Aj keď sa to nezdá, Vianoce sú už za rohom. Už čoskoro nákupné centrá zaplnia vianočné piesne či výzdoba a aj vo vás začne rezonovať zhon z nákupu vianočných darčekov.

Aby ste sa však vyhli preplneným nákupným centrám a obchodom, využiť môžete aj nakupovanie prostredníctvom e-shopov. Tie majú častokrát širšiu ponuku tovaru a rovnako možnosť rýchleho doručenia či už ku vám domov alebo na výdajné miesto.

Pri nákupe cez internet sú častokrát ceny tovaru aj nižšie, no keď k nim prirátate aj cenu za dopravu, tak sa môžete dostať blízko k cene, ktorú by ste zaplatili aj v kamennej predajni. Preto sa mnohí snažia ušetriť za dopravu čo najviac a volia lacnejšie spôsoby dopravy.

Lacnými spôsobmi doručenia pritom bývajú možnosti doručenia tovaru na výdajné miesto alebo do boxu, pričom každá z možností má svoje výhody.

Pri voľbe doručenia tovaru do samoobslužného boxu neriešite, kedy si zásielku reálne vyzdvihnete. Žiadne otváracie hodiny sa na vás nevzťahujú a balík si môžete vyzdvihnúť aj o polnoci. Rovnako nemusíte striehnuť na kuriéra, ktorý by vám balík priniesol a vyzdvihnutie balíka zo samoobslužného boxu je skutočne rýchle. Samoobslužné boxy pritom nájdete po celom Slovensku už aj v menších mestách či dokonca v dedinách.

Druhou možnosťou pohodlného doručenia balíka je doručenie na výdajné miesto, pričom v tomto prípade už musíte rátať s otváracou dobou podniku. Výdajné miesta môžu byť napríklad trafiky či predajne domácich potrieb a podobne, nemusia to byť len špecializované miesta na výdaj balíka. V porovnaní s boxom však výdajné miesto dokáže balík uskladniť na dlhšiu dobu, ak vám teda nevyhovuje uskladnenie napríklad len na dva dni, tak na výdajnom mieste svoj balík môžete mať napríklad až sedem dní.

Voľba spôsobu doručenia je len na vás, no pri výbere doručovacej služby by ste mali dbať na niekoľko kritérií.

BalíkovoZdroj: TOUCHIT
Zásielky

Porovnali sme Balíkovo, Packetu a Slovenskú poštu

Balíkovo je nový názov pre už známe SPS Parcel Shopy, ide teda o odberné miesta doručovacích služieb Slovak Parcel Service. Pri doručovaní prostredníctvom služby Balíkovo si môžete zvoliť medzi dvoma rôznymi typmi miest, kde si svoj balík vyzdvihnete, ide teda práve o odberné miesta obchodných prevádzok a samoobslužné boxy.

Doručovanie balíka prostredníctvom služby Balíkovo má hneď niekoľko výhod, medzi ktoré radíme napríklad rýchlosť doručenia, cenu dopravy či možnosť sledovania cesty nášho balíka zo skladu e-shopu až do nami zvoleného odberného miesta.

Službu Balíkovo sme si vybrali pri objednávaní produktov aj my a porovnali sme ju s ďalšími spôsobmi dopravy, konkrétne s Packetou a službami Slovenskej pošty. Zvolili sme si pritom dva e-shopy, z ktorých sme si objednali z každého tri produkty s odlišným spôsobom dopravy. Pri testovaní služby sme sa sústredili najmä na hlavné parametre, ktoré sleduje pri doručovaní balíkov snáď každý. Je to cena dopravy, rýchlosť dodania, dostupnosť výdajných miest a taktiež možnosť sledovania zásielky.

E-shopy, ktoré sme si pre naše porovnanie zvolili, sú Panta Rhei, odkiaľ sme si objednali knihy a kancelárske potreby. Druhým e-shopom bol Andrea Shop, v ktorom sme si objednali elektroniku na bežné používanie.

BalíkovoZdroj: TOUCHIT
Zásielky

Ako dopadol náš test?

Produkty z e-shopov sme objednali v pondelok, 25. 9. 2023. Prepravné služby sme však začali sledovať od tej chvíle, kedy nás e-shop, resp. samotný prepravca informoval o prevzatí balíka. V prvom rade nás zaujímala možnosť sledovania našej zásielky, ku ktorej nám informácie prišli vo všetkých troch prípadoch e-mailom.

Balíkovo nám odoslalo e-mail rovnakým spôsobom, ako keby sme si objednali balík pomocou kuriéra Slovak Parcel Service. Sledovanie zásielky teda bolo prehľadné prostredníctvom internetovej stránky.

Naopak Packeta nás informovala e-mailom a možnosť sledovania bola aj v rámci ich aplikácie. Nie každý však aplikáciu na sledovanie zásielky preferuje a využitie internetovej stránky je stále pohodlným spôsobom, ako sa k informácii o vašej zásielke dostať.

Aj Slovenská pošta s balíkoboxami nás informovala prostredníctvom e-mailu. Vo všetkých troch prípadoch boli teda možnosti sledovania zásielky rovnaké.

BalíkovoZdroj: TOUCHIT
Zásielky

Využili sme možnosť odoslania do samoobslužného boxu aj výdajného miesta

Všetky tri služby Balíkovo, Packeta aj Slovenská pošta doručili zásielky na druhý deň od ich odoslania. Po doručení sme však zaregistrovali výraznejší rozdiel medzi službami, ktorý sme si zaznamenali aj do tabuľky.

Balíkovo samoobslužný boxPacketa samoobslužný boxPošta balíkobox
Dátum objednania25.9.202325.9.202325.9.2023
Dátum expedície e-shopom25.9.202325.9.202326.9.2023
E-mail s informáciami o sledovaníánoánoáno
Príchod zásielky26.9.202326.9.202327.9.2023
Uložené do28.9.2023 11:4228.9.2023 23:591.10.2023
Cena prepravy1,49 eur2,19 eur1,99 eur

Rozdiel, ktorý môže byť pre niekoho podstatný, je doba uloženia zásielky na mieste. Samoobslužné boxy zvyčajne ukladajú svoje zásielky na dva dni, čo je prípadom ako služby Balíkovo, tak aj Packety. V prípade Balíkova je to však presne 48 hodín, zatiaľ čo Packeta ukladá zásielky dva dni po ich dodaní, teda do polnoci. Pri samoobslužných boxoch Packety je však treba pripomenúť, že môžete využiť možnosť predĺženia úložnej doby o 1 deň, musíte však na to využiť aplikáciu. Tú rovnako potrebujete aj pri výbere balíka z boxu, zatiaľ čo Balíkovo a Slovenská pošta vyžadujú len kód z e-mailu.

Najlepšie v tomto ohľade vyšla Slovenská pošta, ktorá v balíkoboxoch ukladá zásielky až päť dní.

Ak by sme však mali porovnať tieto tri služby v otázke ceny, máme jasného víťaza. Doprava spoločnosťou Slovak Parcel Service, teda prostredníctvom služby Balíkovo, nás vyšla na 1,49 eur. Keď sme však objednali zásielku prostredníctvom Slovenskej pošty do balíkoboxu, zaplatili sme o 50 centov viac.

Najdrahšie nás vyšla doprava prostredníctvom Packety, tá stála až 2,19 eur. Tieto ceny sa pritom týkali e-shopu Panta Rhei a môžu sa mierne líšiť v závislosti od e-shopu a prípadných prebiehajúcich akcií.

Podmienky pri výdajnom mieste sú mierne odlišné

Dodanie zásielky do výdajného miesta so sebou prináša určité výhody aj nevýhody. Samoobslužné boxy sa totiž zameriavajú najmä na rýchly príchod aj odchod zásielok a vo výdajnom mieste môžete mať svoje zásielky odložené o niečo dlhšie.

Aj v prípade doručenia tovaru do výdajného miesta sme zaregistrovali doručenie tovaru do druhého dňa od odoslania zásielky, pričom podmienky ich sledovania boli rovnaké ako pri samoobslužných boxoch. Rozdiely však boli rovnako aj v dĺžke uloženia zásielok na výdajnom mieste a taktiež v cene dopravy.

Balíkovo výdajné miestoPacketa výdajné miestoSlovenská pošta
Dátum objednania25.9.202325.9.202325.9.2023
Dátum expedície e-shopom25.9.202326.9.202325.9.2023
E-mail s informáciami o sledovaníánoánoáno
Príchod zásielky26.9.202327.9.202326.9.2023
Uložené do3.10.20234.10.202316.10.2023
Cena prepravy1,29 eur1,99 eurod 2,9 eur

Balíkovo pritom uložilo našu zásielku na výdajnom mieste až na 7 dní. Packeta uložila zásielku o deň dlhšie, teda na 8 dní. V tomto smere nám však najlepšie vyšla Slovenská pošta, ktorá uložila našu zásielku na takmer tri týždne.

Pre osobu, ktorá objednáva zásielku z e-shopu, je však stále jedným z najdôležitejších parametrov práve cena dopravy. Aj v tomto prípade sme si ako najlacnejšiu dopravu mohli zvoliť Balíkovo a to len za 1,29 eur.

O niečo drahšie nás vyšla doprava prostredníctvom Packety, kedy sme zaplatili 1,99 eur za dopravu na výdajné miesto. Najdrahšie zasa v tomto prípade vyšla Slovenská pošta. Uloženie balíku na pošte stojí v prípade nášho e-shopu najmenej 2,9 eur.

Aj v tomto prípade musíme spomenúť, že ceny sa môžu líšiť v závislosti od e-shopu a prebiehajúcich akcií. V tomto prípade šlo o e-shop Andrea Shop, ktorý sme využili na objednanie elektroniky.

Dostupnosť samoobslužných boxov a výdajných miest

Dôležitým parametrom pri objednávaní zásielok z e-shopov je aj dostupnosť výdajných miest, resp. samoobslužných boxov. Nikto pravdepodobne nechce za svojou zásielkou cestovať ďaleko, preto sme sa pozreli aj na dostupnosť týchto miest, kde si svoje zásielky môžeme vyzdvihnúť.

Balíkovo pritom uvádza, že disponuje viac ako 1600 výdajnými miestami a samoobslužnými boxami, ktoré sú umiestnené po celom Slovensku. S výberom svojej zásielky by ste teda nemali mať problém ani v menších mestách či obciach. Pritom v prípade samoobslužných boxov sa Balíkovo spolieha na Alzaboxy. Počet výdajných miest stále narastá a Balíkovo sa postupne stáva najvýhodnejšou voľbou na doručenie zásielok pre obyvateľov ktorejkoľvek časti Slovenska.

Packeta pritom na svojej stránke uvádza číslo 2594 ako počet aktuálne dostupných výdajných miest a samoobslužných boxov. Konštatujeme, že aj napriek vysokému počtu výdajných miest má Packeta jednu významnú nevýhodu. V prípade zaplnenia tohto výdajného miesta môže vašu zásielku presmerovať na celkom iné miesto, ktoré môže byť pokojne aj v inej obci. Príjemca pritom nemá na výber, aké náhradné miesto si zvolí. To môže byť nepríjemné.

Doručenie prostredníctvom Slovenskej pošty či už do samoobslužného boxu alebo priamo na pobočku taktiež nemusí byť problémom. Pobočka Slovenskej pošty sa dnes nachádza takmer v každom meste a obci. Nevýhodou výdaja na pobočke Slovenskej pošty sú však častokrát otváracie hodiny, ktoré môžu byť v menších obciach limitované a nemusia každému vyhovovať.

BalíkovoZdroj: TOUCHIT
Zásielky

Ktorá služba sa vyplatí najviac?

Pri objednávaní produktov sme sa zamerali na hlavné parametre, ktoré trápia ľudí bežne pri výbere spôsobu doručenia. Týmito parametrami boli najmä cena, rýchlosť doručenia dostupnosť výdajných miest a aj možnosť sledovania trasy zásielky. Keď vezmeme do úvahy všetky tieto parametre, konštatujeme, že každá z porovnávaných služieb má svoje výhody.

V niektorých parametroch boli služby Balíkovo, Packeta a aj Slovenská pošta pomerne rovnaké. Čo sa však týkalo ceny, má aktuálne Balíkovo od spoločnosti Slovak Parcel Service zatiaľ bezkonkurenčnú cenu.

V oblasti rýchlosti dopravy tak Balíkovo disponuje rovnako rýchlym dodaním ako konkurencia a aj keď možno dĺžka uloženia zásielky nie je taká, ako v prípade konkurenčných spoločností, tak 7 dní uloženia zásielky vo výdajnom mieste je skutočne doba, ktorá v mnohých prípadoch postačí.

BalíkovoPacketaSlovenská pošta
Cena1,49 eur / 1,29 eur2,19 eur / 1,99 eur1,99 eur / 2,9 eur
Úložná doba v boxe48 hodín2 + 1 dní5 dní
Úložná doba vo výdajni7 dní8 dní20 dní
Naše hodnotenie
Rýchlosť doručenia5/55/55/5
Cena5/54/53/5
Komfort pri výbere5/54/54/5

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.