Oppo Find N je ďalší zo zástupu skladateľných telefónov. Od konkurencie sa odlišuje atypickým formátom.

V redakcii sme mali možnosť vyskúšať skladateľný telefón Oppo Find N – Ondrej v rámci jeho prvých dojmov správne poznamenal, že jeho jedinou chybou je fakt, že na Slovensku nie je oficiálne v predaji. Ja som používal Find N dva týždne a v tomto článku zhodnotím moje skúsenosti z jeho používania.

Oppo Find N je na prvý pohľad tradičný skladateľný telefón, ktorý sa rozloží na malý tablet. Tento koncept sme už videli v prípade smartfónov Huawei Mate X a Xs či v sérii Galaxy Z Fold. Telefón od Oppo však prináša jednu kľúčovú zmenu – je kompaktnejší.

Poviete si, že je to nepodstatná vec, a že kvôli kompaktnejším rozmerom bude veľkosť zobrazovacej plochy menšia – a teda by to mohlo byť skôr na škodu. Opak je však pravdou, minimálne z môjho hľadiska, a je to dané dvoma dôvodmi.

  • Oppo Find N má v režime smartfónu 5,5-palcový displej s pomerom strán 18:9. Z praktického hľadiska je to použiteľnejšie riešenie ako Galaxy Z Fold3, ktorého displej má pomer 25:9, čo môže negatívne ovplyvniť zobrazenie niektorých aplikácií
  • Vďaka menšej uhlopriečke má Oppo Find N výšku iba 132,6 mm a subjektívne pôsobí vo vrecku nohavíc kompaktnejším dojmom. A to aj napriek tomu, že hrúbka v zatvorenom stave je prakticky totožná a že telefón od Oppo je o 4 gramy ťažší v porovnaní s Galaxy Z Fold3 (275 vs 271 gramov)
Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Oppo Find N

Oppo Find N v režime smartfónu

Oppo Find N má v režime smartfónu rozmery 132,6 × 73 × 15,9 mm. Vonkajší 5,5-palcový displej je typu AMOLED, chráni ho ochranné sklo Corning Gorilla Glass Victus. Aj napriek tomu som si na displeji všimol škrabance. V praxi to až tak nevadí, nakoľko tento displej som využíval iba v prípade rýchleho používania telefónu. Teda, keď som potreboval niečo skontrolovať, či rýchlo odpísať.

Displej má pomer strán 18:9 a rozlíšenie 1972 × 988 pixelov. Vďaka kompaktnému formátu mi jeho používanie pripomínalo staré telefóny, dokedy ich uhlopriečky nezačali nekontrolovateľne rásť. Faktom je, že Oppo Find N je v porovnaní s nimi o poznanie hrubší a ťažší – pôsobí ako malá tehlička.

Za seba môžem povedať, že mi vonkajší displej bohato postačoval a ponúkal dostatočný zážitok, ak som potreboval vykonať nejakú akciu v priebehu pár sekúnd. Na druhej strane treba objektívne povedať, že pri používaní softvérovej klávesnice som musel byť viac obozretný – softvérové klávesy boli pomerne malé.

Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Oppo Find N

Oppo Find N v režime tabletu

Oppo Find N ukazuje úplný potenciál, keď ho otvoríte. Vtedy sa premení na malý tablet so 7,1-palcovým LTPO AMOLED displejom s frekvenciou až 120 Hz a podporou pre HDR10+. Displej dosahuje maximálny jas na úrovni 1000 nitov v prípade sledovania HDR obsahu (iba v svetlých bodoch), resp. až 800 nitov v prípade automatického zvýšenia jasu celej obrazovky, ak to vyžaduje okolité svetlo.

Displej má rozlíšenie 1792 × 1920 pixelov a pomer strán 1,07:1. Jeho rozmery sú 132 × 123 mm. Je zrejmé, že tento formát naplno využijete pri práci s dokumentami, prípadne pri používaní niektorých aplikácií, ktoré sa vedia rozdeliť na dve časti. Príkladom je Outlook, kde máte k dispozícii ľavý panel so zoznamom správ a pravú časť s náhľadom aktuálneho emailu.

Faktom je, že pokiaľ budete sledovať štandardné video s pomerom strán 16:9, potom sa video zobrazí na časti obrazovky s rozmermi 132 × 74 mm, nakoľko zvyšok obrazovky zaberajú čierne pruhy. Netflix síce umožňuje zväčšiť video tak, aby naplno využívalo výšku displeja, avšak v takom prípade sa odrežú pomerne veľké časti video zľava aj sprava.

Takže ak nerátam určité špecifické videá, pri sledovaní videa vám Oppo Find N neponúka výrazne lepší zážitok či väčšiu zobrazovaciu plochu v porovnaní s tradičnými smartfónmi s veľkými uhlopriečkami. V porovnaní s iPhonom 13 Pro Max bol napríklad rozdiel prakticky nulový a skôr iba na pocitovej úrovni. Posúďte sami, v galérii fotiek na konci článku nájdete priame porovnanie oboch telefónov.

Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Oppo Find N

Zatiaľ iba s čínskym softvérom (avšak s podporou Googlu)

Oppo Find N sa oficiálne predáva iba v Číne. Zodpovedá tomu aj softvér, ktorý je určený pre čínsky trh. Potešilo ma, že jeho súčasťou je anglická lokalizácia a predinštalované Google služby. Cez položku Google v nastaveniach som sa tak vedel rýchlo a jednoducho prihlásiť do svojho Google konta. Obchod Google Play Store som si však musel stiahnuť vo forme inštalačného .apk súboru a manuálne ho nainštalovať.

Následne sa z Oppo Find N stal telefón, ktorý je pomerne dobre použiteľný aj na Slovensku. Slovenská lokalizácia síce k dispozícii nie je a niektoré prvky používateľského rozhrania obsahovali iba čínsku lokalizáciu – nehovoriac o čínskom virtuálnom asistentovi, avšak telefón sa dal normálne používať a dokonca fungovali aj platby cez Google Pay. Osobne by som však počkal na globálnu verziu tohto telefónu (resp. jeho druhú generáciu) a nezháňal tento telefón po čínskych obchodoch.

Faktom je, že aj samotný operačný systém Android potrebuje ešte dospieť z hľadiska skladateľných telefónov. Oppo využíva tradičný potenciál skladateľných telefónov v tom zmysle, že ho môžete položiť na jednu časť, otvoriť ho pod stupňom 90° a používať ho na fotenie či záznam videa aj bez nutnosti použiť statív – stačí ho len položiť na tvrdú a stabilnú plochu.

Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Oppo Find N

Android musí dospieť

Nevýhodou väčšiny dnešných skladateľných telefónov sú obmedzenia systému Android, resp. dizajnu aplikácií. V praxi sa to prejavuje tak, že väčšina aplikácií sa natiahne a prispôsobí veľkosti a formátu obrazovky, avšak dizajn a rozloženie ovládacích prvkov ostáva bez zmeny.

Výsledkom je, že Facebook či Instagram si môžete natiahnuť na 7,1-palcový displej, avšak aplikácie sú v takomto režime prakticky nepoužiteľné, pretože fotografie sa natiahnu na celú obrazovku a zvyšok pôsobí zakrpateným dojmom. V tomto smere ešte musia aplikácie aj systém Android dospieť. Viem si napríklad predstaviť, že by sa aplikácia rozdelila do dvoch častí – na bočný panel s ovládacími prvkami a dominantnú časť, kde by sa zobrazoval obsah. Také niečo už dnes ponúka napríklad Outlook pre Android.

Je pravda, že Oppo umožňuje, aby ste si nastavili, či sa majú aplikácie v režime otvoreného displeja zobrazovať v režime celej obrazovky, 4:3 alebo 16:9. V prípade režimu 16:9 sa však stráca celý zmysel veľkosti skladateľného telefónu – jedinou výnimkou je situácia, keď používate dve aplikácie vedľa seba.

Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Oppo Find N: Android potrebuje dospieť, nakoľko efektívne nevyužíva veľkosť zobrazovacej plochy

Dobrá výdrž batérie, avšak telefón si musíte prispôsobiť

Oppo Find N ponúka 4500 mAh batériu. Poháňa ho procesor Snapdragon 888 5G a testoval som ho v konfigurácii s 12 GB RAM a 512 GB úložiskom. Telefón ma potešil výbornou výdržou batérie, ktorá môže dosahovať až 7-8 hodín aktívneho používania displeja.

Faktom však je, že telefón si treba prispôsobiť. Neviem, či je to dané softvérom, ktorý je určený pre čínsky trh, avšak Oppo Find N agresívne limitoval aktivity aplikácií na pozadí a takisto aj posielanie notifikácií. V prípade niektorých služieb, ako je Messenger či WhatsApp síce umožnil posielanie upozornení a aktivitu na pozadí, avšak v prípade 90 % ostatných aplikácií som si musel tieto nastavenia upraviť manuálne, aby som získal žiadanú funkcionalitu.

Telefón podporuje 33 W káblové, 15 W bezdrôtové a takisto aj reverzné bezdrôtové nabíjanie, takže si pomocou telefónu nabijete bezdrôtové slúchadlá. Nechýba Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 a podpora audio kodekov aptX HD.

Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Oppo Find N

Slušná fotografická výbava

Oppo Find N má vo výbave trojitý zadný fotoaparát v konfigurácii:

  • 50 Mpx hlavný fotoaparát, f/1.8, 24mm, OIS
  • 13 Mpx teleobjektív s 2× optickým zoomom, f/2.4, 52mm
  • 16 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát, f/2.2, 14mm, 123˚ zorné pole

A takisto aj 32 Mpx selfie fotoaparát s clonou f/2.4. Táto fotografická výbava je dobre použiteľná na fotenie a záznam videa v rozlíšení až 4K/60 fps. Oppo Find N síce nefotí tak dobre ako Huawei P50 Pocket, avšak v segmente skladateľných telefónov patrí k tomu lepšiemu na trhu, čo sa kvality fotiek týka.

Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Oppo Find N

Galéria fotiek, ktoré som odfotil pomocou Oppo Find N

Odfotil Oppo Find NZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil Oppo Find N: Hlavný fotoaparát
Odfotil Oppo Find NZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil Oppo Find N: Ultraširokouhlý fotoaparát
Odfotil Oppo Find NZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil Oppo Find N: Teleobjektív
Odfotil Oppo Find NZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil Oppo Find N: Hlavný fotoaparát
Odfotil Oppo Find NZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil Oppo Find N: Ultraširokouhlý fotoaparát
Odfotil Oppo Find NZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Odfotil Oppo Find N: Teleobjektív

Verdikt

Oppo Find N je skladateľný telefón, ktorý ma doteraz oslovil najviac. Nie je to dané chýbajúcou medzerou medzi dvoma časťami telefónu v zatvorenom stave a ani tým, že ryhu v displeji prakticky nevidíte a ani necítite.

Oppo ma oslovil tým, že je v zatvorenom stave kompaktnejší ako priama konkurencia a zároveň aj lepšie použiteľný vďaka pomeru strán 18:9. V otvorenom stave dostanete malý tablet, ktorý naplno využijete pri editácií dokumentov, úprave fotiek či pri hraní hier, pokiaľ sú vhodne optimalizované na trochu atypický pomer strán 1,07:1.

Faktom je, že Android musí ešte dospieť a musí sa zmeniť dizajn väčšiny aplikácií. Tie dnes jednoducho nie sú optimalizované pre skladacie telefóny a je to vidieť. Aplikácia sa síce natiahne na žiadanú veľkosť obrazovky, avšak niekedy je to skôr na škodu. Tento problém môžete odstrániť tak, že si vynútite jej spustenie vo formáte 16:9 alebo 4:3, avšak vtedy nevyužívate úplný potenciál displeja.

Každopádne, Oppo dokázalo, že vie robiť skladateľné telefóny a už teraz sa teším na druhú generáciu Find N. Pevne verím, že tá sa dostane na Slovensko aj oficiálne a so softvérom, ktorý je určený pre globálne publikum.

Cena: od cca 1550 eur

Zapožičal: Oppo

  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Oppo Find NZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • ✓ výborný formát skladateľného telefónu
  • ✓ plne použiteľný aj v režime smartfónu
  • ✓ vo vrecku nohavíc nezavadzia až tak ako Galaxy Z Fold3
  • ✓ režim malého tabletu má v niektorých situáciách reálnu pridanú hodnotu
  • ✓ dobrá výdrž batérie
  • ✓ nadštandardné fotografické schopnosti v rámci skladateľných telefónov

Nepáči sa nám

  • ✕ globálna verzia telefónu nie je k dispozícii
  • ✕ Android a aplikácie zatiaľ naplno nevyužívajú potenciál skladateľného telefónu
  • ✕ pri sledovaní videa je prínos skladateľného telefónu diskutabilný
  • ✕ agresívne obmedzenie aktivity aplikácií na pozadí, ktoré je potrebné manuálne zmeniť

Technické špecifikácie:

Model telefónuOppo Find N
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 5. 1. 2022
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]12 / 512
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 888 5G
Displej, frekvencia, HDRSkladateľný AMOLED, 120 Hz, HDR10+ 
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]7,1 / 1729 × 1920 
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, Wi-Fi 6, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx
Batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]132,6 × 140,2 × 8,0, resp. 132,6 × 73 × 15,9 / 275
Vodoodolnosťnie 
Bezdrôtové nabíjanieáno, 15 W
KonektorUSB-C, 33 W
Cenaod cca 1550 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score809367
PCMark for Android – Work 2.09907
3DMark Wild Life – Total / Stabilita5915 / 54,60 %

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit