pri fotení. Aj tu sú niektoré z filtrov pripravené v spolupráci s Hasselblad.

Operačný systém a rozhranie ColorOS 12.1

Operačným systémom je Android 12 a nad ním je nové používateľské rozhranie ColorOS 12.1. Toto zlepšuje bezpečnosť údajov, informuje o aktuálnom využití kamery a mikrofónu a tiež umožňuje výmenu informácií s blízkymi zariadeniami. ColorOS 12.1 prináša tiež tzv. OMOJI. S funkciou Multi-Screen Connect je možné súčasne pracovať na počítači so systémom Windows aj na telefóne. Obrazovku smartfónu takto vidíte na displeji notebooku. Výrobca sľubuje 3 roky aktualizácií operačného systému.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
Bočný pohľad na OPPO Find X5 Pro

Ešte pripomeňme, že existuje aj model Find X5 bez koncovky Pro. Tento má 6,5-palcový displej, kapacita pamäti je 8 GB + 256 GB a bezdrôtové nabíjanie má výkon len 30 W. Tento telefón sa momentálne na Slovensku nepredáva.

Cena: 1269 eur

Zdroje: vlastné, OPPO

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.