Špeciálne vydanie úplných verzií sme teraz zamerali na vašu bezpečnosť.

Prvá aplikácia je dobre známa. Aj v novej verzii bude pomocníkom pri optimalizácii systému a nastavení. Druhá aplikácia s názvom VPN jasne charakterizuje internetovú bezpečnosť. Vďaka nej sa budete na internet pripájať bezpečnejšie ako doteraz.

Ashampoo WinOptimizer 2016

Okno s analýzou systému a štatistikou toho, čo bude treba optimalizovať

Okno s analýzou systému a štatistikou toho, čo bude treba optimalizovať

Správne nastavenie systému má výhodu v jeho čo najlepšom chode a celkovej rýchlosti. Programy ako tento poskytujú ucelené funkcie nielen na optimalizáciu systémových nastavení. Sústreďujú sa aj na bežné potreby používateľov, ako napríklad bezpečné mazanie súborov. Aj keď niekomu požičiavate notebook, je ideálne svoje dáta takýmto spôsobom premazať.

Aplikácia umožňuje aj plne automatické čistenie od nepotrebných súborov, nekorektných kľúčov registra. Stačí ju spustiť samostatnou ikonou na pracovnej ploche. Po prvom spustení hlavného programu odporúčame preskenovať celý systém. Dozviete sa, čo všetko sa dá odstrániť a kde ušetriť voľné miesto. Takisto sa dozviete, ako nastaviť systém alebo internetové pripojenie, aby fungovalo pri vašich technických možnostiach čo najlepšie.

Čo presne teda program obsahuje? V prvom rade je to základná analýza počítača, aby sa nestalo, že bude optimalizovaný SSD disk, ktorý by ste tým viac poškodili, ako si upratali dáta. Ďalej sú tu moduly na porovnanie výkonu systému, sledovanie zdravia a priestoru disku a samostatné moduly zamerané na zvýšenie výkonu. Program podporuje manažment aplikácií, ktoré sa spúšťajú po štarte systému. Tomuto odporúčame venovať pozornosť, hlavne ak máte na notebooku bežný disk. Vypnutím niekoľkých aplikácií, ktoré nie je nevyhnutné zapínať s počítačom výrazne zrýchli plné zavedenie systému. V rámci bezpečnosti sme ocenili už zmieňovanú funkciu na mazanie dát. Celkovo sú k dispozícii štyri metódy odstraňovania dát, čo rozhodne bude postačovať. Najmä ak jedna z nich obsahuje 35-násobný prepis dát. Výhodou je, že okrem súborov a celých adresárov sa dajú mazať aj tzv. prázdne miesta. Teda voľné miesto na disku, ktoré ostalo po už vymazaných súboroch. Ideálne na občasné premazanie flash diskov, ktoré sa vám len tak povaľujú po stole.

Všetky úlohy sa dajú plánovať a zmeny vykonané programom sú zálohované. Netreba sa obávať aplikovania funkcií, vždy sa môžete vrátiť ku predchádzajúcemu stavu.

Internetový modul analyzuje pozostatky po surfovaní na internete. Podporuje najpoužívanejšie prehliadače.

No a pre úplnosť je tu ešte tweakovací modul. To je funkcia na aplikovanie skrytých nastavení systému. Tiež sa v nej nastavujú bežné veci, no sú ľahšie prístupné a na jednom mieste. Či už ide o zmenu cesty k systémových priečinkom ako Dokumenty, Hudba, alebo nastavovanie kontroly používateľských kont, všetko je tu. Tiež aj kozmetické záležitosti a prispôsobenie správania Prieskumníka, Plochy a ďalších súčastí systému.

Registrácia

Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári zadáte emailovú adresu, na ktorú vzápätí príde link pre potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Hlavné výhody:

  • Automatická činnosť, výbava nielen na čistenie systému, mazacie funkcie, všetkým zmenám sa vytvárajú zálohy, zmena vlastností systému na jednom mieste

Link: www.ashampoo.com
Link na stiahnutie: bit.ly/1PNrW3L
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

OkayFreedom VPN

Ukážka programu – celé ovládanie je sústredené na kontextové menu

Ukážka programu – celé ovládanie je sústredené na kontextové menu

Bezpečná sieť je vhodná nielen na dovolenke, ale aj doma alebo v kancelárii. Ak ste v súvislosti so zabezpečením internetového pripojenia počuli skratku VPN, ste tu správne. OkayFreedom je totiž VPN klient, ktorý umožní napojenie počítača na chránený server v inej krajine. Okrem toho, že úplne všetky dáta sa začínajú prenášať šifrovane, ešte bude vystupovať, akoby ste boli z inej krajiny. Softvér nemá žiadne zložité rozhranie. Vlastne všetko, čo potrebujete spraviť je aktivovať ho cez ikonu na Hlavnom paneli a spustiť bezpečné pripojenie na vybraný server. Program vyberie najrýchlejšie dostupnú krajinu v danom čase, alebo si môžete vybrať z dostupných vlastnú. K dispozícii máte Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko a ďalšie. Následne sa program pripojí na server a zobrazí oznámenie o vašom zabezpečenom spojení. Môžete ho spustiť po štarte počítača. Pripojiť sa však treba manuálne. Tiež obsahuje špeciálnu možnosť, ktorá vás bude maskovať pred funkciou WebRTC. Tú používajú niektoré weby a ide o API funkciu na komunikáciu v reálnom čase, ktorá by mohla identifikovať vašu skutočnú verejnú IP adresu. Po nainštalovaní tohto programu si v nastaveniach začiarknite možnosť blokovania WebRTC a môžete bezpečne surfovať.

Registrácia

Registrácia vyžaduje zadanie emailovej adresy na stránke www.okayfreedom.com/specials/touchit0316/of. Do emailovej schránky vám príde registračný kód, ktorý treba zadať v kontextovom menu aplikácie (ikona na Hlavnom paneli) v položke Enter Premium code. Získate tak 2 GB dát na mesiac, ktoré môžete využiť pri surfovaní na internete a nebudete zaťažovaní reklamami. Licencia tohto typu je platná na jeden rok.

Hlavné výhody:

  • Jednoduché riešenie, automatický výber VPN serverov, ochrana vašej identity

Link: www.okayfreedom.com
Link na stiahnutie: bit.ly/1Ky6SPQ
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní touchIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.