Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mobilná aplikácia Readmio oživuje detské príbehy a rozprávky.

Za šesť mesiacov si ju stiahlo už vyše šesťdesiattisíc ľudí. Česko-slovenský startup vsadil na modernú technológiu rozpoznávania reči, ktorú si s pomocou Slovenskej akadémie vied sám vyvinul. Viac ako 160 rozprávok dopĺňa 1 800 zvukov. Do vízie startupu, ktorý chce, aby rodiny trávili viac času spolu a viac si čítali, najnovšie investuje slovenský venture kapitálový fond ZAKA. Investíciu vo výške pol milióna eur použije startup na expanziu na ďalšie trhy. Jeho prvým cieľom bude Veľká Británia.

V posledných mesiacoch sme tvrdo pracovali na spustení Prémiovej verzie produktu, ale tiež na tom, aby sme mohli ísť čo najskôr do zahraničia. Dnes už máme otestované, že naša technológia zvláda najrozšírenejšie svetové jazyky. Pre vstup na ďalšie trhy je kľúčová adaptácia detských príbehov tak, aby správne zapadli do ich kultúrneho kontextu. Získaná investícia nám pomôže vstúpiť do zahraničia rýchlejšie. Verím, že sa čoskoro staneme globálnou službou, ktorá nebude chýbať v žiadnom inteligentnom telefóne rodiča,“ hovorí spoluzakladateľ  a CEO Readmio Ilya Novodvorskiy.

Readmio nás svojím doterajším rastom na lokálnom trhu a dôsledným sústredením sa na užívateľskú skúsenosť presvedčilo o potenciáli, ktorý má. Za projektom stoja skúsení zakladatelia, ktorí posunuli technológiu rozpoznávania reči o krok ďalej a tiež do úplne nového segmentu. Teraz je ten správny čas na investíciu, vďaka ktorej môže aplikácia expandovať a presadiť sa na zahraničných trhoch. Úprimne sa tešíme na to, že budeme môcť aktívne pomáhať Readmio nielen v dobývaní sveta, ale aj detských sŕdc,“ zdôvodňuje investíciu Andrej Petrus, investičný manažér venture kapitálového fondu ZAKA Startups. Ten vznikol v roku 2019 so zameraním na podporu pre-series A startupov a škálovanie menších či stredných podnikov z regiónov strednej a východnej Európy. Za ZAKA stoja slovenskí podnikatelia Peter Zálešák (spolumajiteľ slovenského Nay a českého Electro Worldu) a Ján Kasper (médiá, hospitality, energetika). Jedným zo základných bodov manifestu fondu je okrem iného aj aktívna podpora žien v biznise.

Fond ZAKA však nie je jediným, koho Readmio zaujalo. Na začiatku decembra sa startup umiestnil na treťom mieste v rámci súťaže CzechInvest Startup Challenge 2020. Readmio sa tu presadilo v silnej konkurencii viac než osemdesiatich startupov.

Tím okolo zakladateľov Ilyu Novodvorského, Jozefa Šimka (COO), Martina Bruncka (šéf obsahu) a Radoslava Rajčana (vedúci vývoja) predstavil viacero vylepšení v mobilnej aplikácii, ako je napríklad zavedenie tmavého režimu, push notifikácie, ale tiež sprístupnenie odmien pre pravidelných čitateľov v podobe odznakov. A poslednou novinkou je dokončenie funkcie nahrávania vlastných audio-rozprávok. 

Readmio Premium

Premium funkciu startup predstavil začiatkom decembra tohto roku. Tá je rozšírená o možnosť nahrať si čítanú rozprávku pre neskoršie vypočutie; zvukové stopy potom poslúžia ako vlastná audio-kniha. Podľa zakladateľa projektu Ilyu Novodvorského je nahrávacia funkcia skvelým riešením napríklad pre oteckov, ktorí sú akurát na služobnej ceste, alebo pre babičky, ktoré bývajú ďaleko od svojich vnúčat. Hoci prémiová verzia za 22,99 eur na rok bude k dispozícii aj v Česku a na Slovensku, a užívatelia z týchto krajín si tak budú môcť priplatiť za možnosť nahrávania, všetkých 160 rozprávok, aktuálne dostupných pre tento trh, zostane zadarmo a ďalšie budú ďalej pribúdať.

Skutočne nás teší, že rozprávky si získavajú stále viac pozornosti. Čítanie deťom je natoľko prospešné, že aspoň príležitostne by to mal robievať každý rodič. Je len málo podobných aktivít, pri ktorých rodič dáva svojim deťom súčasne pozornosť, lásku, vedomosti, svoju blízkosť a zároveň množstvo zážitkov,“ dopĺňa Martin Bruncko, ktorý je jedným zo zakladateľov a zároveň človek zodpovedný za tvorbu obsahu.

Značky: