Orange tento rok navýšil kapacitu siete štvornásobne.

Festival Pohoda je najväčší slovenský hudobný festival, ktorý každoročne navštívi 30 tisíc ľudí. To sú oficiálne čísla, v skutočnosti je ich často ešte viac. A návštevníci trenčianskeho letiska očakávajú, resp. sú zvyknutí, že dostanú na Pohode prvotriedny servis nielen z hľadiska festivalového zážitku, ale aj čo sa ostatných ponúkaných služieb týka. O tieto služby sa starajú partneri, telekomunikačným partnerom je Orange.

Oranžový operátor zabezpečuje pokrytie Wi-Fi sieťou už niekoľko rokov, má teda bohaté skúsenosti. Každý rok ju však musí vylepšovať, aby dokázal vyhovieť rastúcim požiadavkám organizátorov, partnerov aj samotných návštevníkov. V praxi to znamená, že Orange musel oproti minulému roku navýšiť na Pohode 2018 kapacitu siete až štvornásobne na úroveň 1,5 Gbps. Minulý rok bola sieť vyťažená na 100%.

Aby sa to podarilo dosiahnuť, využil Orange opticko-metalickú sieť, ktorú posilnil tromi mobilnými BTS stanicami. Na letisku boli teda natiahnuté káble, fyzickú inštaláciu pripravila pred festivalom dodávateľská firma. Tá na letisku vybudovala celú infraštruktúru, po festivale ju opäť zrušila. Fyzická inštalácia pozostávala z viac ako 2 kilometrov metalického kábla, 1,2 kilometra optickej kabeláže, 34 Wi-Fi prístupových bodov a 12 smerových antén.

Rádiový spoj umožnil prenos 1 Gbps kapacity siete z Trenčína na letisko vo forme 2÷3 mm tenkého lúča na vzdialenosť 3÷4 km

Prenieslo sa 8 156 GB dát

Samotné fyzické práce trvali necelý týždeň, plánovanie celej Wi-Fi siete je však náročný projekt, ktorý technikom v Orangei zaberie 2÷3 mesiace plánovania a dizajnovania. Celý projekt začína už v januári. Spomenuté BTS stanice pomáhali zlepšiť aj pokrytie a kapacitu mobilnej siete, Orange totiž rozdával 1 GB dát zadarmo. Tento benefit využilo takmer 8,5 tisíca návštevníkov festivalu, ktorí sú zákazníkmi Orangeu.

Na Pohode boli tento rok celkovo 4 Wi-Fi zóny, ktoré boli jasne označené a boli pokryté silným Wi-Fi signálom. Na jedného používateľa sa aplikoval limit prenosových rýchlostí 3/3 Mbps. Každá zóna obsahovala približne 4 prístupové body, na letisku ich bolo dokopy 34. K jednému prístupovému bodu sa pritom môže pripojiť súbežne 60 až 70 zariadení. A hoci bola celková kapacita siete na úrovni 1,5 Gbps, pre organizátorov festivalu bolo vyhradené dedikované pásmo na úrovni 500/500 Mbps a Rádio_FM malo k dispozícii na troch miestach vlastnú 30/30 Mbps sieť.

Orange oznámil, že celkovo sa v jeho sieti prenieslo tento rok na Pohode 8 156 GB dát. Operátor bude tento rok pokrývať aj festival Grape v Piešťanoch. V jeho prípade plánuje pri návrhu bezdrôtovej siete využiť iba mobilné BTS stanice.

Vľavo mobilná BTS stanica, vpravo Wi-Fi zóna na Pohode 2018

Štatistiky prenosu dát v Orangei na Pohode 2018

• na festivale sa prostredníctvom pevného, Wi-Fi a mobilného pripojenia prenieslo celkovo 8 156 GB dát
• v porovnaní s minulým rokom narástol objem prenesených dát o 46,5 %, pričom prenos dát v 4G sieti vzrástol o 112 %
• návštevníci festivalu tento rok pretelefonovali 520 475 hovorov, čo je o 16 % viac ako počas minulého ročníka Pohody
• festivalovú aplikáciu Pohoda 2018 powered by Orange aktívne využívalo viac ako 22 290 ľudí
• celkovo bolo na Pohode nabitých 8 477 zariadení
live streaming Vítania slnka odvysielaný ešte pred začiatkom festivalu na facebookovom profile Orangeu sledovalo medzi 5. a 6. hodinou ráno 22 151 fanúšikov a do súťaže o vstupenky na Pohodu sa zapojilo 2 646 z nich
• do špeciálnej zbernej nádoby návštevníci odovzdali spolu 659 nepotrebných mobilných telefónov určených na ekologickú likvidáciu

Orange zóna na Pohode ponúkla zábavu, nabíjanie smartfónov aj sledovanie futbalových majstrovstiev sveta

Zdroj: Orange

Prečítajte si aj:

Ecocapsule: Slováci vymysleli bývanie budúcnosti. Pozrite si, ako vyzerá

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit