Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po roku fungovania Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu zhodnotil Peter Pellegrini na Jarnej ITAPA výstupy jeho doterajšej činnosti.

Za pozitíva označil skvalitnenie projektov, služieb vládneho portálu a znižovanie cien pri plánovaných projektoch, za negatívum pomalšiu prípravu akčného  plánu.

Jarnú konferenciu ITAPA otvoril svojim príhovorom podpredseda vlády SR Peter Pellegrini. Vyzdvihol v ňom zlepšenie postavenia Slovenska v aktuálnych medzinárodných hodnoteniach v oblasti digitalizácie a zhrnul pôsobenie svojho nového úradu za prvý rok.

Podľa jeho slov je potrebné ako pozitívum vnímať kroky namierené na skvalitnenie projektov, existujúcich služieb vládneho portálu a znižovanie cien za jednotlivé plánované projekty. Ku skvalitneniu projektov podľa Petra Pellegriniho došlo najmä vďaka zvýšeniu transparentnosti a zapojeniu verejnosti pri príprave projektov. Všetky projekty totiž musia prejsť verejnou prezentáciou, čo už viedlo k zníženiu plánovaných nákladov, ako aj zlepšeniu ich kvality.

Navyše Úrad podpredsedu vlády dôsledne vyžaduje reformné zámery a nákladové analýzy ku každému projektu nad 10 miliónov eur. Prítomných tiež informoval, že od 1. 7. 2017 bude v prevádzke nový redizajnovaný systém e-schránok, ktorý prinesie významnú kvalitatívnu zmenu v používaní vládnych služieb. Ako negatívum vníma pomalšie tempo prác v pracovných skupinách a v príprave Akčného plánu, od ktorého sa očakávajú konkrétne kroky digitalizácie v budúcnosti.

Zdôraznil však, že samotné vytvorenie úradu a jeho personálne obsadenie bolo náročné a v kombinácii so zabezpečovaním minuloročného predsedníctva SR v Rade EÚ znamenalo  výzvu, ktorú však podľa jeho slov Slovensko zvládlo dobre. Kriticky sa vyjadril voči projektom a iniciatívam, ktoré demotivujú občanov používať eID. Naopak, je presvedčený, že štát musí čo najviac presadiť praktické využitie eID aj v ďalších oblastiach. Vyzval preto najmä operátorov, banky a IT priemysel, aby hľadali aj ďalšie možnosti, kde a ako využiť existujúcu infraštruktúru eID.

Uvítal by pilotné projekty, napríklad eID ako kartu do autobusu a začína sa zamýšľať nad víziou, ako dostať elektronickú identitu do smartfónu, nakoľko smart služby budú musieť byť z pohľadu trendov prístupné v mobilnom svete. V ďalšom období sa podľa slov Petra Pellegriniho chce úrad sústrediť na 5 priorít – inovácie  a digitálnu transformáciu, digitálnu verejnú správu, digitálne zručnosti, digitálnu bezpečnosť  a digitálnu infraštruktúru.

„Schopnosť prispôsobovať sa dynamickému vývoju v oblasti digitalizácie bude kľúčová“, uviedol Peter Pellegrini. „Je jasné, že budúcnosť je digitálna  a nevyhne sa jej ani Slovensko. Digitalizácia a robotizácia nie sú otázkou budúcnosti, ale už existujú a sú prítomné v reálnom čase. Musíme sa na nové trendy pripraviť“, uzavrel Pellegrini.

Značky: