Spoločnosť Orange ako prvá na slovenskom trhu začala predávať elektronickú SIM kartu, eSIM.

Historicky sa SIM karta neustále zmenšuje a teraz to vyzerá, že zmizne celkom. Aspoň z pohľadu používateľa, ktorý nebude musieť vkladať kartu do zariadenia. Spoločnosť Orange nám to ukázala na hodinkách Galaxy Watch 46 mm, ktoré sú prvé a aktuálne aj jediné zariadenie v portfóliu tohto operátora s oficiálnou podporou elektronickej SIM karty. Hodinky majú SIM čip priamo integrovaný na doske. Orange testuje podporu technológie už aj s iPhonmi, aktuálne prebiehajú rokovania o certifikácii s Apple.

Len pripomeňme, že v prípade bežných SIM kariet sa všetko podstatné napaľuje priamo u výrobcu karty na výrobnom páse. Šifrovacie kľúče má potom uschované operátor. Aktuálne sa všetky údaje dajú preniesť do zariadenia – do hodiniek alebo do podporovaného telefónu. Dodávateľom karty pre Orange je G+D a každý profil je pripravovaný na serveroch tejto spoločnosti. V prípade Orangeu sa rieši eSIM globálne. Francúzska matka realizovala testy už niekoľko rokov, najďalej je tento proces na španielskom trhu.

eSIM čip funguje veľmi podobne ako štandardná SIM karta. Odlišuje sa v tom, že umožňuje ukladať viacero profilov. Tieto profily môžu byť aj od rôznych operátorov, v jednom čase môže byť aktívny profil len jeden. Nie je teda možné využívať jeden eSIM čip pre účely súbežného používania dvoch SIM kariet.

Podľa testov Orangeu je možné mať naraz v eSIM profil pre 10 telefónnych čísel. Aktívny profil sa dá prepínať a operátori môžu byť aj zahraniční. Orange bude garantovať funkcionalitu len pre tie zariadenia, ktoré boli u nich testované. Nebudú to telefóny, ktoré sa privezú z Činy a s vysokou pravdepodobnosťou ani fungovať nebudú.

Aktuálne je možné zakúpiť od dnešného dňa hodinky Samsung Gear Watch, na ktorých prebehli testy. Zatiaľ sa nepredpokladá masový predaj, zákazníci si budú musieť na to zvyknúť. Ani na španielskom trhu nie je predaj veľký a zákazníci budú musieť objaviť výhody tejto karty.

Ako to funguje v praxi?

Orange spustil predaj elektronických SIM kariet 5. decembra 2018. Na eSIM si môžete preniesť vašu existujúcu SIM kartu alebo si aktivovať nový paušál či predplatenú SIM kartu vo formáte eSIM. Elektronickú kartu môžete následne použiť v podporovanom zariadení, čo sú momentálne iba hodinky Samsung Galaxy Watch v 46 mm verzii. eSIM kartu môžete teoreticky vyskúšať aj s inými zariadeniami, ktoré túto technológiu podporujú, Orange však negarantuje, že bude technológia korektne fungovať.

Aktuálne nie je možné používať jedno telefónne číslo na bežnej SIM karte aj v eSIM karte. Znamená to teda, že vo vašom telefóne budete mať jedno telefónne číslo, v hodinkách budete mať eSIM kartu s iným telefónnym číslom. Orange odporúča využiť pre účely eSIM karty v hodinkách napr. predplatenú SIM kartu so zdieľanými dátami z vášho primárneho telefónneho čísla. Zákazníci pri objednávke eSIM dostanú QR kód, ktorý im v prípade online objednávky prinesie kuriér. eSIM si môžete kúpiť aj na predajni spoločne s novým paušálom alebo predplatenou kartou.

Počas aktivačného procesu musia byť hodinky prepojené cez Bluetooth. Následne sa dáta prenesú do hodiniek a bude možné s nimi telefonovať. Od spoločnosti G+D sa teraz prenesú dáta do hodiniek a bude možné telefonovať. Inak to bude v prípade zariadení so sekundárnou konektivitou, ako sú IoT zariadenia. Prvá aktivácia eSIM karty je zadarmo, teda keď dostávate nový profil. Následne, keď budete chcieť preniesť eSIM kartu do iného zariadenia, bude potrebovať vygenerovať nový QR kód. Jeho prvé opätovné vygenerovanie stojí 10 eur, za ďalšie QR kódy v rámci jedného zúčtovacieho obdobia zaplatíte 2,99 eur.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.