NVIDIA dokázala posunúť cloudové hranie na úroveň herných konzol.

Pozn. Úvod tohto článku je pomerne dlhý, nakoľko v ňom vysvetľujem niektoré základy cloudového hrania ako takého a takisto koncept služby GeForce NOW. Pokiaľ túto službu poznáte a zaujímajú vás najmä skúsenosti z hrania cez Ultimate, odporúčam začať čítať od odseku s názvom Technologická dokonalosť na druhú.

Služby ako Netflix, HBO Max či Spotify alebo Apple Music netreba nikomu bližšie predstavovať. Takmer každý ich pozná alebo o nich už počul a množstvo ľudí ich aktívne využíva. V segmente cloudových služieb nájdete aj špecifickú skupinu herných služieb, o ktorých sa zatiaľ až tak nehovorí a poznajú ich prevažne nadšenci, ktorí ich proaktívne sami vyhľadávajú.

Do tejto skupiny služieb patrí najmä NVIDIA GeForce NOW, cloudové hranie cez Xbox Game Pass Ultimate a PlayStation Plus Premium + ďalšie služby, ktoré zatiaľ na Slovensku nie sú k dispozícii alebo sú príliš špecifické. Donedávna do tejto skupiny patrila aj Google Stadia, avšak Google ju zrušil. Na rozdiel od konkurentov zvolil nesprávny biznis model, ktorý z dlhodobého hľadiska nefungoval.

Služby cloudového hrania sledujem od ich začiatku. Zrekapituloval som ich v roku 2021 a aj v roku 2022. V sumáre za rok 2022 som chválil najmä službu GeForce NOW RTX 3080, ktorá prišla na trh koncom roka 2021. V januári 2023 sa premenovala na GeForce NOW Ultimate a spolu s novým názvom priniesla výkon na úrovni grafickej karty RTX 4080 a ďalšie novinky.

Nakoľko som jej predchodcu, predplatné RTX 3080, používal dlhodobo, v tejto recenzii zhrniem moje poznatky a takisto aj prvé dojmy z testovania predplatného Ultimate na serveroch s grafickými kartami na úrovni RTX 4080.

NVIDIA GeForce NOW UltimateZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
NVIDIA GeForce NOW Ultimate: God of War

Herný výkon kdekoľvek

Cloudové hranie funguje v princípe jednoducho. Vyberiete si hru, ktorú chcete hrať, a tá sa spustí na vzdialenom počítači v dátovom centre poskytovateľa služby. Do vášho zariadenia sa posiela video so zábermi z hry a opačným smerom putujú informácie o tom, ktoré tlačidlá na klávesnici či gamepade ste stlačili. A hoci táto definícia nie je technicky úplne dokonalá, zachytáva podstatu cloudového hrania a zároveň je dostatočne zrozumiteľná, aby ju pochopil každý.

Služby cloudového hrania využívajú niekoľko konceptov. GeForce NOW funguje ako herný počítač, ktorý si môžete prenajať v cloude, pričom môžete hrať hry, ktoré už vlastníte na Steame, v Epic Games Store, v Ubisoft Connect alebo na GOG.com. Podmienkou je, aby hra, ktorú vlastníte a chcete hrať cez GeForce NOW, bola podporovaná touto službou. Kompletný zoznam viac ako 1500 podporovaných hier si môžete pozrieť na webe NVIDIA.

V prípade cloudových služieb je samozrejmosťou, že k ich fungovaniu potrebujete pripojenie do internetu. NVIDIA odporúča stabilné pripojenie s rýchlosťou:

  • 45 Mbps a viac pre hranie v 4K HDR pri 120 fps (Windows, macOS)
  • 40 Mbps a viac pre hranie v 4K HDR pri 60 fps (NVIDIA SHIELD TV, Windows, macOS)
  • 35 Mbps pre hranie v 1440p (Windows) alebo 1600p (macOS) pri 120 fps
  • 35 Mbps pre hranie vo Full HD pri 240 fps (Windows, macOS)
  • 25 Mbps pre hranie vo Full HD pri 60 fps
  • 15 Mbps pre hranie v 720p pri 60 fps

Pre optimálny zážitok sa odporúča pripojenie cez ethernet, resp. prinajhoršom cez 5 GHz Wi-Fi – ideálne Wi-Fi 6 alebo Wi-Fi 6E.

NVIDIA GeForce NOW RTX 3080Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
NVIDIA GeForce NOW RTX 3080: God of War

GeForce NOW s troma možnosťami voľby

GeForce NOW ponúka tri druhy členstva, ktoré sa odlišujú výkonom a ďalšími vlastnosťami:

  • Free – zadarmo, grafický výkon na úrovni GeForce GTX 1060, obmedzenie hernej relácie na 1 hodinu (následne môžete hneď pokračovať v hraní, ale je potrebné opäť spustiť hru)
  • Priority – 9,99 eur mesačne alebo 49,99 eur na polroka, grafický výkon na úrovni GeForce RTX 2080, streamovanie až vo Full HD pri 60 fps, podpora RTX, 6-hodinové herné relácie s prioritným prístupom
  • Ultimate – 19,99 eur mesačne alebo 99,99 eur na polroka, grafický výkon na úrovni až GeForce RTX 4080, streamovanie až v 4K HDR pri až 120 fps, resp. pri až 240 fps vo Full HD rozlíšení, podpora RTX, podpora pre ultraširokouhlé monitory, 8-hodinové herné relácie

Pokiaľ chcete naplno využiť potenciál predplatného Ultimate, nastavte si manuálne server EU Central – ten od 19. januára 2023 ponúka výkon na úrovni RTX 4080.

GeForce NOW môžu niektorí hráči využívať ako doplnok k hraniu na ich hernom počítači doma a v takom prípade si možnože vystačia s bezplatným členstvom. To je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí si chcú vyskúšať cloudové hranie a nechcú za to nič platiť.

Priority členstvo môže byť atraktívne pre hráčov, ktorí sú trochu náročnejší a častejšie budú využívať hranie cez cloud. Zároveň však nepotrebujú najvyšší a najdrahší variant, pretože doma hrajú na svojom počítači. A Ultimate, to je voľba pre používateľov, ktorí si chcú spraviť z cloudu svoj primárny spôsob hrania a nechcú si kupovať konzolu či herný počítač.

Takisto to však môže byť zaujímavé riešenie pre ľudí, ktorí nemajú čas pravidelne hrať sa, a preto si domov nechcú kúpiť ani konzolu ani herný počítač. Chceli by si však zahrať jednu – dve hry ročne, na ktoré sa tešia, a aj na takýto účel môže byť Ultimate výborné riešenie. Kvalita herného zážitku je na nečakane vysokej úrovni a vyrovná sa domácemu hernému počítaču alebo konzole.

NVIDIA GeForce NOW UltimateZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
NVIDIA GeForce NOW Ultimate: Cyberpunk 2077

Technologická dokonalosť na druhú

Spomedzi všetkých cloudových služieb považujem GeForce NOW za technologického kráľa tohto segmentu. Do dnešného dňa ju nikto neprekonal a NVIDIA vďaka novým zlepšeniam pre členov Ultimate ešte viac odskočila konkurencii. Službu som používal na počítačoch, smartfónoch, tabletoch a takisto aj na zariadení NVIDIA SHIELD TV, ktoré spoločne s aplikáciou pre Windows a macOS umožňuje hranie cez GeForce NOW v rozlíšení 4K HDR pri 60 fps.

A práve pri hraní v 4K HDR som si naplno uvedomil rozdiel medzi 4K rozlíšením v prípade GeForce NOW a v prípade ostatných služieb cloudového hrania. Jedna vec je rozlíšenie obrazu/videa, ktoré sa streamuje do vášho televízora. Druhá vec je hardvér, ktorý beží v dátovom centre poskytovateľa a ovplyvňuje ostrosť každej hrany či množstvo pixelov, ktoré sa v rámci jedného obrazu vykreslia.

Súčasťou tejto recenzie sú screenshoty, ktoré som zhotovil pri hraní cez NVIDIA SHIELD TV na serveroch s výkonom na úrovni RTX 3080 a na počítači počas krátkodobého testovania Ultimate servera s výkonom na úrovni RTX 4080. Pre účely článku boli zmenšené a skomprimované, originály si môžete stiahnuť z môjho Disku Google.

Je dôležité spomenúť, že screenshoty neboli zhotovené v rozhraní hry samotnej (tá bežala v dátovom centre), ale v rámci rozhrania Android TV, resp. PC aplikácie s aktívnym HDR, a zachytávajú to, čo zobrazovalo samotné streamovacie zariadenie na výstupe. Hry vyzerali v pohybe a s HDR výrazne lepšie, ako je to zachytené na screenshotoch.

NVIDIA GeForce NOW RTX 3080Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
NVIDIA GeForce NOW RTX 3080: Shadow of the Tomb Raider

Výkon ako päť Xboxov

NVIDIA uvádza, že dátové centrá pre predplatné Ultimate s kartami na úrovni RTX 4080 ponúkajú grafický výkon na úrovni 64 teraflopov, čo je viac ako 5× výkonu konzoly Xbox Series X – momentálne najvýkonnejšej hernej konzoly na trhu. Jednotlivé NVIDIA servery však nemajú v sebe zabudované grafické karty RTX 4080, ktoré by ste si mohli kúpiť v obchode, ale grafický čip NVIDIA s podobným výkonom.

Pre porovnanie, v prípade RTX 3080 serverov šlo o čip NVIDIA A10G s 24 GB videopamäte typu GDDR6 v kombinácii so 16-jadorvým procesorom AMD Ryzen Threadripper PRO 3955WX a 28 GB RAM typu DDR4 s frekvenciou 3200 MHz. V prípade RTX 4080 servera sa mi nepodarilo (zatiaľ) zistiť všetky podrobnosti. Pripomínam, že pokiaľ chcete naplno využiť potenciál predplatného Ultimate s výkonom na úrovni RTX 4080, nastavte si manuálne server EU Central.

GeForce NOW Ultimate ponúka spomedzi všetkých služieb cloudového hrania jednoznačne najlepšie vizuály a to s obrovským náskokom pred konkurenciou. Povedal by som, že vizuálna kvalita je identická s hernou konzolou či počítačom s totožným výkonom.

Pri hraní cez GeForce NOW Ultimate som mal reálne problém odlíšiť, či hrám God of War cez cloud na NVIDIA SHIELD TV alebo lokálne na PlayStation 5, resp. či hrám Outriders cez cloud alebo lokálne na počítači, resp. Xboxe Series X. A to je asi najväčšia pochvala, ktorú môžem dať cloudovej službe od NVIDIA.

NVIDIA GeForce NOW RTX 3080Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
NVIDIA GeForce NOW RTX 3080: Benchmark v Shadow of the Tomb Raider
NVIDIA GeForce NOW UltimateZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
NVIDIA GeForce NOW Ultimate: Benchmark v Shadow of the Tomb Raider

Ďalšie zlepšenia služby, ktoré prišli s predplatným Ultimate

Hlavným lákadlom predplatného Ultimate je nárast výkonu na úroveň grafickej karty radu RTX 4080. S tým súvisí zvýšenie maximálnej podporovanej obnovovacej frekvencie na 120 Hz v prípade rozlíšenia 4K, resp. na 240 Hz s podporou technológie Reflex v prípade Full HD rozlíšenia.

Je zrejmé, že vyššiu obnovovaciu frekvenciu naplno využijete v kombinácii s herným monitorom a to najmä v prípade 4K rozlíšenia. Výkon služby je dostatočný na to, aby ste si zahrali prakticky každú dostupnú hru v rozlíšení 4K pri 60+ fps. Zážitok je ešte lepší, ak podporuje DLSS 3 technológiu. Potvrdilo to aj moje testovanie, k dispozícii som mal 144 Hz herný 4K monitor.

Technológia Reflex využíva svoj potenciál naplno v režime 240 fps v kombinácii s 240 Hz monitorom, kedy dokáže znížiť latenciu na úroveň 35 ms. Ide o výslednú latenciu, ktorú pocíti hráč pred monitorom, a do ktorej je započítaný prenos dát medzi počítačom a serverom v dátovom centre GeForce NOW. Prínos technológie Reflex sa prejaví čiastočne zníženou odozvou aj v prípade monitorov so 120/144/165 Hz frekvenciou.

Kľúčovou novinkou GeForce NOW Ultimate je podpora pre ultraširokouhlé monitory, takže hráči s takýmito obrazovkami si môžu užiť streamovanie v rozlíšeniach 3840 × 1600, 3440 × 1440 a 2560 × 1080 pixelov pri 120 fps. Toto bol pre niektorých používateľov kľúčový nedostatok GeForce NOW, takže je fajn, že ho dokázala NVIDIA odstrániť.

NVIDIA takisto oznámila podporu pre kodek AV1 v rámci GeForce NOW, ktorý umožní zníženie dátového toku až o 15 % v porovnaní s kodekom H.265. Škoda len, že ho NVIDIA SHIELD TV nepodporuje. Jeho potenciál využijú iné zariadenia.

NVIDIA GeForce NOW UltimateZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
NVIDIA GeForce NOW Ultimate: Marvel’s Guardians of the Galaxy

Výborná sieťová optimalizácia

V súvislosti s herným zážitkom je v prípade cloudových služieb potrebné upozorniť na niekoľko podstatných detailov. GeForce NOW Ultimate má brutálny výpočtový výkon a kontrola nastavení v jednotlivých hrách potvrdila, že som hral v 4K rozlíšení pri až 120 fps a s najvyššou vizuálnou kvalitou. Je však obdivuhodné, že služba dokázala zachovať špičkovú kvalitu obrazu aj na výstupe (t.j. to čo zobrazoval SHIELD TV alebo Windows aplikácia) a to bez viditeľnej kompresie, resp. iného zníženia kvality vizuálov, čo by sa dalo od služby tohto typu čakať.

Rovnako som bol milo prekvapený, že som počas hrania nepostrehol žiadne oneskorenie, lagy alebo iné nedostatky, ktoré by mi pripomenuli, že mi hra nebeží priamo na zariadení pod televízorom, ale že sa streamuje z Frankfurtu, a to aj počas niekoľkohodinových herných relácií. Toto tvrdenie platilo ešte predtým, ako NVIDIA znížila odozvu pomocou technológie Reflex. V prípade konkurenčných služieb som nebol zvyknutý na herný zážitok na takto vysokej úrovni.

Z hľadiska televíznych obrazoviek je GeForce NOW bezchybne optimalizovaný pre zariadenia rodiny NVIDIA SHIELD TV. Cloudové hranie od NVIDIA som skúšal aj v kombinácii so Xiaomi TV Stickom 4K a v jeho prípade bol zážitok z hrania horší. Nebolo to dané ani tak obmedzením rozlíšenia na 1080p ako skôr zamŕzaním obrazu, čo je problém, na ktorý sa už dlhšiu dobu sťažujú aj iní používatelia na internete.

K dispozícii sú aj aplikácie pre niektoré inteligentné televízory, avšak tie som nemal možnosť otestovať. V prípade hrania na počítači, smartfónoch a tabletoch so systémom Android a iOS som nepostrehol nedostatky.

NVIDIA GeForce NOW RTX 3080Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
NVIDIA GeForce NOW RTX 3080: Marvel’s Guardians of the Galaxy

Ďalšie postrehy z hrania cez GeForce NOW

GeForce NOW Ultimate je aktuálnym kráľom cloudového hrania a to s vysokým náskokom pred konkurenciou. Vizuálna kvalita hier a zážitok z hrania je na úrovni konzol Xbox Series X či PlayStation 5, resp. výkonného herného počítača. Takúto technologickú dokonalosť som pred začatím testovania nečakal.

Avšak predtým, ako vyhodíte konzolu či herný počítač von oknom, je dôležité upozorniť na niekoľko podstatných detailov. Treba si zvážiť najmä cenu 99,99 eur na polroka + prípadný jednorazový poplatok vo výške 250 eur za NVIDIA SHIELD TV, ak chcete hrať na TV obrazovke a váš inteligentný televízor neponúka (dostatočne kvalitnú) aplikáciu pre GeForce NOW.

Na druhej strane, ak by si niekto chcel postaviť herný počítač s výkonom na úrovni RTX 4080, GeForce NOW môže byť cenovo menej bolestné riešenie. Treba si však zvážiť ponuku hier, ktorú GeForce NOW podporuje. V ideálnom svete by to fungovalo tak, že by ste si cez túto službu mohli zahrať všetky hry zo Steamu či Epic Games Store, ktoré vlastníte – a toto je cieľ, ktorý chce dosiahnuť aj samotná NVIDIA, pretože z technologického hľadiska to nie je problém.

Bohužiaľ, v tom skutočnom svete to funguje tak, že vydavatelia hier musia dať zelenú každému titulu, ktorý NVIDIA zaradí do ponuky služby. A hoci sa knižnica podporovaných hier postupne pekne rozrastá, ešte stále v jej knižnici chýbajú mnohé špičkové tituly. A práve to môže byť pre niektorých používateľov kameňom úrazu.

NVIDIA GeForce NOW UltimateZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
NVIDIA GeForce NOW Ultimate: The Witcher 3: Wild Hunt

Otravné prihlasovanie sa do Steamu je minulosťou

Jedným z obmedzení, ktoré ma iritovalo počas niekoľkoročného používania GeForce NOW, bola nutnosť prihlasovať sa do Steam účtu pri spustení každej hernej relácie. Na počítači to až tak nevadilo, avšak pokiaľ ste hrali na televíznej obrazovke alebo na smartfóne, bolo to trochu otravné.

Počas testovania RTX 4080 servera som si uvedomil, že sa už nemusím opakovane prihlasovať do svojho Steam účtu. Zdá sa teda, že NVIDIA konečne vymyslela spôsob, ako spríjemniť tento proces pri zachovaní zabezpečenia Steam účtu.

NVIDIA GeForce NOW RTX 3080Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
NVIDIA GeForce NOW RTX 3080: Outriders

Verdikt

V recenzii to bolo už viackrát spomenuté, avšak naposledy – GeForce NOW Ultimate je špička na trhu cloudových služieb a dôkaz, že z technologického hľadiska je cloudové hranie (minimálne v prevedení od NVIDIA) do veľkej miery rovnocenným partnerom k herným konzolám a počítačom.

Hranie v cloude cez GeForce NOW Ultimate ponúka identický zážitok s hraním na hernej konzole z hľadiska vizuálnej kvality a odozvy. A vďaka tomu môže byť toto riešenie atraktívnou voľbou pre ľudí, ktorí si chcú zahrať jednu – dve hry za rok, ale nechcú si kvôli tomu kupovať herné zariadenie.

NVIDIA v priebehu posledných 14 mesiacov zlepšila jeden z kľúčových parametrov služby GeForce NOW, na ktorý som upozorňoval v pôvodnej recenzii na RTX 3080 – výšku obnovovacej frekvencie. Predplatné Ultimate ponúka 120 Hz frekvenciu v rozlíšení až 4K, resp. 240 Hz frekvenciu vo Full HD rozlíšení pre súťažné hranie. A pribudla aj často žiadaná podpora pre ultraširokouhlé monitory.

Teraz si už len počkať na rozšírenie knižnice hier, ktoré sú dostupné v GeForce NOW. Ešte chvíľu to potrvá, dokedy sa dostaneme na úroveň knižnice hier pre dnešné herné konzoly.

Zapožičal: NVIDIA

Cena: 99,99 eur na polroka

Páči sa nám

  • GeForce NOW Ultimate je krásna technologická ukážka toho, čo je dnes možné dosiahnuť v cloudovom hraní
  • bezkonkurenčný herný zážitok v segmente cloudových služieb, ktorý je prakticky na úrovni herných konzol a počítačov
  • brutálny výkon serverov v dátovom centre
  • skvelá optimalizácia sieťovej konektivity
  • nulové oneskorenie či lagy
  • najlepšia vizuálna kvalita na trhu
  • podpora pre 120 a 240 Hz monitory
  • podpora pre ultraširokouhlé monitory

Nepáči sa nám

  • knižnica podporovaných hier síce postupne rastie, ale aj tak môže byť pre niekoho obmedzením
  • horšia optimalizácia pre niektoré iné Android TV zariadenia (napr. Xiaomi TV Stick 4K), ako je NVIDIA SHIELD TV

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit