Tentoraz Zoner po rokoch skôr evolučných zmien zariskoval a odhodlal sa k veľkej zmene v programe na editáciu fotiek Zoner Photo Studio (ZPS).

Predovšetkým v tom, že licenciu na tento program nemáte na neobmedzene dlho, ale kupujete si ju na rok. To je zatiaľ pre Slovensko zmena, aj keď svetoví výrobcovia „prenájom“ softvéru používajú posledné dva roky. Na druhej strane, softvér trochu zlacnel a sľubuje veľa aktualizácii.

Nový spôsob licencovania

Nový ZPS sa teda volá ZPS X a takto sa bude volať aj o rok. Tým, že si ho kúpite, si kupujete všetky veľké vylepšenia ZPS, ktoré prídu počas nasledujúceho roka. Zoner pritom hovorí o 4 veľkých vylepšeniach za rok a mimo opravy chýb, ktoré prichádzajú priebežne. Po roku vám však neostane nič, len si kúpiť zase ďalší prenájom na rok. Vaša licencia programu sa po roku sa už nebude dať použiť. Na funkčnosti predchádzajúcich verzií ZPS do verzie 18 sa pritom nič nemení, tie ste si kúpili na neobmedzenú dobu a môžete ich tak aj používať.

Na toto sme čakali – prichádzajú vrstvy

Nový ZPS X jasne nasleduje to, čo si používatelia želajú. Je to program s jednoduchým ovládaním a je určený (nielen) na úpravu fotografií. K tomu ale prichádzajú ďalšie funkcie, po ktorých používatelia volajú. Mnoho ľudí totiž chce používať ZPS X ako Adobe Photoshop. Teda chce pomocou neho niečo nové vytvoriť, pričom základom môže byť fotografia, ale k tomu prichádzajú ešte rôzne texty, symboly, geometrické tvary a pod. To sa dalo robiť aj so ZPS 18, ale problém bol, ak ste chceli neskôr niečo vo svojom výtvore zmeniť. Ak ste boli ešte v etape tvorby dokumentu, mohli ste sa vrátiť pomocou funkcie Späť do bodu, ktorý ste chceli zmeniť a potom všetko ďalšie urobiť ešte raz oznova. Teraz je to iné, ZPS X má vrstvy a tie umožňujú aj po uložení súboru (vo formáte ZPS, teda nie JPG) zmeniť konkrétnu vrstvu napr. textu bez toho, aby ste ovplyvnili iné časti obrázka. To je výborná funkcia, ktorú berieme všetkými desiatimi. Formát ZPS je kompatibilný len so ZPS X, iným nástrojom ho neotvoríte.

Vrstvy teraz umožnia lepšie vytvoriť obrázok a neskôr ho editovať

Vrstvy teraz umožnia lepšie vytvoriť obrázok a neskôr ho editovať

Fotoknihy, kalendáre a iné fyzické produkty

Zoner Photo Studio už experimentoval s tým, že ste si mohli vytlačiť pohľadnice napr. z dovolenky a nechať ich poslať Českou poštou, kam ste potrebovali. Zdá sa, že ľudia túto funkciu chcú, už si totiž až tak nekupujú tlačiarne na doma, aby si občas niečo vytlačili. A keď už tlačiť, tak to musí mať profesionálnu kvalitu, teda v prípade fotoknihy aj tvrdú obálku. To len tak doma neurobíte a je jednoduchšie si túto službu objednať. ZPS X tak prichádza s úplne novým modulom Vytvoriť, ktorý slúži práve na vytvorenie fotoproduktov. Nájdete tu kalendáre, fotoobrazy, fotoknihy viacerých formátov, pričom tieto produkty sa vytvoria v ČR a prídu vám domov poštou. Objednávku tlače realizuje priamo v prostredí ZPS X. Vyskúšame si, ako dlho bude trvať dodávka.

A takto fyzicky vyzerajú fotoknihy ako aj krabicové balenie produktu ZPS X

A takto fyzicky vyzerajú fotoknihy ako aj krabicové balenie produktu ZPS X

Užitočné drobnosti

ZPS X zmenil používateľské prostredie, niektoré funkcie z panela nástrojov sa premiestnili tak, aby ste ich mali takpovediac viac pod kurzorom myši. V module Vyvolať pribudla voľba Porovnanie línií na vyrovnanie perspektívy obrázka, pribudol Prechodový filter s viacerými možnosťami napr. úpravy expozície, kontrastu, pridať sem môžete aj špecifickú farbu.

Prechodový filter umožní selektívne upraviť fotografiu

Prechodový filter umožní selektívne upraviť fotografiu

V module Správca pribudla v Katalógu funkcia Lokácie. To považujeme za užitočné, lebo netreba s fotkami nič robiť a orientovať sa môžete podľa miesta, kde ste fotku realizovali. Lokácie tak automaticky vytriedia fotky, ktoré majú v sebe GPS koordináty. To je prakticky vždy, keď fotíte mobilom, pritom aj nové zrkadlovky už majú v sebe GPS prijímač.

Takto sa veľmi ľahko dajú vyhľadať fotky napr. z Hongkongu

Takto sa veľmi ľahko dajú vyhľadať fotky napr. z Hongkongu

Snímky s podobným obsahom (napr. pre panorámy alebo HDR) môžete teraz zoskupiť na jedno miesto. ZPS X integruje cloudové úložiská, takže sa zo ZPS X dostanete k svojim fotkám na Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropboxe a na Facebooku.

O funkciách programu ZPS X budeme podrobne informovať na konkrétnych príkladoch v ďalších vydaniach magazínu TOUCHIT.

Cena: ročný poplatok – 47,88 € (v prepočte mesačne 3,99 €), rozšírenie na rodinnú licenciu 17,99 € (teda 1,49 € mesačne). Majitelia ZPS 16 majú ročný poplatok v cene 35,88 € ročne, majitelia ZPS 17 majú ZPX X na rok za 32,28 € a majitelia minulej verzie, teda ZPS 18 majú ročný poplatok len za 29,88 €. Krabicové balenie (príručka a 8 GB kľúč) – príplatok 13 €.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.