Webová stránka FotoJet.com ponúka bohatú funkčnú výbavu.

FotoJet.com je webový editor fotiek. Znamená to, že pre úpravu fotiek nemusíte nič inštalovať do počítača. Stačí iba navštíviť webovú stránku a priamo v prehliadači máte k dispozícii pokročilé nástroje. FotoJet.com samozrejme nie je jedinou službou svojho druhu. Obľúbili sme si aj web pixlr.com s pokročilejšími nástrojmi a konkurenčných riešení by ste našli na webe viacero.

Na službe FotoJet sme počas testovania ocenili kombináciu komplexných nástrojov a intuitívneho ovládania. Služba je rozdelená do 3 sekcií – Design (Dizajn), Collage (Koláž) a Edit (Úprava fotiek).

V sekcii dizajn si vytvoríte štýlové hlavičky na sociálne siete

Dokáže toho veľa

Sekcia Design umožňuje tvoriť reklamné letáky, pozvánky, plagáty, ale aj hlavičkové obrázky na sociálne siete, či štýlové príspevky na Facebook alebo Instagram. Toto sú funkcie, ktoré sme využili aj my. Samotný proces navrhovania dizajnu je jednoduchý. Vyberiete si niektorú zo šablón a upravíte jej fotografiu a text. FotoJet v tomto smere ponúka množstvo obsahu, z hľadiska textu poteší bohatou databázou fontov a pár základnými efektami. V prípade potreby môžete výsledok obohatiť aj o kliparty. Dá sa s tým naozaj vyhrať, len treba byť kreatívny.

Funkcia Design je aktuálne jediná, ktorá funguje aj v režime HTML5. Zatiaľ iba v beta verzii. FotoJet štandardne využíva Adobe Flash, takže v prípade niektorých prehliadačov nebude webová aplikácia fungovať korektne. Resp. bude potrebné manuálne povoliť flashový obsah.

FotoJet neponúka iba štandardné koláže

Intuitívne rozhranie

Sekcia Collage asi nikoho neprekvapí. Môžete zoskupiť viacero fotiek do jedného obrázka. FotoJet v tomto smere ponúka aj nadštandardnú výbavu, ako sú umelecké alebo 3D koláže, či rôzne pohľadnice alebo zábavné obrázky. Podobne ako v prípade sekcie Design, aj pri tvorbe koláží budete pracovať s kombináciou šablón, textu a klipartov.

Najväčšiu pozornosť púta sekcia Edit, v rámci ktorej je možné upravovať fotky. Nedá sa povedať, že by FotoJet ponúkal niečo extra, čo sme ešte nevideli v iných editoroch fotiek – či už na počítači alebo v mobilných aplikáciách, avšak výbava je pomerne bohatá a najmä funkčná. Hlavne, čo sa pokročilých nástrojov týka. V rámci základných úprav si môžete nechať automaticky vylepšiť fotografiu, orezať ju alebo zmeniť rozlíšenie. Taktiež je možné zmeniť expozíciu a nastavenie farieb. V tejto súvislosti dodajme, že FotoJet nedokáže pracovať s väčším rozlíšením ako 3200 × 2400. Všetky väčšie fotografie automaticky zmenší na spomenuté rozlíšenie.

FotoJet ponúka veľké množstvo filtrov

Aj s pokročilejšími nástrojmi

FotoJet ponúka aj ďalšie, pokročilejšie nástroje. Tie sú však dostupné iba pre platiacich používateľov. Umožňujú upravovať rozostrenie fotky, pridať šum, vytvoriť efekt zaostrenia alebo aplikovať farbu na inak čiernobielu fotku. Našim obľúbeným nástrojom je selektívna úprava fotky. Pomocou tohto nástroja môžete meniť expozíciu, jas, teplotu farieb atď. iba na vybraných miestach fotografie. Je to praktický nástroj.

Okrem spomenutých nástrojov nechýbajú efekty, teda rôzne filtre, texty, kliparty, rámiky atď. Tie sú v obmedzenej forme dostupné aj pre používateľov bez prémiového predplatného. Ako sme už spomenuli, FotoJet v jadre neprináša nič, čo by sme ešte nevideli. Jednotlivé nástroje sa však dajú používať skutočne intuitívne, takže práca s webovou aplikáciou je jednoduchá.

Selektívnu úpravu vybraných častí fotky sme si obľúbili. Ide však o platenú funkciu

Zadarmo aj za peniaze, avšak iba online

FotoJet je dostupný v bezplatnej aj platenej forme. Platené členstvo obsahuje všetky nástroje, vrátane pokročilých, prémiové šablóny a ďalší obsah, ako sú kliparty atď. V prípade ročného predplatného zaplatíte za aplikáciu 35 dolárov, čo je vo všeobecnosti akceptovateľná cena.

Škoda však, že FotoJet nie je dostupný aj v offline verzii – môže sa stať, že budete potrebovať upravovať fotky, avšak nebudete mať k dispozícii pripojenie do internetu. Pre porovnanie, výborný (offline) editor fotiek, Zoner Photo Studio X, stojí 3,99 eur mesačne. Pokiaľ sa však zaobídete bez platených funkcií, FotoJet stojí v bezplatnej verzii za vyskúšanie.

FotoJet je dostupný zadarmo. Pre prístup ku všetkým funkciám je však potrebné predplatné

Zdroj: FotoJet.com

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit