Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pred viac ako 10 rokmi, s prvou generáciou vozidiel PEUGEOT 208, sa spoločnosť PEUGEOT rozhodla pre revolučnú zmenu tam, kde sa ich v priebehu historického vývoja automobilov robilo najmenej – v priestore pre vodiča.

Odvtedy sa vyrobilo takmer 10 miliónov ergonomických riešení i-Cockpit®, ktoré sa postupne rozšírilo do celého modelového radu. Svoju dokonalosť potvrdil tým, aký pozitívny vplyv má na emócie, ako aj na vyššiu bezpečnosť a pohodlie vodiča a pasažierov. Tieto vlastnosti sú teraz charakteristickou črtou vozidiel PEUGEOT.

Peugeot i-Cockpit
Peugeot i-Cockpit

ALLURE (elegancia): Jedinečný a inovatívny dizajn.

EMOTION (emócia): Bezkonkurenčný a intuitívny zážitok z jazdy.

EXCELLENCE (výnimočnosť): Revolučná ergonómia.

Koncept i-Cockpit® zahŕňa tri základné prvky, ktoré sa za celý čas nezmenili:

•                 Kompaktný volant pre lepší pocit z jazdy a optimálne ovládanie.

•                 Vyvýšený prístrojový štít umožňujúci vodičovi zobraziť priamo v jeho zornom poli všetky informácie súvisiace s jazdou, takže nemusí odvracať pozornosť od cesty.

•                 Veľký centrálny dotykový displej ľahko dosiahnuteľný a viditeľný, umožňujúci vodičovi ovládať hlavné funkcie auta.

Ergonomické riešenie i-Cockpit sa stalo „poznávacím znamením“ každého vozidla PEUGEOT. Je úspešným vynálezom, ktorý nájdete vo všetkých modeloch.

Úspešný príbeh tohto vynálezu začal v roku 2010, keď na autosalóne v Ženeve predstavili koncept PEUGEOT SR1, elegantné kupé-kabrio, ktoré odhalilo základné ideové smerovanie značky: medzi nimi aj revolučnú pozíciu pri riadení, ktorá otriasla tradičnými kódexmi dizajnu a ergonómie…

V tom čase sa experti spoločnosti PEUGEOT snažili zmeniť pozíciu vodiča pri riadení tak, aby mu prinášala nielen viac emócií pri riadení, ale aj lepšiu ergonómiu a zvýšenú bezpečnosť. Úzky tím dizajnérov a inžinierov sa pustil do práce a pomerne rýchlo prišiel s návrhom zmenšiť volant. Dovtedy v aute dominoval veľký volant a informácie na displeji bolo treba sledovať cez jeho veniec. Problém bol v tom, že takéto konvenčné umiestnenie displeja a volantu rozptyľovalo pozornosť. Najoptimálnejšie sa informácie sledujú vtedy, ak sa nachádzajú priamo vzornom poli vodiča. Preto ich bol treba vhodne umiestniť približne vo výške jeho očí. Potreba nového umiestnenia informácií v kombinácii s menším volantom viedli k navrhnutiu  inovatívneho displeja, označovaného aj ako „head-up displej“. Pribudol tiež dotykový displej, ktorý výrazne zjednodušil všetky ovládacie prvky a zlepšil konektivitu. To začala éra dotykových displejov spoločnosti PEUGEOT.

Peugeot i-Cockpit
Peugeot i-Cockpit

„Bola to odvážna stávka – značka zámerne išla do kalkulovaného rizika, keď sa rozhodla prísť s týmto inovatívnym konceptom. Predovšetkým bolo dôležité, aby sa zapáčil našim zákazníkom. Zorganizovali sme okruhové testy na ktoré sme pozvali svojich francúzskych a nemeckých klientov. Nechali sme ich najprv riadiť auto s klasickým volantom a štandardnou ergonómiou prístrojovej dosky, potom sme ich posadili do prototypu s novým volantom a zvýšeným prístrojovým štítom. Spätná väzba bola vynikajúca a pre nás veľmi poučná. Mladých zaujal športový charakter a starší mali pocit, že je koncept svižný, moderný a predstavuje kvalitatívny posun oproti minulosti. Všetci narábali s malým volantom s nesmiernou ľahkosťou. Okamžite sme vedeli, že sa nám podarilo vytvoriť niečo výnimočné,“ povedal Jerome Micheron, produktový riaditeľ značky PEUGEOT.

V roku 2012 PEUGEOT 208 hrdo predstavil i-Cockpit® a spôsobil ním rozruch

Prvá generácia vozidla PEUGEOT 208 vyvolala rozruch, keď predstavila ergonomické riešenie i-Cockpit® ako štandard. Bola to inovácia, ktorá sa rýchlo etablovala a zmenila zážitok vodiča:

•                 Väčší pôžitok z jazdy: vďaka kompaktnému volantu auto reaguje pri pohyboch vodiča svižnejšie a manévrovanie si vyžaduje menej práce rúk.

•                 Väčší jazdný komfort: prístroje sú priamo v zornom poli a oči sa tak menej namáhajú. Nižšie umiestnený volant umožňuje ramenám zaujať pohodlnejšie uhly a vďaka centrálnemu dotykovému displeju sa hlavné funkcie vozidla ovládajú intuitívnejšie.

•                 Optimalizovaná bezpečnosť: kompaktný volant zrýchľuje reakcie, vyvýšený prístrojový panel umožňuje lepšie zamerať zrak priamo na cestu a upozornenia na palubnej doske sú zreteľnejšie. To všetko znižuje únavu vodiča a zvyšuje bezpečnosť.

•                 Jedinečný dizajn: technologický a prepracovaný, umocňuje zážitok z jazdy.

Stále vylepšovaný s cieľom dokonalejšie sa prispôsobiť nárokom zákazníkov

Od svojho vzniku sa PEUGEOT i-Cockpit® neustále vyvíja a modernizuje. V roku 2016 bola v druhej generácii modelov PEUGEOT 3008 a PEUGEOT 5008 uvedená verzia s 12,3-palcovým digitálnym prístrojovým štítom, ktorý je možné plne prispôsobiť a personalizovať, zároveň boli klávesové skratky umiestnené pod centrálnym dotykovým displejom, aby sa ešte viac zjednodušil prístup k základným funkciám. V roku 2019 bol v druhej generácii modelu PEUGEOT 208 uvedený 3D digitálny prístrojový štít.

PEUGEOT i-Cockpit sa posunul ešte o krok ďalej v nových modeloch PEUGEOT 308 (2021) a 408 (2022) a predstavil inovovaný systém infotainmentu i-Connect®, nový kompaktný volant schopný rozpoznať prítomnosť rúk vodiča pri využívaní jazdných asistentov a dotykové prepínače i-toggles, vďaka ktorým je možné nastavovať klimatizáciu, kontakty v telefóne, stanice v rádiu a spúšťanie vybraných aplikácií … a to všetko sa dá plne prispôsobiť požiadavkám používateľa.

Vývoj revolučného ergonomického riešenia PEUGEOT i-Cockpit® ani zďaleka nekončí

Príbeh ergonomického riešenia PEUGEOT i-Cockpit® sa neustále rozvíja, „i-Cockpit® musí byť vždy intuitívny, dynamický a ikonický. To je naším cieľom. PEUGEOT je v tomto smere pionierom a naďalej bude dláždiť cestu ďalším prelomovým inováciám a vynálezov, aby sme boli vždy o krok vpredu a inšpiratívni. Ide o neustále inovácie, schopnosť opätovne prekvapovať a udržiavať sa na špičkovej úrovni. Jednu vec vieme naisto, i-Cockpit® má pred sebou svetlú budúcnosť!” Bertrand Rapatel, riaditeľ interiérového dizajnu v PEUGEOT.

Peugeot i-Cockpit
Peugeot i-Cockpit

Koncept INCEPTION, predstavený začiatkom roka na veľtrhu CES v Las Vegas, ukazuje budúcnosť ergonomického riešenia  i-Cockpit®  v kombinácii s technológiou Hypersquare, novým revolučným ovládaním riadenia, ktoré ponúka nové gestá pre nastupujúce generácie, vyrastajúce s tabletmi a rôznymi inými smart zariadeniami.

Značky: