Tvrdí to štúdia Data Service Benchmarking and Optimisation.

Telekom v minulosti vyhrával testy meraní kvality mobilných sietí, ktoré vykonávala spoločnosť P3 Communications. V roku 2020 a 2021 je však slovenským lídrom Orange – aspoň podľa meraní spoločnosti Systemics PAB. Tá išla tento rok ešte o krok ďalej a tvrdí, že Orange má najkvalitnejšiu sieť nielen na Slovensku, ale aj v Európe.

Súčasťou štúdie Data Service Benchmarking and Optimisation bolo 25 európskych operátorov v 7 krajinách (v Luxembursku, Poľsku, Španielsku, Rumunsku, Belgicku, Moldavsku a na Slovensku) a to vrátane všetkých štyroch slovenských sietí. Orange získal celkovo 953 bodov, pričom dominoval v oboch kategóriách – hlasové aj dátové služby. Ostatní operátori získali 904, 850 a 681 bodov.

Orange sa s výsledkom 953 bodov umiestnil na prvom mieste v rámci celej štúdie. Druhý a tretí najlepší európsky operátor získal celkovo 947, resp. 940 bodov.

Výsledky štúdie prezradili, že priemerná dosahovaná rýchlosť sťahovania dát v sieti Orange Slovensko dosiahla 105,6 Mbit/s, čo je najlepší výsledok spomedzi všetkých slovenských operátorov. Priemerná rýchlosť sťahovania dát vo veľkých mestách dosiahla až 132,7 Mbit/s. Rýchlosti uploadu počas testov boli v priemere 30,8 Mbit/s.

Orange dominoval aj z hľadiska sťahovania webových stránok, spúšťania videa, v celkovej kvalite hlasových hovorov a úspešnosti zrealizovania VoLTE hovorov.

Čo sa samotnej realizácie štúdie týka, merania sa vykonávajú od roku 2005. V rámci dátových služieb je hodnotený HTTP upload/download, prístup na statické aj „živé“ webové stránky, streamovanie a prehrávanie YouTube videí. V hlasových službách sú hodnotené ukazovatele, ako sú úspešnosť uskutočnenia hovoru, čas spojenia, prerušenie hovoru či vernosť preneseného hlasu.

Všetky merania boli uskutočnené počas jazdy vozidiel pomocou telefónov Samsung Galaxy S21+ na dáta a Samsung Galaxy S10 na hlasové volania. Konkrétnu mapu meraní bohužiaľ nepoznáme, avšak Systemics PAB tvrdí, že lokality merania boli vyberané nezávislou treťou stranou a to tak, aby výsledky meraní boli reprezentatívne.

Zdroj: Orange

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit