Systém zabezpečí aj lepšiu energetickú účinnosť.

Pamäte UFS sa donedávna nachádzali iba vo vlajkových lodiach a telefónoch vyššej strednej triedy. Tie lacnejšie si tak museli vystačiť s pamäťami eMMC. Tie však neskôr už boli vo veľkej miere nahradené práve pamäťami UFS. Aktuálne najvýkonnejším systémom je UFS 3.1, ktorý na trh prišiel v roku 2020. Teraz však nastal čas sa posunúť o stupeň vyššie.

Spoločnosť Samsung Semiconductor 3. mája 2022 oficiálne predstavila novú generáciu pamäte. UFS 4.0 oproti predchodcom sľubuje veľké zlepšenie výkonu. Nová pamäť bude dosahovať rýchlosti až 23,2 Gb/s, čo je dvakrát viac v porovnaní s rýchlosťou 11,6 Gb/s pri systéme UFS 3.1.

Veľký posun nastal aj pri čítaní a zápise. Sekvenčné čítanie dosahuje až 4 200 MB/s a rýchlosť sekvenčného zápisu až 2 800 MB/s. To všetko je možné vďaka V-NAND 7. generácie spoločnosti Samsung a vlastnému radiču. Okrem významného nárastu výkonu nový systém ponúka aj o 46 % vyššiu energetickú účinnosť.

Systém UFS 4.0 je založený na najnovšom štandarde JEDEC. Aj keď je primárne určený pre smartfóny, očakáva sa, že svoje uplatnenie nájde aj pri AR, VR a v automobilovom priemysle. Pamäte UFS 4.0 budú okrem toho ešte kompaktnejšie, pričom budú dostupné do veľkosti až 1 TB

Samsung potvrdil, že nové pamäte vstúpia do výroby už začiatkom druhého polroka tohto roka, čo znamená, že prvé smartfóny s touto pamäťou môžeme očakávať niekedy na prelome rokov 2022 a 2023. 

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.