Mesto Pezinok realizovalo minulý víkend testovanie s online prihlasovaním bez státia v radoch. Je to šikovný spôsob ako vykonať celoplošné testovanie, ktorý v nedeľu prijala vláda SR.

Ak totiž chcete ísť do práce, od 26. januára potrebujete potvrdenie o negatívnom teste na COVID-19 prostredníctvom antigénnych alebo PCR testov. Testovať sa môžete už od pondelka, 18. januára 2021.

Občania sa v Pezinku mohli registrovať na stránkach https://covid.pezinok.sk/. Systém využíva scanovanie čiarových kódov, automatické vystavovanie elektronicky podpísaných certifikátov o negatívnom teste. Systém komunikuje s občanom prostredníctvom SMS a e-mailu a dostáva informácie o zaregistrovaní na test, o tom, že test sa začal vyhodnocovať aj o ukončení vyhodnocovania.

Mesto Pezinok využilo aplikáciu Rýchlejšie.sk ktorú vytvorili Slováci v zahraničí, aby pomohli Slovensku v boji proti pandémii.

Prínosom aplikácie je zníženie rizika prenosu nákazy pri čakaní na test v radoch aj ušetrený čas občanov. Podľa predbežných zistení počas soboty a nedele trvá jeden odber v priemere 30 sekúnd a záujemcovia o test nečakajú na výsledok na mieste odberu. Tým sa podarilo zrýchliť proces testovania, zvýšiť kapacity testovacích miest, znížiť chybovosť, odbremeniť pracovníkov na testoch a zásadne tak zefektívniť celú činnosť. Vďaka exportom výsledkov o pozitívnych nálezoch má prevádzkovateľ ihneď k dispozícii podklady pre hygienu.

V prípade negatívneho výsledku systém bezodkladne vystaví občanovi elektronicky podpísaný certifikát. Elektronicky podpísaný certifikát o negatívnom teste je zabezpečený heslom (rod. číslom občana, resp. číslom cestovného pasu). Certifikát občan obdrží e-mailom a môže si ho stiahnuť aj na stránke aplikácie po zadaní čísla registrácie a posledných 4 číslic rodného čísla (resp. cestovného pasu – u cudzincov).

Systém navyše poskytuje prevádzkovateľom testovacích miest správu miest, pracovnej doby aj správu ľudských zdrojov –  pracovníkov. Systém zvyšuje bezpečnosť a dôveryhodnosť celého procesu. V každej chvíli je jasné, kto urobil akú akciu s testom, kto sa dostal do kontaktu s testom, či osobnými dátami občana. Zamestnávatelia využijú import zamestnancov do systému, reporting o účasti na pravidelných testoch a pripomienkovanie zamestnancov prostredníctvom SMS.

Viac informácií o systéme nájdete na stránkach https://www.rychlejsie.sk/#/help

Stav s testovaním v Pezinku pre nastávajúci víkend

Pezinok znova ukazuje, že testovať sa dá aj bez radov. Už tento víkend a možno aj s potvrdením len v mobile

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.