Už sa vám stalo, že umelá inteligencia ChatGPT vám poradila úplné hlúposti a nevedeli ste odkiaľ na to prišla? Sú tu ďalšie alternatívy, ktoré majú svoje výhody.

Osobne som používal dlhšiu dobu umelú inteligenciu Nova, ktorá dáva celkom dobré výsledky a existuje aj ako mobilná aplikácia. Môj najnovší objav je ale Perplexity AI, ktorá na rozdiel od väčšiny ostatných zdrojuje poskytnuté informácie.

Funguje podobne ako Google ako webová aplikácia a hneď uvedieme aj jej nevýhodu – výsledky poskytuje v angličtine. Pýtať sa teda môžete po slovensky, ale odpoveď bude v angličtine. Otvorene povedané, je lepšie sa pýtať rovnako po anglicky, evidentne táto umelá inteligencia používa niektorý prekladač zadarmo a je to možný zdroj chyby.

Okrem toho, že Perplexity AI zdrojuje svoje informácie, je tu výhoda v tom, že má priame pripojenie na internet. Môžete sa teda pýtať na aktuálne veci a dostanete odpoveď. Pripomeňme, že napr. ChatGPT nevie poriadne odpovedať na otázku, kto je Ľudovít Ódor, lebo v dobe, kedy boli spracovávané informácie náš poverený premiér nebol natoľko populárny. Táto umelá inteligencia dokáže aj prehľadať sociálne siete ako je Facebook, Instagram alebo aj LinkedIn, čo je dobrým zdrojom informácií o konkrétnych ľuďoch.

Perplexity AI pozná pomery na Slovensku, ale nie je to príliš komplexné. Samozrejme, že pri odpovedi dokáže aj Perplexity AI urobiť chybu, je to jednoducho umelá inteligencia a treba ju kontrolovať. Táto činnosť (našťastie) stále ešte zostáva na ľuďoch.

V celkovom použití je to komplexný nástroj, ktorý sa zatiaľ dá používať úplne zadarmo a bez prihlásenia. Vyskúšajte si to.

Zdroje: Perplexity AI

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté