Ako roky plynú, môžeme sa stretávať s viacerými trendmi, ktoré sa veľmi rýchlo menia.

Rovnako môžeme sledovať, že čoraz viac ľudí chce žiť aktívne a zdravo. S týmto životným štýlom sú spojené rôzne aktivity v prírode. V našich slovníkoch sa udomácňuje čoraz viac anglických výrazov, ktoré nahrádzajú označenia pre rôzne predmety, pojmy alebo aktivity. Z týchto slov sa uchytilo aj slovo Outdoor, teda výraz, ktorý združuje všetko, čo súvisí s aktivitami vo vonkajšom prostredí.

Či sa vydáte na výlet do prírody, zabeháte si na svojom obľúbenom traile, či budete chcieť prenocovať niekde v lese, za výbavou, ktorú nosíte so sebou, stojí vývoj a hlavne moderné technológie.

Outdoor oblečenie

Zdroj: Sportisimo

Oblečenie, v ktorom sa budete cítiť dobre

Počasie na horách je premenlivé a častokrát ani netušíme, aké bude o hodinu či dve. Základným pravidlom outdooru je zobrať si iba potrebnú výbavu, takže ťažká a zastaraná nemá v ruksaku svoje miesto. Tu platí pravidlo, že neexistuje zlé počasie, ale iba zle oblečený turista. Pri oblečení je vidieť z pohľadu rokov veľmi výrazný progres v technológiách, ktoré umožnia odevu veľmi efektívne odvádzať prebytočnú vlhkosť priamo od pokožky a pritom udržať telo v teple a suchu. A ak je treba, aj veľmi efektívne chránia pred dažďom alebo silným vetrom. Pre správne fungovanie je preto potrebné správne vrstvenie, aby každý jeden diel odevu plnil svoju funkciu správne.

Pokiaľ sa chystáte na turistiku a neviete, ako sa správne obliecť, tak práve pre vás budú určené ďalšie riadky. Ponúkame niekoľko zásad, ktoré pomôžu zvoliť si tú správnu kombináciu oblečenia do prírody. V prípade horskej turistiky platí aj jedno zlaté pravidlo, ktoré hovorí, že je lepšie si so sebou toho zobrať o niečo viac ako menej, pretože počasie na horách je premenlivé a aj počas jasného slnečného dňa môže razom prísť nepríjemné sychravé počasie. 

Preto je dôležité byť nachystaný aj na to najhoršie počasie, aspoň núdzovo. Outdoorové oblečenie má dve základné úlohy – udržať telo v teple a v suchu.  

Vrstvenie oblečenia 

Tento spôsob obliekania má základnú výhodu – môžeme priebežne uberať a pridávať jednotlivé vrstvy, aby sme sa na základe okolitých podmienok a počasia prispôsobili aj aktuálnej aktivite, pretože pri samotnom výstupe nebudeme potrebovať toľko oblečenia ako napríklad na veternom hrebeni, alebo pri dlhšom zotrvaní vo vyšších nadmorských polohách. 

Vrstvy oblečenia si však môžeme rozdeliť do troch kategórií.

1. Základná vrstva

Outdoor oblečenie

Zdroj: Sportisimo

Tejto vrstve môžeme hovoriť aj spodná, keďže zahŕňa tričká, tielká, spodné nohavice a ponožky.

Pri outdoorových aktivitách a iných pohybovo náročnejších činnostiach je dôležité siahať po funkčnej bielizni, tzv. termobielizni. Hlavnou úlohou tejto vrstvy je odvádzanie vlhkosti od tela a tým pádom udržiavanie pokožky v suchu. Funkčná bielizeň nemá vlhkosť pohlcovať, ale má ju odviesť ďalej od tela (ďalšej vrstvy) a rýchlo uschnúť. 

Termobielizeň by mala byť priliehavá, pružná a pohodlná.

Rovnako ako ďalšie vrstvy oblečenie, tak aj termobielizeň je vyrobená zo syntetických a prírodných materiálov. Z prírodných materiálov odporúčame oblečenie z vlny Merino, ktorá má nespočetné množstvo výhod – nazapácha a je pohodlná.

Funkčná bielizeň, predovšetkým tá teplejšia, je skonštruované z viacerých vrstiev. Spodná vrstva je syntetická, pre čo najlepší odvod vlhkosti od pokožky, na vrchnej strane však môže byť použitá ďalšia syntetická vrstva, bavlna, alebo merino vlna, kvôli základnej tepelnej izolácii.

Ďalej je potrebné venovať pozornosť aj tomu, z čoho je vyrobená druhá vrstva oblečenia. Aj tu platí pravidlo, že je potrebné zachovať funkčnosť aj druhej vrstvy a použiť vhodný materiál, ktorý nazastaví základnou vrstvou odvádzaný pot práve v druhej vrstve, nakoľko termobielizeň stráca veľkú časť svojho účinku a v konečnom dôsledku by chladila a nie hriala. 

2. Termoizolačná vrstva

Outdoor oblečenie

Zdroj: Sportisimo

Hlavnou funkciou tejto vrstvy je izolácia tepla vytvoreného telom, ďalšie odvádzanie telesnej vlhkosti a zároveň neprepustenie studeného vzduchu a vonkajšej vlhkosti k telu. Zároveň by však táto vrstva mala byť ľahká a rovnako ako prvá vrstva aj rýchloschnúca. Možnosti druhej vrstvy sú skutočne široké a záleží iba na okolnostiach a preferenciách, čo si vyberiete. 

Zo známych materiálov pre túto vrstvu odporúča syntetické polyesterové vlákno fleece, ktoré je husto tkané a zároveň priedušné. Viaceré typy strednej vrstvy oblečenia majú v sebe zakomponované aj vetruodolné materiály, prípadne povrch s vodoodpudivou úpravou, alebo vodoodolnou membránou.

3. Ochranná vrstva

Outdoor oblečenie

Zdroj: Sportisimo

Hovoríme jej aj vrchná. Tretia vrstva má za úlohu chrániť pred dažďom, snehom a vetrom. Zároveň však musí stále odvádzať telesnú vlhkosť zo spodných vrstiev preč a v ideálnom prípade byť aj oderuvzdorná. Na turistiku odporúčame zbaliť si so sebou ľahšiu variantu tejto vrstvy aj počas teplých dní a v lete (tenkú vodoodolnú / vetruodolnú bundu). 

Medzi najznámejšie materiály tejto kategórie patria Gore-Tex a eVent, no ich počet je rovnako široký ako pri iných materiáloch a poskytujú rôzne vlastnosti a úrovne ochrany.

Funkčné tkaniny typu „hard-shell sú založené na princípe membrány, ktorá povolí prepúšťanie molekúl vodnej pary smerom von a pritom neprepustí molekuly vody v kvapalnom skupenstve naspäť. Molekula vodnej pary je totiž menšia než kvapôčky vody a práve na tomto princípe bola táto membrána navrhnutá. 

Na pohľad a pocit spoznáme toto oblečenie podľa tvrdej a „šušťavej“ vonkajšej vrstvy. Hardshellové oblečenie môže byť tenké, alebo hrubšie, s podšitím tenkej, alebo aj hrubšej vnútornej vrstvy, ktorá chráni membránu pred poškodením a zároveň vytvára príjemnejší pocit pri nosení.

Alternatívou k hardshell oblečeniu je známy softshell, ktorý zahŕňa aj oblečenie odolné voči vetru.

Softshell sa však môže použiť aj ako druhá vrstva. Vyznačuje sa úplnou ochranou pred vetrom a čiastočnou ochranou pred dažďom, ktorá je najčastejšie tvorená vodoodpudivou úpravou vonkajšej strany materiálu napr. DWR, ktorá znesie naozaj veľa. Takisto je však potrebné dbať na pravidelné ošetrovanie a impregnovanie.

Tretiu vrstvu odporúčame vyberať v závislosti od klimatických podmienok a určiť, či potrebujete hardshellovú vodoodolnú, vetruodolnú, alebo softshellovú bundu, prípadne zateplenú bundu.

Do tretej vrstvy môžeme zaradiť aj nohavice, pre ktoré platia rovnaké pravidlá ako pre bundy. Rovnako rozlišujeme medzi vodeodolnými, vetruodolnými či softshellovými nohavicami. Pre zachovanie komfortu odporúčame nohavice umožňujúce voľný pohyb. Turistické nohavice by mali byť vystužené na kolenách a v sedacej časti a mali by mať zvýšený pás. Zároveň je vhodné, ak na spodnom okraji majú možnosť stiahnutia.

Celý seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Prečítajte si aj:

Stiahnite si príručku Fitness a zdravie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.