Meria tep, okysličenie krvi a analyzuje spánok. V prípade nezrovnalostí vás upozorní.

Do redakcie TOUCHIT nám nedávno pribudlo bábätko a keďže sa v recenziách na našom portáli špecializujeme na nositeľné zariadenia, ako sú smart hodinky či inteligentné prstene, a celkovo sa zameriavame aj na technológie, ktoré majú prínos z hľadiska starostlivosti o zdravie, rozhodli sme sa preskúmať trh s riešeniami pre bábätka.

Zo segmentu všemožných monitorov dychu, detských pestúnok a ďalších pomôcok sme si nakoniec vybrali inteligentnú ponožku Owlet Smart Sock 3 a kameru Owlet Cam 2. V tejto recenzii zosumarizujem doterajšie skúsenosti z používania inteligentnej ponožky, kamere sa budem venovať v samostatnom článku.

Tretia generácia inteligentnej ponožky

Owlet Smart Sock 3 je tretia generácia inteligentnej ponožky, ktorá má pomerne špecifické postavenie na trhu. Nie je to tradičný monitor dychu, nakoľko toto zariadenie zbiera viac dát, ktoré následne vizualizuje v mobilnej aplikácii, takže si ich viete pozrieť a v prípade potreby ukázať aj pediatrovi.

Ponožka monitoruje tep dieťaťa, okysličenie krvi a analyzuje spánok. Dokáže vyhodnotiť fázy spánku a celkovú kvalitu spánku bábätka za jednotlivé dni, pričom vyhodnocuje parametre, ako je celková doba spánku, počet zobudení, najdlhší segment spánku a ďalšie.

Priznám sa, že tieto dáta som neanalyzoval do hĺbky, ale ponožka ich meria a posiela do aplikácie Owlet, kde sa ukladajú.

Aplikácia pre Android a iPhone

Čo bolo pre mňa ako pre rodiča dôležitejšie, boli informácie o tepe a okysličení krvi. Aplikácia Owlet, ktorá je dostupná pre iPhone a smartfóny so systémom Android, zobrazuje v reálnom čase aktuálny tep aj okysličenie krvi bábätka a zároveň uvádza rozsah hodnôt, ktoré sú považované za normálne. Aplikácia ponúka lokalizáciu do českého jazyka.

Môžete si teda okamžite skontrolovať, či je všetko v poriadku – a pokiaľ tak robíte, môžete mať istotu, že je všetko v poriadku. V opačnom prípade by vás inteligentná ponožka upozornila – zvukovou melódiou zo základne a takisto push notifikáciou, ktorú odošle do vášho smartfónu.

Aplikáciu Owlet som používal na iPhone a nezaznamenal som problémy s tým, že by notifikácie nechodili do telefónu. Pokiaľ máte telefón so systémom Android a náhodou by sa tento problém objavil, odporúčam skontrolovať nastavenie systému Android, či neobmedzuje beh aplikácie na pozadí, atď.

Mobilná aplikácia OwletZdroj: TOUCHIT
Mobilná aplikácia Owlet: Vľavo je úvodná obrazovka, ktorá obsahuje všetky podstatné informácie. Na ďalších obrázkoch môžete vidieť, čo vyhodnocuje ponožka a históriu dát a sumár za noc. Aplikácia ponúka českú lokalizáciu

Tri typy upozornení

Inteligentná ponožka posiela celkovo tri typy upozornení:

  • modré upozornenie – ponožka sa odpojila od základne a nemôže s ňou aktuálne komunikovať
  • žlté upozornenie – ponožka nedokáže správne merať dáta, pretože je nesprávne nasadená alebo z iného dôvodu
  • červené upozornenie – ponožka zaznamenala hodnoty, ktoré sú mimo normálneho rozsahu a je preto potrebné, aby ste okamžite skontrolovali bábätko

Ponožku Owlet testujem 8 týždňov, hneď od narodenia dieťaťa. Za toto obdobie som zaznamenal dve modré upozornenia, pričom ponožka sa v priebehu pár sekúnd automaticky pripojila k základni, keď som sa k nej priblížil. Nebolo teda potrebné nič riešiť.

Červené upozornenie som našťastie zatiaľ nemal a dúfam, že ho inteligentná ponožka nebude musieť odoslať. Hoci, môže sa stať, že keď je dieťa choré, objaví sa takéto upozornenie kvôli zvýšenému tepu. Teoreticky sa môže stať, že ponožka odošle aj falošné upozornenie – to znamená, že všetko bude v poriadku a ponožka ma upozorní. S týmto som sa zatiaľ nestretol.

Mobilná aplikácia OwletZdroj: TOUCHIT
Mobilná aplikácia Owlet: Upozornenia sa pošlú do aplikácie, pričom vás zvukom upozorní aj samotná základňa. Aplikácia ponúka lokalizáciu do češtiny, väčšinu času som ju používal v angličtine

Intenzívne stavy plaču môžu krátkodobo ovplyvniť meranie

Najčastejšie som dostával žlté upozornenia, v priemere dvakrát týždenne, a to aj napriek tomu, že som sa snažil ponožku správne nasadiť. Takmer vždy to však bolo spôsobené stavom intenzívneho plaču bábätka, ktorý mohol krátkodobo ovplyvniť meranie údajov z nožičky – aspoň v mojom prípade to tak bolo.

V tejto súvislosti ešte jeden poznatok. Ponožka Owlet vie vyhodnotiť, keď sa dieťatko hemží, atď. V takom prípade krátkodobo nezobrazuje informáciu o aktuálnom tepe či okysličení krvi, ale informuje o tom, že sa dieťa hemží. V prípade stavu intenzívneho plaču však zriedkavo dochádzalo k tomu (minimálne v prípade môjho dieťaťa), že ponožka nevedela krátkodobo merať dáta.

Niektorí rodičia budú možnože zvažovať inteligentnú ponožku Owlet kvôli syndrómu náhleho úmrtia. Z vlastnej doterajšej skúsenosti neviem našťastie posúdiť, ako sa ponožka v takomto prípade správa. Ak sa tento stav prejaví zmenou tepu či okysličenia krvi dieťaťa, ponožka by to mala vedieť vyhodnotiť, nakoľko tieto veličiny meria v reálnom čase.

Zaujala vás ponožka Owlet Smart Sock 3? Sledujte TOUCHIT.sk aj naďalej a čoskoro ju budete môcť vyhrať v našej súťaži v balení s kamerou Owlet Cam 2.

Owlet Smart Sock 3Zdroj: TOUCHIT
Owlet Smart Sock 3

Pre bábätká od 0 do 18 mesiacov, resp. do 5 rokov

Inteligentná ponožka Owlet Smart Sock 3 je určená pre bábätká od narodenia do 18 mesiacov, resp. do 5 rokov, ak si kúpite verziu Owlet Smart Sock 3 Plus alebo si dodatočne dokúpite rozširujúci balíček Owlet Smart Sock 3 Extension Pack.

Na vysvetlenie – Owlet Smart Sock 3 je v skutočnosti kus textilného materiálu, ktorý obopne ľavé alebo pravé chodilo bábätka. Súčasťou základného balenia sú dve veľkosti, každá pre ľavú aj pravú nožičku. Menšia veľkosť je určená pre deti s hmotnosťou do 5,4 kg, väčšia veľkosť do 13,6 kg – malo by to zodpovedať bábätkám do 18 mesiacov.

Súčasťou verzie Plus je aj tretia veľkosť, ktorá sa dá zakúpiť samostatne vo forme rozširujúceho balíčka (Extension Pack) a tá obsahuje ponožku pre deti do hmotnosti do 25 kg, čo by malo zodpovedať deťom do 5 rokov.

Ponožku je možné jednoducho a pohodlne čistiť, pričom môžete rýchlo prehadzovať senzor z ľavej ponožky na pravú, aby ju dieťatko nemalo stále iba na jednej nožičke. Nie je to nevyhnutné a napríklad ja používam takmer stále iba ľavú ponožku, keďže tá malému lepšie sedí a viac mu vyhovuje.

Owlet Smart Sock 3Zdroj: TOUCHIT
Owlet Smart Sock 3: Senzor (vľavo) a štyri ponožky (vpravo) – dve veľkosti a na obe nohy

Výdrž až 18 hodín, nabitie v priebehu polhodiny

Základňa zabezpečuje komunikáciu s ponožkou, posielanie aj prehrávanie upozornení a slúži aj na nabíjanie ponožky. To funguje pohodlne – senzor stačí priložiť k základni na konkrétnom mieste, magneticky sa prichytí a začne sa nabíjať. Nabitie trvá približne polhodinu, pričom senzor ponúka výdrž na úrovni cca 18 hodín.

V prípade, že zostávajúca výdrž klesne pod 4 hodiny, ponožka pošle notifikáciu do telefónu, aby ste vedeli, že ju treba nabiť.

Základňu je v rámci úvodného nastavenia potrebné pripojiť do Wi-Fi siete. Podporované sú len 2,4 GHz Wi-Fi siete a môže sa stať, že Owlet nemusí vidieť vašu Wi-Fi sieť, pokiaľ ju používate v režime, že sa automaticky prepína z 2,4 GHz režimu do 5 GHz režimu. Tento problém som vyriešil tak, že som v nastaveniach routera vypol tento režim a sieť som rozdelil na dva samostatné prístupové body.

Owlet Smart Sock 3Zdroj: TOUCHIT
Owlet Smart Sock 3 počas nabíjania v základni

Poznatky z používania

V texte som zhodnotil všetko podstatné, avšak aby som zosumarizoval doterajšie skúsenosti – Owlet Smart Sock 3 je zaujímavá a pokročilá technológia, ktorá meria dôležité parametre bábätka. Inteligentná ponožka funguje v mojom prípade na viac ako 99 % spoľahlivo.

S falošným červeným alarmom som sa doteraz nestretol, najčastejšie riešim žlté alarmy, v priemere dvakrát týždenne, ktoré má upozorňujú, že senzor nedokáže správne merať veličiny. Je to dané stavmi intenzívneho plaču, avšak mám pocit, že ako bábätko rastie, tak počet týchto upozornení klesá.

Ponožka ma zatiaľ neupozornila na nič nezvyčajné, takže som nemusel konzultovať namerané dáta s pediatrom. Na internete som sa stretol s informáciou, že ponožka Owlet pomohla odhaliť napr. astmu dieťaťa, čiže ak bude generovať diskutabilné dáta, môže to byť z dôvodu zdravotného problému, avšak je dobré neprepadať hneď panike.

Inteligentnú ponožku budem používať aj naďalej, minimálne do 18 mesiaca bábätka. Následne plánujem túto recenziu zaktualizovať a doplniť o poznatky z dlhodobého používania. A taktiež sa následne rozhodnem, či si zakúpim rozširujúci balíček, aby som Owlet Smart Sock 3 používal aj ďalej.

Zaujala vás ponožka Owlet Smart Sock 3? Sledujte TOUCHIT.sk aj naďalej a čoskoro ju budete môcť vyhrať v našej súťaži v balení s kamerou Owlet Cam 2.

Cena: 399 eur

Owlet Smart Sock 3Zdroj: TOUCHIT
Owlet Smart Sock 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit