Petíciu za zachovanie konkurenčného prostredia na trhu mobilných služieb s takmer 30-tisíc podpismi odovzdali dnes predstavitelia mobilného operátora 4ka na Úrade pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Boli sme pri tom, chceme, aby boli ceny telekomunikačných poplatkov na Slovensku čo najnižšie. Cieľom petície je zastaviť už rozbehnutú aukciu frekvencií, ktorá je podľa predstaviteľov SWAN-u neprofesionálne pripravená a v konečnom dôsledku môže znamenať pre spotrebiteľov vyššie ceny.

Juraj Ondriš, predseda predstavenstva SWAN pre TOUCHIT povedal: „Podľa toho, ako úrad plánuje aukciu, to vyzerá, že koláč frekvencií chce medzi štyroch hráčov rozdeliť tak, že ho nakrája na tri tretiny. Starší operátori sú tak výrazne zvýhodnení a pri našej ekonomickej sile sa cítime byť poškodení. Konanie štátu vyvoláva otázky o netransparentnosti celého procesu aukcie, ktorú RÚ menil náhle a za podozrivých podmienok v prospech veľkých operátorov. Dnes sme odovzdali do rúk úradu petičné hárky, ktoré podpísalo bezmála 30-tisíc ľudí. Úrad tak má zákonnú povinnosť sa petíciou zaoberať.“

Odovzdanie petície s bezmála 30 tisíc podpismiZdroj: TOUCHIT.sk
Odovzdanie petície s bezmála 30-tisíc podpismi

Čo to v praxi znamená?

Pripravovaná aukcia by mohla dopadnúť aj tak, že 4ka nezíska dostatočné množstvo frekvencií v tzv. nízkom pásme pod 1 GHz, ktoré slúžia na pokrývanie vidieckych a málo osídlených oblastí. Musel by tak prevádzkovať na vlastnej sieti buď dáta alebo hlas a zároveň si ešte kupovať kapacitu v tzv. národnom roamingu od niektorého z konkurentov. To by znamenalo zdvojené náklady a bavíme sa tu o miliónoch eur.

Petíciou sa musí zaoberať štát

Štvrtý operátor za dva týždne vyzbieral takmer trojnásobok potrebných podpisov a ide tak o jednu z najúspešnejších petícií za posledné roky. Štát má teraz zákonnú povinnosť sa petíciou zaoberať, situáciu prešetriť a do 30 pracovných dní oznámiť výsledok vybavenia petície.

Zdroje: 4ka, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.