Telekomunikačný operátor prezradil ďalšie plány s rozširovaním 4G siete.

Orange svojou 4G sieťou aktuálne pokrýva 61,5% populácie Slovenskej Republiky. S ostatnými operátormi nechce pretekať a to aj napriek tomu, že je momentálnym lídrom. Telekom pred mesiacom ohlásil 57,8% pokrytie, na aktuálne informácie čakáme.

Ako už Orange dávnejšie vyhlásil, za pokryté mesto alebo obec považuje takú oblasť, kde je dostupnosť 4G siete viac ako 50%. Podľa svojich interných pravidiel pokrýva 123 miest a 226 obcí. Zvyšné mestá (celkovo je ich na Slovensku 138) chce pokryť do konca aktuálneho roka. Takisto chce zvyšovať dostupné rýchlosti, pričom konkrétne informácie by mal prezradiť počas najbližších mesiacov. Zároveň plánuje naďalej rozširovať 3G sieť, ktorá by mala do konca roka pokrývať 93% SR.

Operátor nám svoje plány prezradil počas stretnutia s novinármi. Uviedol, že mobilný internet využívajú jeho zákazníci čoraz výraznejšie. Za prvý polrok tohto roka preniesli 5,62 miliónov GB, čo je až o 45% viac ako pred rokom za rovnaký čas. Počet aktívnych používateľov mobilného internetu sa takisto zvýšil, na 1,17 miliónov zákazníkov. Podobne, ako nedávno uviedol Telekom, aj v Orangei produkuje zlomok používateľov 4G siete (8,3%) čoraz výraznejšiu dátovú prevádzku – aktuálne takmer 1/5.

Ivan Golian, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí a zástupca generálneho riaditeľa Orange Slovensko, hodnotí 4G sieť Orangeu a hovorí o jej budúcnosti

Ivan Golian, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí a zástupca generálneho riaditeľa Orange Slovensko, hodnotí 4G sieť Orangeu a hovorí o jej budúcnosti

Orange takisto prezradil, že počas budúceho roka plánuje uviesť novú technológiu VoLTE. Jej princíp spočíva v tom, že používatelia budú môcť telefonovať pomocou 4G siete. Dnes, ak surfujete v 4G sieti a prijmete hovor, resp. niekomu telefonujete, váš telefón sa prepne do 2G alebo 3G siete (podľa dostupnosti) a po skončení hovoru sa vráti späť do 4G.

VoLTE funguje podobne ako VoIP (voice over internet protocol) služby typu Viber alebo Skype. Telefonovanie prebieha v dátovej 4G sieti, takže telefón sa nemusí prepínať medzi rôznymi mobilnými sieťami. Operátor však v prípade VoLTE musí zabezpečiť, aby ste sa mohli komukoľvek dovolať a aby bola služba stabilná aj v prípade, že sa dostanete mimo 4G pokrytia.

Podľa Ivana Goliana zo spoločnosti Orange Slovensko existuje až 800 parametrov v telefóne, ktoré ovplyvňujú kvalitu VoLTE telefonovania. Nakoľko sú mnohé technológie, ktoré sú základom tohto štandardu, pomerne nové, operátor potrebuje vykonať viacero testov a nabrať nové skúsenosti. Reálneho využitia VoLTE v praxi sa preto dočkáme najskôr budúci rok.

Andrej Kmeťo, sieťový architekt Orangeu, vysvetľuje princíp technológie VoLTE

Andrej Kmeť, sieťový architekt Orangeu, vysvetľuje princíp technológie VoLTE

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit