Maličký, výkonný, flexibilný, príjemný na používanie a ešte aj naozaj krásny. Dá sa vôbec skombinovať toľko vlastností do jedného modelu? V spoločnosti Panasonic sa o to pokúsili.

Pri hľadaní modelov s takouto kombináciou vlastností ste obvykle odkázaní na kompakty  alebo systém Micro43, ktorý vďaka polovičnej ploche snímača oproti Full Frame modelom umožňuje konštrukciu naozaj malých tiel a objektívov. Veľkosť snímača je mimoriadne dôležitá pre kvalitu fotografií, no v tomto prípade to nemá až taký dopad, fotky aj video z novších Micro43 snímačov úspešne konkurujú väčším modelom. Navyše, tento systém má jeden z najlepších výberov objektívov, takže sa skutočne oplatí sledovať každý nový model.

Z GX8 na GX9

Niektoré M43 modely idú cestou zrkadloviek a majú väčšie telá s komfortným gripom a veľkým hľadáčikom. GX9 však mieri opačným smerom, na čo najväčšiu kompaktnosť, ktorá však neobetuje funkcionalitu. Hľadáčik preto nemôže chýbať a rovno polohovateľný, aj keď pochopiteľne veľmi malý. Panasonic týmto modelom vlastne akoby zjednodušuje líniu svojich menších výkonných modelov, kde po GX7 nasledoval výborný a bohato vybavený GX8 a potom menšie a lacnejšie GX80 / GX85 / GX7 Mark II. GX9 sa stupňom výbavy a schopnosťami zaraďuje o niečo nižšie ako GX8, ale zároveň je jeho nasledovníkom čo sa týka generácie hardvéru – snímača a procesora. S GX9 sa teda celá táto línia modelov posúva o cenový stupienok nižšie, čo možno nepoteší majiteľov GX8 čakajúcich na plnohodnotného nasledovníka. Ten možno ešte na svet príde, ale už bude mať iné radové pomenovanie a dosť možno bude mať väčšie telo, ktoré by lepšie zvládlo chladiť náročný  výkonný hardvér nutný na rýchle sekvenčné fotenie a 4K video.

Čo je nové, čo je staré, v čom stále vedie GX8 a v čom GX9

  • oba modely sú vybavené 20 MPx snímačom, v prípade GX9 je odstránený antialias filter pre dosiahnutie vyššej rozlišovacej schopnosti, má však menší rozsah ISO (len po 25,600 oproti dvojnásobku u GX8)
  • stabilizácia pohybom snímača si polepšila o jednu os, GX9 má 5-osový systém, pribudla aj nová elektromagnetická závierka
  • rýchlosť zaostrovania by mala byť podobná (DFD systém), GX9 vie sekvenčne fotiť o jednu fotku za sekundu viac, celkovo 6 FPS
  • pohoršila si obrazovka – síce má väčšie rozlíšenie s 1,24 mil. bodmi, no je len výklopná, zatiaľ čo GX8 mal plne polohovateľnú
  • podobne hľadáčik, ktorý má vyššie rozlíšenie no menšiu veľkosť a miesto OLED používa LCoS technológiu
  • napriek menšej veľkosti a hmotnosti má GX9 v základnej výbave blesk, okrem toho získal aj konektivitu cez BT (GX8 podporuje iba Wi-Fi), má však menšiu batériu a teda aj kratšiu výdrž
  • oba modely sú pomerne vyrovnané ohľadne videa, ponúkajú možnosť záznamu do 4K s 30 FPS
  • GX9 dostal do vienka aj niekoľko nových fotografických funkcií, menovite nový čiernobiely režim s výraznejším kontrastom L. Monochrome D, plus režimy so zrnitejšími farbami
  • telo GX9 nie je zabezpečené proti počasiu, čo síce neznamená, že sa s ním nedá fotiť v daždi alebo na pláži, ale s GX8 by ste sa pri tom museli menej obávať
  • a nakoniec hlavná výhoda GX9 – dostal sa do predaja s podstatne nižšou cenou, momentálne 770 eur za samotné telo, podstatne menej než GX8 v čase, keď bol novinkou

Telo a ovládanie

Maličký ale odolný, s celokovovým telom, GX9 má prekvapivo veľa ovládacích prvkov. Kto rád fotí bez spoliehania sa na automatiku, ale radšej neustále ručne prispôsobuje expozíciu a iné nastavenia, ten si príde na svoje. Nechýba dokonca ani krúžok na priamu kompenzáciu expozície, elegantne upratané pod hlavný volič režimov. Klasický štvorsmerný ovládač na zadnej strane, k tomu niekoľko prispôsobiteľných tlačidiel a páčka na rýchlu voľbu zaostrovacieho režimu. Keby vám predsa chýbali skratky k obľúbeným funkciám, je možnosť niekoľko si ich nastaviť na ikonky pri pravo okraji dotykovej obrazovky.

Výklopná obrazovka aj výklopný hľadáčik sú fajn, omnoho viac fajn by však bolo, keby obrazovka bola plne polohovateľná, teda preklopiteľná aj do selfie režimu. A keby hľadáčik používal nejaký rýchlejší panel a ponúkal o niečo väčší obraz. Aj v aktuálnej verzii však príde vhod a to pomerne často hlavne v slnečné dni. Rozmery 124 × 72 × 47 mm radia tento model k najkompaktnejším telám s vymeniteľným objektívom, žiaľ dôsledkom je menšia batéria s kapacitou 260 záberov podľa meraní CIPA (no je samozrejme možné dostať sa na vyššie číslo pri ekonomickejšom používaní). Na tele nájdete aj micro-HDMI na pripojenie k externým zobrazovadlám a micro-USB, ktorým sa nabíja batéria, ku GX9 sa totiž nedodáva externá nabíjačka.

Snímač

Nová elektronika a zmeny na snímači sa pretavili do dvoch hlavných vylepšení: po prvé celkovo detailnejšie fotky a po druhé lepšie farby JPEG snímok. Za prvé zlepšenie môže hlavne vynechanie low pass filtra ale aj zlepšenia odpočtu zo snímača, vďaka čomu je badať zlepšenie kvality fotiek pri vyššom ISO. Pri pomerne kvalitnom ISO 6400 by šlo dokonca povedať, že sa vyrovnáva s najlepšími 20 MPx M43 snímačmi. Pri porovnaní s väčšími APS-C snímačmi sa pochopiteľne každý M43 snímač ukáže o niečo horšie, ale rozdiely sú naozaj minimálne. V podstate by šli zhrnúť do jednej vety: u väčších APS-C snímačov v mirrorlessoch od Sony Fujifilm či Canon si môžete dovoliť použiť o stupeň vyššie ISO pri zhruba rovnakom výsledku. Plus vďaka väčšej ploche snímajú viac svetla, takže je nutné používať vysoké ISO menej často.

Podobné závery platia aj pre dynamický rozsah, ktorý je dostatočný aj pre fotografa krajiniek, veď ostatne predbieha rozsah zrkadloviek spred pár generácií. No pokiaľ sú krajinky či iné často kontrastné scény pre niekoho primárny fotografický žáner, lepšie mu poslúžia aktuálne fotoaparáty s väčším snímačom. Farebný engine, ktorý renderuje JPG súbory sa medzigeneračne zlepšil dosť výrazne. GX9 produkuje veľmi pekné tóny kože, zapracované bolo aj na gradácii oblohy, každému sa páčia dynamické čiernobiele fotky. Okrem toho verne triafa vyváženie bielej vo väčšine svetelných podmienok a celkovo bude dobrým spoločníkom pre každého, kto radšej fotí priamo do JPG.

Dynamický rozsah snímača je väčšinou viac než dostatočný.

Zaostrovanie

Achillova päta všetkých M43 fotoaparátov býva zaostrovanie. Všetky totiž stále používajú zaostrovanie pomocou detekcie kontrastných hrán, čo je z povahy veci pomalšia technológia než fázové ostrenie, no má výhodu vo veľkej presnosti. Panasonic pred pár rokmi výrazne urýchlil ostrenie svojich modelov pomocou technológie DfD – Depth from Defocus, teda odčítanie hĺbky podľa rozostrenia scény. Na jej použitie však potrebujete mať nasadený Panasonic objektív, čo trošku orezáva spomínanú širokú ponuku objektívov. Tie najzaujímavejšie ale sú aj tak určené na manuálne ostrenie 🙂

Odmenou je potom rýchlejšia úvodná fáza ostrenia a vo výsledku kratšie oneskorenie do potvrdenia, že scéna je zaostrená. Ako to však už býva, detekcia kontrastu je väčšou slabinou hlavne v horších svetelných podmienkach. Skrátka, M43 fotoaparáty nezaostrujú tak rýchlo ako zrkadlovky alebo moderné modely s väčšími snímačmi, no u takto kompaktných modelov to nevadí. Veď je zjavné, že nie sú určené na extrémne náročné situácie, na to existuje špecializovaná výbava. GX9 je celkom schopný aj v disciplíne priebežného zaostrovania na zvolenú časť subjektu, ktorý dokáže sledovať po scéne, dokonca aj pri sekvenčnom fotení. Pre čo najvyššiu presnosť je tu možnosť použiť obrazovku ako trackpad a voliť si zaostrovací bod prstom, zatiaľ čo používate hľadáčik, a takto si zabezpečiť sledovanie subjektu sami.

ISO 3200 – aj v relatívne zlom svetle zaostroval GX9 spoľahlivo, občas pomalšie ale presne.

Video

Kombinácia veľmi detailného záznamu v každom rozlíšení a skvelej stabilizácie pomocou pohybu snímačom znamená veľmi kvalitné video po obrazovej stránke, aj pri nakrúcaní z nestabilnej ruky. Hneď ale treba dodať, že chýba možnosť akokoľvek zabezpečiť kvalitnejší zvuk než ten čo nahrá zabudovaný mikrofón. Telo totiž nemá konektory na mikrofón alebo slúchadlá, takže prípadný záujemca o serióznejšiu videotvorbu by musel zvuk zaznamenávať separátne. Full HD video s 60 FPS snímané z celej plochy snímača vyzerá nádherne a prekonáva detailnosťou aj mnoho drahších fotoaparátov. Naproti tomu 4K s 30 FPS už používa čiastočný výrez (zhruba 80 % plochy snímača), čo znamená výzvu pri pokusoch natočiť široké zábery, ale popravde nie je to až tak veľký problém.

Skôr je problémom viditeľný efekt rolling shutter, ktorý sa prejavuje skosením vertikálnych čiar pri prudšom pohybe do strán. Ale toto platí aj pre mnoho iných zariadení, často aj pre podstatne drahšie modely, je to vlastnosť typická pre všetky CMOS snímače. Pri bežnom rodinnom či dovolenkovom videu by tento jav nemal byť moc nápadný. A ešte jedna milá funkcia navyše: pri zázname videa si môžete zapnúť rovnaké farebné režimy ako pri fotení, takže napríklad môžete točiť priamo do dynamického čiernobieleho profilu so simulovaným filmovým zrnom.

Výklopný hľadáčik má rozsah polôh od zvislej po vodorovnú.

Pre koho je GX9

Pre každého, kto ešte nemá fotoaparát, ide určite o mimoriadne zaujímavý model, ktorý vie ušetriť množstvo práce fotením priamo do JPG vo veľmi dobrej kvalite pri spoľahlivej automatike. Zvládne takmer každú situáciu a žáner a po čase umožní začínajúcemu fotografovi pomerne lacno skúsiť množstvo rôznych druhov objektívov a prejsť manuálnejší prístup k fotografovaniu.

Na výletné fotenie do vačku je GX9 skvelý spoločník. Aj ako v prípade tejto zakvapkanej fotky, v daždi. Izolácia voči vplyvom počasia je nutná až od drsnejších podmienok.

Možno nie ako upgrade

Majitelia GX8 alebo iných výkonných M43 tiel zrejme nenájdu dôvod na prechod na GX9, neprináša nejaké zásadné novinky, ktoré by sme ešte nikde nevideli. Vlastníci výrazne starších modelov by však o prechode na GX9 mali aspoň zauvažovať – poskytuje zatiaľ najvyššiu rozlišovaciu schopnosť z podobných tiel Panasonic a takto by šlo pochváliť množstvo ďalších aspektov.

GX9 ako hlavný nástroj pre nadšenca

Tu závisí od žánru, ktorí bude najčastejšie fotený. Ak to majú byť krajinky, lepšie by poslúžil nejaký model s väčším snímačom. Akčná fotografia v divej prírode či fotenie športu sú tiež skôr doménou takých modelov, ktoré vedia fotiť väčším tempom a dokážu naozaj spoľahlivo sledovať subjekt po scéne a priebežne naň zaostrovať. Nie že by to GX9 nedokázal, len to nevie robiť v takej rýchlosti ako niektoré vhodnejšie modely. Kde by sa však uchytil výborne, sú portréty a pouličná fotografia. To prvé pre jeho presné zaostrovanie a tiež pretože existuje veľký výber vhodných objektívov. To druhé pre jeho nenápadný zjav a možnosť fotiť len tak odboku so sklopenou obrazovkou.

GX9 pre náročnejšieho fotografa? Prečo nie

GX9 by mohol byť zaujímavým doplnkom ku hlavnej zrkadlovke – ideálne doplnený o niektorý z menších pevných objektívov Panasonic Leica, ktoré bývajú veľmi svetelné a mimoriadne ostré a zároveň veľmi kompaktné, takže v tejto kombinácii GX9 hrá takmer úlohu vreckového kompaktu na vychádzky, kam sa fotografovi nechce brať celá veľká fotovýbava. Veľkým plusom by v tomto používateľskom scenári mohla byť aj možnosť uploadovať fotky z fotoaparátu do telefónu na okamžité publikovanie na foto blogy či sociálne siete. Panasonic je v tomto aspekte už dlhšie popredu pred konkurenciou, ich fotoaparáty sa prepájajú na smart zariadenia jednoduchšia a už dávno podporujú funkciu priebežného nahrávania fotiek „na pozadí“.

Z pohľadu hybridného fotografa, čo už točí viac videí, je situácia iná. GX9 tu má niekoľko limitácií, ktoré ho predurčujú ako nástroj vhodný skôr na rodinné či dovolenkové video (ale zato vysoko kvalitné a detailné), než na nejakú serióznu videotvorbu. Náročnejší videotvorocovia by sa mali obzrieť po vyššej ponuke od Panasonic, napríklad taký GH5 je stále jeden z najlepších video nástrojov na trhu a tiež pre neho platí, že je kompatibilný s celou ponukou objektívov pre M43 systém.

JPG výstup z fotoaparátu bez úprav a bez zapnutých efektov.

Verdikt

Celkovo je GX9 veľmi podarený malý fotoaparát, ktorý je radosť používať. Jeho elegantný dizajn vyvoláva pochvalné reakcie ostatných fotografov, dokonca bola zaznamenaná aj otázka či je to model od spoločnosti Leica. No je zároveň dostatočne nenápadný aby nevystrašil subjekty pri pouličnej fotografii. Jeho prispôsobivosť znamená, že časom prejde jeho ovládanie do krvi každému. Produkuje veľmi podarené fotografie v JPG, mimoriadne detailné video so stabilizovaným obrazom, je rýchly a presný v zaostrovaní… a hlavne má obrovský ekosystém objektívov, kde je radosť vyberať, aj za pomerne dostupné ceny.

Má však aj niekoľko kompromisov – síce výklopný ale technicky slabší hľadáčik, slabšiu batériu, proti niektorým konkurentom zaostáva obrazovým výstupom. Nič to však nemení na fakte, že v takto kompaktnom rozmere by ste ťažko hľadali model s vymeniteľnými objektívmi, ktorý by mal podobne dobrú výbavu, schopnosti a produkoval tak kvalitné fotky a video.

Cena: 770 eur za samostatné telo
Zapožičal: Panasonic

 

Ukážková galéria z fotiek získaných behom testovania:

8.4 Nádherné

Mimoriadne silná kombinácia kvalitnej techniky a prispôsobivosti vo veľmi kompaktnom formáte. Vhodný ako hlavný fotoaparát pre menej náročných aj ako prenosnejší doplnok pre pokročilých. A malý plusový bodík dostáva aj za krásny čistý dizajn.

  • OBRAZOVÝ VÝSTUP 8
  • VYHOTOVENIE 8.5
  • VÝKON 8
  • VIDEO 9