Orange spustil smerovanie pomocou protokolu IPv6 pre optické pripojenie. Po DSL pripojení tak bude môcť prideliť takmer neobmedzený počet IP adries už aj na optike.

Orange začal prideľovať používateľom jeho optického internetu adresný priestor založený na IPv6. Adresu v tomto novom tvare tak už automaticky dostanú všetci noví zákazníci, ktorí si objednajú službu Pevný optický internet. Existujúci zákazníci s IPv4 protokolom môžu požiadať o nový tvar adresy (IPv6), pričom takýto prechod je bezplatný.

Na využívanie IPv6 je potrebné mať zariadenie s podporou IPv6. Orange svojim zákazníkom ponúkne konvertor Huawei Echolife HG8245U. Mesačný poplatok za jeho prenájom je 2 eurá. V prípade zmeny zariadenia za nové s podporou IPv6 si operátor účtuje jednorazový poplatok 9,90 eur.

IPv6 predstavuje šiestu verziu internetového protokolu, ktorá má poskytnúť 128-bitový adresný priestor o veľkosti približne 340 sextiliónov (2128) adries. Takýto vysoký počet  IP adries umožní prideliť bez problémov verejnú IP adresu každému LAN zariadeniu a v budúcnosti aj každému inteligentnému zariadeniu, ktoré bude potrebovať priamy prístup do internetu bez nutnosti prekladu adries.

Faktom je, že IPv6 je skôr prínosom pre infraštruktúru ako takú a pre bežného používateľa neprináša viditeľný prínos v porovnaní s IPv4, čo sa bežného používania internetového pripojenia týka.

IPv4 iba za príplatok

Orange bude aj naďalej umožňovať získanie adresy protokolu IPv4. Používatelia môžu požiadať o jej pridelenie za poplatok vo výške 99 eur.

Prečítajte si aj:

Orange začal poskytovať konektivitu využívajúcu protokol IPv6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit