Ako roky plynú, môžeme sa stretávať s viacerými trendmi, ktoré sa veľmi rýchlo menia.

Či sa vydáte na výlet do prírody, zabeháte si na svojom obľúbenom traily, či budete chcieť prenocovať niekde v lese, za výbavou, ktorú nosíte so sebou, stojí vývoj a hlavne moderné technológie.

Obuv pre bezpečný pohyb 

Správny výber obuvi je alfou a omegou outdooru. Je potrebné mať nohy v suchu, dostatočne spevnené, aby bol zabezpečený komfort na dlhé kilometre aj v náročnom teréne. Určite ste mali možnosť sa stretnúť so značkami ako napríklad Vibram a Gore-Tex, ktoré už majú vybudovanú celkom slušnú konkurenčnú základňu (napríklad Continental a pod.), čo dáva priestor veľkému množstvu výrobcov vyrobiť kvalitnú športovú a turistickú obuv.

Turistickú obuv môžeme rozdeliť do viacerých kategórií. Delí sa na nízku obuv, ktorá je určená na ľahký treking a prechádzky, polovysokú trekovú obuv určenú na stredne ťažký horský terén, vysokú na stredne ťažký až náročný terén a expedičnú obuv. Posledne menovaná je určená pre ťažké túry a expedície. Vo výbave pritom takmer vždy nájdete Gore-Texovú membránu s obľúbenou Vibramovou podrážkou (alebo ich alternatívy), ktoré zabezpečia komfort, potrebnú stabilitu a istotu aj v náročnom teréne.

Turistické topánky odporúčame používať so špeciálnymi trekingovými ponožkami so spevnenou pätou alebo z Merino vlny. Outdoorovému oblečeniu sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku. Pre zvýšenie životnosti a zabezpečenie vodoodolnosti odporúčame topánky pravidelne čistiť a impregnovať, aby sa čo najdlhšie zachovali požadované technická vlastnosti. Ak sa chystáte na túru v daždivom počasí, môžete použiť aj turistické návleky. Tie veľmi dobre ochránia aj nohavice od nečistôt, vlhkosti a oderu.

Vibram

VIBRAM je známym pojmom, ktorý sa spája predovšetkým s turistikou. Vibram nie je len značka topánok (Five-fingers), ale je predovšetkým výrobcom, ktorý pomáha vyvíjať prvotriedne podrážky pre viaceré obuvnícke spoločnosti sveta. História siaha až do roku 1935, kedy Vitale Bramani prvýkrát nahradil koženú podošvu gumenou. Topánka bola podrobená testu odolnosti. Takto inovovaná topánka zvládla dokonca výstup na horu K2 iba s minimálnym opotrebovaním. Na obrázku nižšie je zobrazený dizajn úplne prvej podrážky Vibram.

Podošva Vibram
Zdroj: BOSP

Tento systém si nechal patentovať a na trh priniesol prvú profilovanú podrážku s názvom Carramato. VIBRAM postupne vyvíjal niekoľko zmesí pre obuv používanú v rôznych podmienkach – trekovú obuv, pracovnú obuv alebo vychádzkové topánky.

Súčasnosť Vibram

Aktuálne sa kladie dôraz na sortiment obuvi z viacerých oblastí, kde podošva musí obstáť v náročných testoch na protišmykové vlastnosti, odolnosť proti olejom a pohonným hmotám alebo musí splniť podmienku na nízku mieru opotrebovania, či komfort a iné náročné požiadavky. Rôzne zmesi zabezpečujú podošve aby nemenila svoj tvar pri dotyku s vysokými teplotami, alebo aby nepraskala v extrémnom chlade.

Týchto niekoľko druhov zmesí sa kombinuje s nekonečným množstvom dizajnov dezénu. Dezén vôbec nie je náhodný a tvorený len pre estetickú stránku. Či už ide o podošvu na trekingovú alebo pracovnú obuv, dizajn musí spĺňať niekoľko podmienok.

Vibram
Zdroj: BOSP

Špecifikácia funkčných prvkov:

  1. široké kontaktné plochy pre grip na skalnatom povrchu
  2. umiestnenie v líniách pre prirodzený ohyb a flexibilitu
  3. vybratia v oblasti členka pomáhajú na nerovnom teréne
  4. celkový dezén má strednú hĺbku aby bol maximálne funkčný na rôznych povrchoch
  • Zelená
    maximálna priľnavosť na hladkom povrchu
  • Červená
    zabezpečujú dobrú trakciu smerom dopredu pri rozbehu a chôdzi v mäkkom teréne
  • Oranžová
    brzdenie, pomáha pri schádzaní v mäkkom alebo tvrdom teréne
  • Fialová
    tvar a umiestnenie týchto výstupkov napomáhajú celkovej stabilite
  • Oranžové šípky
    znázorňujú „otvorený“ dezén, ktorý zlepšuje samočistiaci efekt. To znamená, že špina sa nedrží v dezéne a ľahko vypadáva už pri chôdzi.

Gore-Tex

Desaťročia poskytujú topánky s GORE-TEX vysoký vnútorný komfort pri akomkoľvek počasí a v akýchkoľvek podmienkach. Hlavnými faktormi, ktoré ovplyvňujú tento komfort sú priedušnosť a nepremokavosť. Tieto vlastnosti zabezpečuje unikátna membrána. Mikroskopické póry v membráne sú nepriepustné pre dážď a vlhkosť z vonku, ale ostávajú otvorené pre odvod potu a nadbytočného tepla. Nohy tak ostávajú vždy suché a v komfortnom prostredí.

Špecifickým procesom lepenia a typom použitého lepidla je garantované, že:

  • Obuv je optimalizovaná na priepustnosť vzduchu a pár z vnútra von
  • Vysoké požiadavky na priepustnosť sú aplikované na všetky súčasti produktu
  • Hromadenie tepla je redukované

Vďaka nekompromisnému systému kontroly kvality od laminátu, cez prototyp až po finálny produkt, sa na vysokú kvalitu produktov GORE-TEX môžete vždy spoľahnúť.

Komfort za každých podmienok

Test komfortu meria obojstrannú priepustnosť topánky. Test prebieha simuláciou nohy vo vnútri topánky pri konkrétnych teplotách. Finálny stupeň komfortu sa vypočítava na základe stupňa vyparovania a absorpcie vodných pár.

Seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.