5G sieťou pokrýva už 25 % populácie.

5G sieť Orangeu je aktuálne dostupná pre štvrtinu populácie Slovenska (25,2 % populácie v 140 mestách a obciach) a operátor avizuje, že jej budovanie bude akcelerovať, pričom do konca roka 2023 plánuje jej pokrytie minimálne zdvojnásobiť.

Ďalšie rozširovanie 5G siete bude zamerané primárne na mestá a lokality s potenciálom pre biznisových zákazníkov s cieľom maximalizovať jej dostupnosť pre čo najširšiu škálu jej používateľov. Orange by mal zároveň sprístupniť aj technológiu 5G SA.

3G vypne do konca roka 2023, 2G medzi rokmi 2028 až 2030

Operátor takisto oznámil, že pristúpi k skoršiemu vypnutiu 3G siete, a to už do konca roka 2023. Podľa jeho slov umožní vypnutie sietí starších generácií sústrediť sa na novšie typy sietí, ktoré zákazníkom prinesú vyššiu kvalitu a lepšiu používateľskú skúsenosť.

Orange tvrdí, že jeho 3G sieť, ktorá je dostupná pre 95 % populácie, využíva stále menej zákazníkov, dokonca menej ako operátor očakával. Frekvenčné pásma 3G siete, najmä 2100 Mhz, sa využijú pre 5G sieť a ostatné spektrá pre 4G/LTE sieť, čo by malo zvýšiť ich kvalitu a robustnosť. 2G sieť plánuje Orange vypnúť medzi rokmi 2028 až 2030.

Zdroj: Orange

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit