Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Orava je dnes, v prepočte infikovaných na 100 000 ľudí,  zrejme najviac zasiahnutým územím na Slovensku aj regiónom v Európe. Vicepremiérka a ministerka regionálneho rozvoja Veronika Remišová preto navštívila Oravu, aby sa priamo na mieste presvedčila o tom, ako je pripravené plošné testovanie na COVID-19 a ako funguje spolupráca medzi samosprávou, zdravotníkmi a armádou.

„Navštívila som Vitanovú, Liesek, Trstenú, Oravský Podzámok a Dolný Kubín a všade som videla veľký záujem o testovanie. Od starostov a primátorov som počula, že očakávajú veľkú účasť. Je to dobré, pretože vďaka masívnemu testovaniu môžeme chrániť spoločnosť pred prudkým rozširovaním sa nákazy,“ skonštatovala Veronika Remišová. „Na mieste som videla veľkú obetavosť, spolupatričnosť, ochotu pomáhať si a riešiť problémy, ktoré prirodzene vznikajú. Zároveň vidím veľký záujem ľudí o testovanie a ich trpezlivosť pri čakaní a dodržiavanie všetkých ochranných opatrení. Orava dnes ukazuje celému Slovensku, ako máme byť zodpovední,“ skonštatovala vicepremiérka Remišová.

Počas cesty na Orave navštívila aj Hornooravskú nemocnicu s poliklinikou v Trstenej, kde s jej riaditeľom MUDr. Mariánom Tholthom a riaditeľkou odboru zdravotníctva Žilinského VÚC PhDr.  Silviou Pekarčíkovou, MPH diskutovala o tom, ako je zdravotníctvo pripravené na zvládnutie prudkého nárastu pacientov pozitívnych na COVID-19. Z diskusie vyplynulo, že kapacity sú takmer naplnené a najväčším problémom je nedostatok a únava zdravotníckeho personálu. Aj preto je dôležité zásadné obmedzenie kontaktov cez obmedzenie vychádzania a plošné testovanie. Negatívne testovaní budú môcť ďalej pracovať a tým nebude dopad na ekonomiku tak ťažký. Zároveň ale plošné testovanie dokáže vyselektovať veľa infikovaných bez príznakov a tým zásadne potlačiť šírenie nákazy. „Ak budeme všetci zodpovední tak, ako to dnes vidím na Orave, ak budeme dodržiavať opatrenia a chrániť sa navzájom, tak bude náročné obdobie rýchlo za nami. Som si istá, že to spolu zvládneme,“ skonštatovala Veronika Remišová na stretnutí s novinármi v Oravskom Podzámku.

 „Počas cesty som sa stretla aj s náčelníkom generálneho štábu, generálom Danielom Zmekom, ktorý ma informoval aj o istých operatívnych problémoch. Zároveň mi povedal, že plány pre testovanie celého Slovenska na základe skúseností z Oravy upravia. Videla som dnes, že armáda funguje veľmi efektívne. Som si istá, že o týždeň bude problémov menej,“ uviedla Remišová.

Značky: