O2 sa chce zapojiť proti hoaxom.

Operátor O2 chce aktívne pomôcť v boji proti konšpiráciám a falošným faktom, iniciatívou Vráťme spolu rozum na internet.

Reaguje tak celospoločenské témy, ktoré sa v dôsledku pandémie ešte viac vyhrotili. Podľa prieskumu, ktorý zverejnil operátor v oblasti dôveryhodnosti sociálnych sietí až 40 % opýtaných im skôr nedôveruje, no stále je tu veľká skupina ľudí, ktorá informáciám skôr verí alebo im bezvýhradne verí.

“O2 je známe tým, že celospoločenské témy rieši dlhodobo. Uvedomujeme si, že technológie vedia byť dobrý sluha, ale aj zlý pán. Umožňujú nám byť v kontakte s blízkymi, no slúžia aj na šírenie hoaxov, dezinformácií a konšpiračných teórií, ktoré vďaka širokej dostupnosti internetu a sociálnych sietí narástli do alarmujúcich rozmerov,” vysvetľuje motivácie O2 jeho generálny riaditeľ Igor Tóth.

Najviac dôverujú TV, štandardným (mainstreamovým) rádiám a podiel sa počas posledného roka zvýšil, na rozdiel spred obdobia pred pandémiou.

Zdroj: O2 Slovakia

Konšpiráciám podliehajú všetky vrstvy obyvateľstva, netýka sa to len menej vzdelaných ľudí. Konšpiráciám môže podľahnúť aj VŠ vzdelaný človek, najmä ak daná téma nespadá do oblasti jeho vzdelania či špecializácie.

Konšpirácie sa jednoduchšie šíria prostredníctvom nejakej autority. Každý má inú predstavu o autorite, spravidla je osoba mediálne známa. Silný faktorom na šírenie konšpirácie je príbuzenský vzťah resp. ak sa osoby poznajú, hoci aj vzdialene. Vtedy je inklinácia veriť falošným faktom ešte zosilnená.

Do podpory kampane sa zapojili aj Kristína Tormová a Zlaticou Švajdovou Puškárovou

Stránka datujzodpovedne.o2.sk prináša informácie z digitálneho sveta a snaží sa prívetivým spôsobom vzdelávať širokú verejnosť. Na stránke nájdete príbehy ľudí, ktorí patrili medzi konšpirátorov, no zmenili svoj názor.

Iniciatívu podporujú aj psychológovia, ktorí uvádzajú, ako sa k dezinfoscéne postaviť. Dozviete sa, ako teda komunikovať s ľuďmi, ktorí trvajú na pravdivosti hoaxov, neoverených alebo zámerne dezinterpretovaných informácií.

Stránka umožní otestovať svoje znalosti v oblasti informačnej gramotnosti a získať dáta navyše, konkrétne neobmedzené dáta na deň. Dáta môže darovať aj nezákazník firmy O2 a darovať ich nejakému zákazníkovi tohto operátora. Darovanie dát v inej sieti nie je možné.

Ukážka Deepfake videa

Zdroj: O2 Slovakia

Prečítajte si aj:

Telekom a O2: Rebríček najpredávanejších zariadení za apríl 2021

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.