Systém je založený na novom Androide 13.

Spoločnosť OPPO vydala novú verziu používateľského rozhrania založeného na Androide 13, čím sa zaradila medzi najrýchlejšie aktualizujúcich výrobcov smartfónov. ColorOS 13 prináša rad kľúčových funkcií systému Android 13 a zároveň predstavuje nový akvamorfný dizajn. Systém okrem toho obsahuje aj rad nových funkcií pre inteligentné prepojenie viacerých zariadení.

Akvamorfný dizajn

Už samotný názov napovedá, že OPPO sa inšpirovalo prírodou a správaním vody v nej. Dizajn vytvára plynulé, živé a zrozumiteľné používateľské rozhranie. ColorOS 13 obsahuje taktiež novú paletu motívov, inšpirovanú zmenou farby svetla medzi východom a západom slnka na hladine mora, zatiaľ čo nový systémový font zlepšuje čitateľnosť textu operačného systému v akomkoľvek jazyku. 

Vďaka ďalším vylepšeniam, ako je napríklad rozloženie v štýle kariet, je systém ColorOS 13 navrhnutý tak, aby bol ešte prehľadnejší. ColorOS 13 prináša taktiež intuitívnejšie používateľské prostredie vďaka integrácii rôznych akvamorfných efektov do celého systému, ako aj novú sériu obrázkov na Always-On displeji s názvom „Homeland“, ktorá zobrazuje pôsobivé výjavy divokých zvierat v prírode.

OPPO predstavilo globálnu verziu systému ColorOS 13Zdroj: OPPO
OPPO ColorOS 13

Zásadné vylepšenie výkonu 

V systéme ColorOS 13 má svoj debut aj technológia Dynamic Computing Engine od OPPO. Ide o technické riešenie na úrovni systému, ktorého cieľom je zaistiť plynulejší a stabilnejší systém a základný používateľský zážitok. 

Do systému ColorOS 13 prináša dve zásadné vylepšenia – zlepšuje plánovanie hardvérových zdrojov, aby sa predĺžila výdrž batérie vďaka dosiahnutiu lepšej rovnováhy medzi vysokým výkonom a nízkou spotrebou energie. Pomáha taktiež udržať viacero aplikácií na pozadí, čo umožňuje prepínať medzi aplikáciami tak, aby neprichádzalo ku stratám stavu v aplikáciách alebo k oneskoreniam pri prepínaní. 

Nové inteligentné funkcie

ColorOS 13 ponúka veľké množstvo inteligentných funkcií. Vylepšeniami prešiel aj nový Always-On displej, ktorý teraz dokáže zobrazovať informácie súvisiace s aplikáciami na prehrávanie hudby, čo zásadne zlepšuje interakciu s hudobným obsahom. OPPO spolupracuje napríklad aj s Bitmoji a Spotify, aby Always-On displej bol ešte užitočnejší.

Za novými softvérovými možnosťami je potrebné hľadať aj pokroky v oblasti hardvéru. Vďaka špičkovej technológii LTPO2.0 spoločnosti OPPO je obnovovacia frekvencia Always-On displeja znížená len na 1 Hz, čo umožní ušetriť až o 30 % viac energie ako doposiaľ.

Ďalšie funkcie na správu inteligentnej domovskej obrazovky, ako sú Large Folders, Shelf  a Home Screen Widget, taktiež pomáhajú používateľom jednoducho a rýchlo pristupovať k potrebným informáciám spôsobom, ktorý im najlepšie vyhovuje.

OPPO predstavilo globálnu verziu systému ColorOS 13Zdroj: OPPO
OPPO ColorOS 13

Multi-Screen Connect 

Ide jednu z najväčších aktualizácií, ktoré prichádzajú v systéme ColorOS 13. Funkcia Multi-screen Connect teraz podporuje bezproblémové prepojenie medzi smartfónom a OPPO Pad Air a medzi smartfónom a počítačom. To vďaka funkcii File Transfer, ktorá podporuje viac formátov súborov bez hardvérových obmedzení.

Používatelia, ktorí pripoja svoj smartfón k počítaču prostredníctvom funkcie Multi-screen Connect, môžu taktiež využívať výhod možnosti zobraziť na obrazovke počítača viacero mobilných aplikácií súčasne.

Ochrana súkromia a zabezpečenie ako priorita 

Ochrana súkromia a zabezpečenie boli od úplného počiatku pre systém ColorOS prioritou. ColorOS 13 preto integruje základné funkcie ochrany súkromia systému Android 13. Systém napríklad po krátkom čase automaticky odstráni históriu schránky, čím zabráni únikom citlivých informácií spôsobených malwarom. Okrem toho môžu používatelia vďaka funkcii Nearby Wi-Fi , využívať Wi-Fi bez toho, aby museli odhaľovať konkrétne informácie o polohe.

ColorOS 13 poskytuje ochranu súkromia a zabezpečenia podľa prísnych štandardov, ako sú ePrivacy, TRUSTe, ISO27701 a ISO27001.

OPPO FInd X5 ProZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find X5 Pro

Partnerstvo so spoločnosťou Google

Priama spolupráca so spoločnosťou Google je vždy prínosná. OPPO počas vývoja systému ColorOS 13 úzko spolupracovalo práve s Googlom. Vlajkový skladací smartfón OPPO Find N a vlajkový smartfón OPPO Find X5 Pro boli dva z prvých smartfónov na svete, ktoré obdržali aktualizáciu na Android 13 Beta

Plán uvedenia systému ColorOS 13

OPPO behom roka plánuje na najnovšiu verziu ColorOS 13 aktualizovať takmer 35 modelov inteligentných telefónov, ktoré pokryjú viac než 60 krajín a regiónov a až 160 miliónov používateľov. Ide o najrozsiahlejší plán aktualizácií v histórii systému ColorOS.

Začne oficiálnym vydaním systému ColorOS 13 pre modely Find X5 a Find X5 ProRECENZIU nájdete TU

Zdroj: OPPO

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.