Zbraní s umelou inteligenciou sa niektoré štáty nateraz zriekli, iné chcú pokračovať v tomto trende zbrojenia.

Podľa jedného z popredných vedcov v Pentagone je to otázka pripravenosti a nemôžu si dovoliť byť zaskočení. Letecký kozmický inžinier Mike Griffin hovorí, že vojnu dronových rojov berú vážne. Nepodceňujú v tomto smere ani umelú inteligenciu. Ministerstvo obrany USA ako aj vysokí úradníci schvaľujú tento proces a prikláňajú sa k potrebe byť pripravený.

Hrozba útokom cez roje dronov nie je len teoretická alebo vystrihnutá z filmu. Takýto útok sa stal v január tohto roku, keď skupinka dronov napadla ruskú leteckú základňu v Sýrii. Pentagon hovorí o tom, že americkí protivníci veľmi dobre rozumejú výhodám strojového učenia a AI. Letectvo by malo byť na nové možnosti boja prepravené.

Návrh rozpočtu na rok 2019 uvádza potrebu navýšiť prostriedky o 25 % oproti minulému roku pre obranné systémy a technológie. Znamenalo by to dosiahnutie 9,39 mld. USD, ktorý by financoval nových 3447 dronov pre pozemné určenie, morské alebo letecké.

Dnes je útočná technológia vyvinutá podstatne ďalej ako obranná. Ak máme na mysli roje dronov, schopné poslať do útoku na nepriateľský cieľ.

V tomto týždni začali 120 predstavitelia Organizácie spojených národov diskutovať o používaní zbraní s umelou inteligenciou. Chcú sa dohodnúť na zákaze vyvíjať zbraňové systémy s vlastnou AI.

Aktuálne vláda USA spolupracuje s Googlom na projekte Maven. Ide o rozpoznávanie potenciálnych hrozieb v podobe teroristov. Aktuálne funguje projekt na dodatočnom analyzovaní pohybu osôb zo vzdušného pohľadu z dronov. Video by sa v budúcnosti malo nechať rozpoznávať v reálnom čase. Tisíce zamestnancov Googlu sú však proti tomu, aby bol Google akokoľvek zapojený do vojenských operácií. Otvorený list je adresovaný priamo CEO Googlu, Sundarovi Pichaiovi. Jeho celé znenie v angličtine si môžete prečítať vo formáte PDF.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Drony s krídlami budú pristávať do kruhu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.